van der Horst

François Michelin overleden

Michelin - Beter op weg
Michelin - Beter op weg
Op 29 april jongstleden overleed François Michelin op 88-jarige leeftijd te Clermond Ferrand, de stad waar hij op 15 juni 1926 ook het levenslicht zag. François Michelin stond aan het hoofd van het bekende bandenbedrijf met dezelfde naam van 1955 tot 1999. Onder zijn bewind groeide de Franse firma uit tot een internationale speler op de markt van de autobanden en groeide Michelin uit tot marktleider in zijn segment. In 1999 trok hij zich terug en liet de leiding over aan zijn zoon Edouard, die echter tragisch om het leven zou komen bij een bootongeluk in 2006.
François Michelin wordt beschouwd als een visionair zakenman en onder zijn supervisie groeide de bandenfabrikant uit tot de grootste speler in zijn marktsegment. Na eerst als arbeider gewerkt te hebben in de fabrieken van Carmes en Clermont- Ferrand, klom hij al snel op in de hiërarchie en nam in 1959 de leiding over Michelin. Onder zijn bewind ontwikkelde de Franse fabrikant de radiaalband, een technische innovatie die er voor zorgde dat Michelin de belangrijkste bandenfabrikant ter wereld werd. François Michelin was ook een grote voorstander van de mondialisering en hij bouwde vestigingen uit in Nigeria, Algerije, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Japan, Polen, Hongarije, China, Colombia en Roemenië. In 1980 kocht hij Uniroyal Goodrich op waardoor Michelin plots ook een van de belangrijkste spelers werd op de Amerikaanse markt.

François Michelin was ook een groot aanhanger van de gemotoriseerde sporten, hij beschouwde de sport als een ideaal terrein om innovaties uit te testen waarbij ze diende als ultieme testbank voor de producten van Michelin. François Michelin had geen bepaalde voorkeur voor één bepaalde sporttak en wilde zijn banden overal present zien, circuit, rally of moto.    

Foto: Martijn Wouters



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op zaterdag 9 mei 2015.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons