van der Horst

Frankrijk: F1 racet terug op Franse bodem

Circuit Paul Ricard
Circuit Paul Ricard
Dit weekend keert de Formule 1 terug naar Frankrijk na een afwezigheid van maar liefst 10 jaar. De laatste race op Franse bodem vond plaats te Magny-Cours in 2008. Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel zijn de enige rijders van het huidge deelnemersveld die toen van de partij waren. Naar die omloop reist het F1-circus echter dit jaar niet. Deze keer heeft de koningsklasse van de autosport de tenten opgeslagen in Le Castellet nabij Marseille. De laatste Grand Prix op het Circuit Paul Ricard dateert van 1990 en werd destijds gewonnen door Alain Prost in een Ferrari. 28 jaar geleden dus en toen was de helft van de huidige F1-coureurs nog niet geboren!
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
Lewis Hamilton & Sebastian Vettel
De strijd om de wereldtitel woedt in alle hevigheid verder. Na zijn derde zege van het seizoen voert Vettel terug de tabellen aan, met slechts één punt voorsprong op aartsrivaal Hamilton. De Brit beschikt voor deze wedstrijd over een nieuwe evolutie van de Mercedes-krachtbron en hoopt hiermee de achterstand op de Ferrari-piloot om te plooien naar een voorsprong. Ook de aangepaste Pirelli-banden voor dit weekend kunnen terug in het voordeel zijn van de regerende wereldkampioen. De rubbers zijn 0,4 mm dunner en die verandering kwam er nadat Mercedes overhittingsproblemen ondervond tijdens de wintertest. De eerste keer dat Pirelli het aangepast schoeisel meenam zorgde trouwens voor een dominante zege voor het merk met de ster in Spanje.

Charles Leclerc - Alfa Romeo Sauber
Charles Leclerc - Alfa Romeo Sauber
Op zaterdag kan Hamilton dus voor de 75ste keer de pole positie in de wacht slepen, maar het zal ook deze keer niet gemakkelijk zijn. Paul Ricard is een power-circuit en op papier moet Mercedes gewoon de toppositie inpalmen, maar Montréal was dit trouwens ook. Toch ging de felbegeerde nummer 1 plaats naar de rivalen uit Maranello en bovendien blijkt Vettel sterk op kop van het veld. De Duitser heeft bij de start dit seizoen geen enkele steek laten vallen. Hij is één van drie rijders die geen plaats heeft moeten afstaan tijdens de eerste ronde. Ook Red Bull-rijder Daniel Ricciardo miste zijn starts niet dit seizoen en dat geldt trouwens ook voor de 20-jarige Charles Leclerc met de Alfa Romeo-Sauber. De talentvolle Monegask, die wederom een punt pakte in Canada, hoopt in Le Castellet weer wat moois te laten zien. 

Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne - McLaren
Stoffel Vandoorne had een weekend om te vergeten in Montréal en hoopt dat Paul Ricard beterschap zal bieden. Onze landgenoot is één van de weinige rijders die ooit op de huidige omloop heeft gereden en dit was tijdens een Pirelli-test in 2016 en ook gedurende zijn Formule Renault-dagen. Hiermee hoopt de McLaren-rijder een voordeel te hebben op de concurrentie. "Het ziet er een geweldig circuit uit dat serieus gemoderniseerd is. Ik denk dat er geweldig op geracet zal worden. Het is een technisch circuit met een mix van stukken tussen hoge snelheid en lage snelheid. Sommige bochten zoals Signes zijn extreem uitdagend en enorm leuk om te nemen. Er zijn ook enkele stukken waarop inhalen vast en zeker mogelijk is", aldus Vandoorne.

Stoffel Vandoorne
Stoffel Vandoorne
Tevens kijkt onze landgenoot er enorm naar uit om in Frankrijk te racen: "Er zullen heel wat fans naar het circuit van Paul Ricard afzakken om deze race voor de allereerste keer mee te maken. Er zal dan ook gans het weekend een speciale sfeer heersen. Het zal leuk zijn om een nieuwe stad te bezoeken en om te zien hoe ons pakket presteert op een nieuw circuit. Het is voor ons allemaal onbekend terrein en ik kijk er naar uit om de uitdaging aan te gaan en de resultaten van de voorbije races achter ons te laten." Het is reeds van eind april geleden dat de West-Vlaming nog punten heeft kunnen scoren. Vandoorne staat in het tussenstand van het wereldkampioenschap momenteel op een vijftiende plaats met acht punten. Hopelijk komt daar zondagavond een heel pak tellen bij. 

Lees ook: Frankrijk: Tijdschema omwille van WK-voetbal aangepast

Foto's: Georges De Coster, Racing International Photography & Creventic



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons