van der Horst

Frankrijk: Raymond favoriet en Nitiss richting titel

Cyril Raymond - Peugeot 208 Supercar
Cyril Raymond - Peugeot 208 Supercar
Met nog 60 punten te verdelen tijdens de laatste twee wedstrijden in Frankrijk en Letland is de Letse leider Reiniss Nitiss met zijn Ford Fiesta zo goed als zeker van de titel. Hij kan die dit weekend al verzilveren in Frankrijk maar enkele andere rijders, onder wie Marklund, Raymond en Linnemann hebben nog een rekening te vereffenen en zullen hun huid duur verkopen.
Reinis Nitiss - Ford Fiesta RX Supercar
Reinis Nitiss - Ford Fiesta RX Supercar
Met dertig ingeschreven wagens en nog vier op de reservelijst zit het EK net als het WK komend weekend nokvol. De Fransen krijgen zelfs niet minder dan vijftig Supercars over de vloer. Over het WK hebben we het elders op deze site, maar ook het EK kent veel bijval en is uit zijn voegen aan het barsten. Ook het niveau van rijders en wagens kent een stijgende lijn.

We mogen stellen dat de derde wedstrijd van het seizoen in het Zweedse Höljes het Europees kampioenschap RX volledig deed kantelen in het voordeel van de Let Reiniss Nitiss. De Fordrijder won nadat de Fransman Cyriel Raymond een straf van vijf seconden aan zijn broek had gekregen en van de eerste naar de vierde plaats in de einduitslag was verhuisd. Anderzijds is Nitiss tot hiertoe wel de meest regelmatige van het seizoen. Hij won de openingsrace in Barcelona met een maximale score en werd tweede in Mettet na de andere gedoodverfde favoriet Anton Marklund in de VW Polo. In Zweden pakte hij dankzij de straftijd van Raymond in diens Peugeot opnieuw de maximale score en hierdoor heeft de Let ondertussen een voorsprong van dertig punten verzameld. Als hij die voorsprong kan handhaven, is de Europese titel een feit voor de Let.

Anton Marklund - VW Polo Supercar
Anton Marklund - VW Polo Supercar
De concurrentie liet steken vallen. Marklund was nergens in eigen land en scoorde amper drie punten terwijl de Deen Linnemann zijn titelambities mocht opbergen met een score van nul punten. Alleen Raymond bleef overeind, maar de Fransman mistte de openingsrace in Barcelona en op vijf wedstrijden kan je een dergelijke achterstand niet zomaar weggommen. Peter Hedström staat momenteel door zijn regelmaat op een vierde plaats in zijn VW Polo, maar meer dan drie finaleplaatsen op rij zonder podium zat er niet in voor de Zweed.

32 wagens kwamen dit seizoen al in actie in het EK en met een voorlopige vijftiende plaats in de tussenstand kan en mag onze landgenoot Michaël De Keersmaecker niet tevreden zijn. Maar meer hierover in een andere tekst.

Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
Michaël 'MDK' De Keersmaecker - Ford Fiesta Supercar
We verwachten een zege van Cyriel Raymond, die met de Peugeot 208 over topmateriaal van de Franse constructeur beschikt en wil schitteren voor eigen volk. De meervoudige RX2-kampioen is dus in eigen land op zoek naar zijn eerste zege in een Supercar. Ook Marklund dient een goed resultaat neer te zetten, terwijl Nitiss deze race vooral moet uitrijden en nog enkele punten moet scoren om nadien de titel te pakken voor eigen volk in Letland. Uiteraard mogen we de komst van Krisztian Szabo, de tweevoudige kampioen Super 1600, niet over het hoofd zien. Hij komt immers debuteren in het EK RX met een Audi S1 RX uit de stal van EKS.

Foto's: Johnny Loix

 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rallycross Championship op donderdag 30 augustus 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of France.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons