van der Horst

Frankrijk: Titel opnieuw veraf voor Guillaume De Ridder

Guillaume De Ridder - RX2
Guillaume De Ridder - RX2
Voor de ogen van 70.000 uitgelaten fans moest Guillaume De Ridder trachten om de kloof van elf punten met teammaat Oliver Eriksson kleiner te maken om dan uiteindelijk te trachten om in de slotmanche in Zuid Afrika alsnog de titel te pakken. Ondanks het feit dat De Ridder een gans weekend de snelste was, verloor hij kostbare punten in de finale, naar eigen zeggen door een misverstand van de spotter. En laat dat nu net het punt zijn waarover we in onze preview onze twijfels hadden gezien Oliver Eriksson de zoon is van teambaas en eigenaar Andreas Eriksson.
  • Powercars
Eriksson, Trogen & De Ridder
Eriksson, Trogen & De Ridder
Het zag er aanvankelijk goed uit voor De Ridder die tijdens de kwalificatie driemaal de snelste was tegenover één snelste chrono voor de actuele leider Eriksson die hierdoor reeds een puntje verloor aan onze landgenoot. Ze reden apart de halve finales die ze beide wonnen en zodoende bleef het verschil voor de finale beperkt tot één punt. De Ridder was het snelst onderweg en kreeg de pole toebedeeld.  

En toen kwam de finale waarin De Ridder moest scoren om nog een kans te maken op de titel. Guillaume kwam het snelst uit de startblokken en Krogstad, als derde gestart, kwam post vatten op de tweede plaats voor Eriksson. Tot daar geen vuitje aan de lucht. Maar in de volgende rechtse bocht liet De Ridder de deur open en dook Krogstad in het gat naar de leiding. De Ridder kon vlot volgen en Eriksson zat op de derde plaats in een zetel en moest enkel afwachten hoe onze
Eriksson, Trogen & De Ridder
Eriksson, Trogen & De Ridder
landgenoot zijn wedstrijd zou indelen. In de derde ronde dook De Ridder de jokerlap in, maar verloor bij het insturen wat tijd na een tikje van Eriksson die naar de tweede plaats doorschoof terwijl de Ridder pas op de vierde plaats uitkwam na Trogen. Deze laatste was iets trager waardoor De Ridder de voeling met de kop verloor. In de voorlaatste ronde ging Eriksson de joker in en verloor een plaatsje aan Trogen die net als Krogstad nog de jokerlap moest nemen in de laatste ronde. Bij het nemen van de jokerlap ging het mis voor Krogstad die dwars over de baan kwam te staan. Trogen moest vol in de remmen en hierdoor kon Eriksson naar de leiding terwijl De Ridder naast de piste moest om een zware aanrijding te vermijden. Hij werd derde terwijl zijn grootste rivaal Eriksson de race won en in de finale vier punten meer scoorde dan de Ridder.

Oliver Eriksson - RX2
Oliver Eriksson - RX2
Met nog één race te gaan (Zuid Afrika) is Guillaume ondertussen zeker van zijn tweede plaats in het algemeen klassement van het Wereldkampioenschap RX2.  Maar de eerste plaats is eveneens nog steeds haalbaar desondanks het feit dat Guillaume het niet meer zelf in handen heeft. Zijn OMSE teamgenoot Oliver Eriksson staat stevig aan de leiding met 14 punten voorsprong. Zijn titel kan enkel nog verloren gaan door een zeer slechte prestatie of door uit te vallen tijdens de race. Zodoende lijkt een vice-wereldtitel nu reeds zeker voor de Zelos-piloot en een waterkansje op de titel.

Guillaume De Ridder: "Ik ben teleurgesteld in het uiteindelijke resultaat. Ik was de snelste heel het weekend en dan wordt ik niet beloond tijdens de finale. Door een misverstand van mijn “spotter” en een beetje pech op het einde van de race was een derde positie het best mogelijke resultaat terwijl mijn rechtstreekse concurrent de race won. Een zuur resultaat maar ik onthou het positieve van dit weekend: ik ben al zeker van mijn vice-wereldtitel en ik won 4 van de 6 races dit weekend."

Foto's: Johnny LoixDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA World Rallycross Championship op maandag 3 september 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting World RX of France.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons