van der Horst

Frans-Belgische zege in Africa Eco Race

Mathieu Serradori / Fabian Lurquin - LCR 30
Mathieu Serradori / Fabian Lurquin - LCR 30
Het Serradori Racing Team van de Fransman Mathieu Serradori met onze landgenoot Fabian Lurquin in de praatstoel naast zich heeft de 10de editie van de Africa Eco Race gewonnen. 10 jaar nadat deze alternatieve Dakar in het leven werd geroepen in de spoor van Thierry Sabine en 10 jaar na de eerste winnaar, Jean Louis Schlesser. En ook 10 jaar nadat Jan de Rooij de eerste editie achter zijn naam zette bij de trucks in een Iveco, deed nu zoon Gerard het netjes over in hetzelfde merk als destijds.
Jean-Louis Schlesser
Jean-Louis Schlesser
Zes edities na elkaar wist Schlesser zijn Buggy als eerste over de meet te bollen om nadien een rol van betekenis te gaan spelen binnen de organisatie. De Africa Eco Race is op termijn sneller en moeilijker geworden, maar het basisprincipe inzake een meer soepele sportiviteit dan zijn Zuid-Amerikaanse grote broer, de hulp in de regio en zo clean mogelijk racen, blijven behouden.

De Russen Vladimir Vasilyev en Konstantin Zhiltsov wonnen de laatste editie in hun X-raid Mini Countryman en wilden dit in 2018 nog eens over doen. Ze reden inhet begin van de race de tegenstand op een hoopje, maar de Frans-Belgische tandem Mathieu Serradori en Fabian Lurquin bleven aanklampen en in de buurt van de Russische titelverdedigers.

Gerard De Rooy / Darek Rodewald / Moi Torrellardona - Iveco
Gerard De Rooy / Darek Rodewald / Moi Torrellardona - Iveco
Tijdens de marathonetappe lieten de Russen een steek vallen en dit zou hen blijven achtervolgen tot aan de finish. Serradori en Lurquin pakten in hun LCR 30 de leiding over en hielden aan de meet een dik uur over op hun naaste concurrenten. Pascal Thomasse en Pascal Larroque eindigen met hun Optimus derde op dik vier uren van de winnaars en net voor de truck van Gerard de Rooij die de zege pakt 10 jaar na zijn vader Jan.


Essers / Coononx / Lauwers - MAN
Essers / Coononx / Lauwers - MAN
Naast winnaar Lurquin kregen we nog Belgen aan de aankomst met een achtste plaats algemeen voor de Toyota van ImschootI / Van Hyfte. Verder nog een 12de plaats en vierde bij de trucks voor de MAN van Essers / Coonnx / Lauwers, terwijl Govaere / Hillewaere / Helewaut 16de algemeen eindigden en vijfde bij de trucks. Een 27ste plaats en 6de in de klasse was er voor de Polaris van Cromphout en Verhaeren.

Paolo Ceci was met zijn KTM de beste bij de motoren nadat gedoodverfde favoriet en ex winnaar, de Noor Ullevalseter wegviel met pech.

Foto's: Africa Eco Race
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Africa Eco Race op zondag 14 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Africa Eco Race.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons