Fransen heersen tijdens EK opener in zonovergoten Genk

KZ
KZ
Karting Genk was afgelopen weekend opnieuw letterlijk Home of Champions! Het Europees kampioenschap voor de KZ schakelklassen en de Academy Trophy werd in perfecte omstandigheden op gang geschoten. Het CIK-FIA kampioenschap is de laatste jaren een vaste waarde aan het worden op de kalender van Karting Genk en ook afgelopen weekend bleek de Limburgse piste een perfecte match voor de koningsklasse van de kartsport, al zat het uitzonderlijk mooie weer daar zeker voor iets tussen.
Academy Trophy: Poleposition en zege voor Arthur Dorison
Academy Trophy
54 jonge piloten tussen 12 en 14 jaar oud begonnen aan de openingsmanche van de Academy Trophy. Dit jaar levert Expirit het chassis, LeCont de banden en Vortex de motoren voor de klasse die de FIA in het leven riep om iedereen met, in theorie, gelijke wapens te laten strijden. Na de kwalificatieheats op zaterdag, die overigens allen een andere winnaar kenden, stonden er nog twee heats op zondagmorgen gepland. Joel Pohjola won er eentje terwijl de overige heat gewonnen werd door Arthur Dorison. De Fransman pikte op zaterdag ook al een zege mee en verzekerde zich daarmee van de pole voor de finale. Dorison kwam goed weg bij de start maar stond gedurende de eerste wedstrijdhelft onder stevige druk van William John Riley Go. De Filipijn kon echter geen aanval plaatsen en moest achteruit beginnen kijken om zijn tweede plaats veilig te stellen. Dorison kreeg daardoor wat meer lucht en won met een goeie halve seconde voorsprong van Go, die Guillaume Bouzar toch nog achter zich wist te houden. Onze landgenoot Thibaut Ramaekers werd plaatste zich voor de finale en werd daarin 19e, na een penalty.
KZ2: Tom Leuillet van start tot finish
Tom Leuillet
David Trefilov en de omloop van Karting Genk; het blijft een goede combinatie. De Maranello rijder presteert altijd sterk in Genk en reed op vrijdag naar de pole in de KZ2 klasse. Ook in de heats kwam de Duitser goed voor de dag al was Tom Leuillet nog net wat sneller. De Fransman verzekerde zich na de zege in de laatste heat op zondag van de pole voor de finale. Trevilov deelde de eerste rij met de birelART piloot. Markus Kajak en Arvid Lindblad begonnen de finale vanaf de tweede rij. Leuillet reageerde het beste op het doven van de lichten en hield in de spurt naar de Paul Lemmens curve Trevilov achter zich. Vanaf dan was het enkel nog controleren voor de Fransman, die relatief makkelijk de finale won voor Trevilov en een sterke Kris Haanen. De Nederlander werd derde, startend vanaf P10. Thomas Cypers was de enige Belg die in actie kwam en reed op een 22e plaats voorbij de finish.
KZ: Emilien Denner imponeert

Emilien Denner
In de KZ klasse, die is voorbehouden voor officiële fabriekspiloten, was niemand opgewassen tegen Emilien Denner. De Franse Sodi Kart piloot zegevierde na een indrukwekkende finale waarin hij vanaf halfweg koers definitief afrekende met zijn concurrenten. Bij het vallen van de vlag had Denner ruim drie seconden marge op Paolo Ippolito en Matteo Vigano. Voormalig Europees en wereldkampioen Jorrit Pex tikte aan als vierde terwijl Pedro Hiltbrand na een sterke openingsfase terugviel tot P5.

Foto's: Kartphoto

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 16 mei 2022.