van der Horst

Fransman wint Nissan GT Academy 2014 - Belg tweede

Gaëtan Paletou
Gaëtan Paletou
Gaëtan Paletou is de winnaar van de Europese editie van de nu al roemruchte Nissan GT Academy wedstrijd, waar kandidaten met mekaar de strijd aangaan op het simulatie racespel Gran Turismo. De 22 jarige Fransman treed hiermee in de voetsporen van illustere voorgangers met name Lucas Ordóñez, Jann Mardenborough en onze landgenoot Wolfgang Reip. Paletou is na Jordan Tresson in 2010 de tweede Fransman die de Nissan GT Academy wedstrijd wint, Tresson schopte het tot de LMP2 maar stopte zijn racecarrière toen hij de steun van Nissan verloor na een tegenvallend seizoen 2012 in het WEC. De Belg Cédric Wauters was tot het einde in de running voor de zege en legde beslag op de tweede plaats in de finale race op Silverstone.
e20a2d092a9e7901772965ece24be25f78f7151a.jpg
De GT Academy bestaat al sinds 2008 en sproot voort uit een samenwerking tussen Sony-Playstation en Nissan waarbij aspirant piloten het tegen elkaar moeten opnemen via het bekende Gran Turismo Playstation spel en de beste rijders van verschillende regio’s het in een finale tegen elkaar moeten opnemen aan het stuur van een echte racewagen. De uiteindelijke winnaar krijgt van Nissan een volledige opleiding tot racepiloot aangeboden en mag de kleuren van het Japanse merk verdedigen in verscheidene GT en endurance wedstrijden.

Het initiatief mag een succes genoemd worden en verscheidene winnaars uit de duizenden jongeren die hun kans waagden, bouwden onder de vleugels van Nissan een mooie
Mardenborough - Reip - Ordóñez
Mardenborough - Reip - Ordóñez
racecarrière uit. Denken we maar aan Jann Mardenborough die dit jaar uitkomt in de GP3 of Lucas Ordóñez die al schitterend presteerde in Le Mans. Ook onze landgenoot Wolfgang Reip liet de laatste twee seizoenen mooie dingen zien aan het stuur van de Nissan GT-R GT3 en Zytek LMP2. Het is nu aan Gaëtan Paletou om onder begeleiding van Nissan een even mooie raceloopbaan uit te bouwen. Mogelijk begint deze al vroeg volgend jaar met een deelname aan de 24 uren van Dubai, aan het stuur van een Nissan natuurlijk.

460d19fecfef7e76c530ab16251afa53f129498b.jpg
Johnny Herbert zat dit jaar de jury van de finale voor die plaatsvond op het circuit van Silverstone en een eerder intense finale kende. Twee vertegenwoordigers van iedere regio namen het op dag 8 van de finaleweek tegen elkaar op aan het stuur van een Nissan 370Z. Bij de kwalificaties traden er echter problemen op bij twee van de wagens wat de jury deed beslissen om het raceformat te herzien. Twee sessies moesten beslissen over de rijders die doormochten naar de finale maar de beslissende race waar vijf wagens het tegen elkaar opnamen werd ontsierd door een crash bij de start waarbij drie wagens betrokken raakten.

Slechts drie wagens reden de race uit en Gaëtan Paletou won voor de Belg
9343dc6ca7824caf67ff63312455756be883eb66.jpg
Cédric Wauters en de Brit Karl Chard. Na het onvoorziene verloop van de finalerace moest de jury moest nog lang nadebatteren over wie nu de Academy trofee verdiende. Uiteindelijk kende de jury de begeerde prijs toe aan Paletou, niet alleen voor zijn zege in de race maar ook voor zijn houding en prestaties over de ganse week.   

Foto's: Nissan GT AcademySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op vrijdag 8 augustus 2014.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons