van der Horst

Freddy Loix gaat voor perfect rapport in East Belgian Rally

Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Freddy Loix-Johan Gitsels - Skoda Fabia R5
Met de East Belgian Rally staat komend weekend al de voorlaatste manche van het Belgische Rallykampioenschap op het programma. Freddy Loix, de grote afwezige in de Omloop van Vlaanderen eerder deze maand, wil dit seizoen ongeslagen blijven in en rond Sankt-Vith. Toch liggen er enkele kapers op de kust.
Vóór het grote orgelpunt van het seizoen met de Rallye du Condroz, trekt de rallykaravaan eerst nog naar de Oostkantons om er de East Belgian Rally te betwisten, waar de teams een van de mooiste parcours van België voorgeschoteld krijgen. Freddy Loix en Johan Gitsels nemen er, na hun afwezigheid in Roeselare, opnieuw de favorietenrol op met hun Skoda Fabia R5.

Chris Van Woensel - Mitsubishi lancer WRC5
Chris Van Woensel - Mitsubishi lancer WRC5
Chris Van Woensel wil alvast de strijd aangaan met de Belgische kampioen. De winnaar van de Omloop van Vlaanderen is met zijn Mitsubishi Lancer WRC goed gewapend op het snelle parcours.

Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Kris Princen - Peugeot 208T16 R5
Loix moet echter ook uitkijken voor andere taaie klanten met een R5-wagen, in de eerste plaats Kris Princen (Peugeot 208 T16 R5) die op zoek is naar een vice-titel en Cédric Cherain die vooral op zoek gaat naar eerherstel na een hoogst wisselvallig seizoen. Cherain brengt voor het eerst een Skoda Fabia R5 aan de start. Ook de Nederlander Hans Weijs Jr. moet een rol van betekenis kunnen spelen. Weijs pakt uit met een Ford Fiesta R5. Ook Bob De Jong (DS3 R5), Armand Fumal (DS3 R5) en Kevin Hommes (Peugeot 208 R5) brengen een R5-wagen aan de start.

Naast de strijd om de overwinning is het ook uitkijken naar de strijd binnen klasse RC4/R2 en bij de Juniors. Steven Dolfen (Peugeot 208) gaat op zoek naar een titel in de klasse RC4. Hij zal zeker stevige tegenstand krijgen van  Polle Geusens (Ford Fiesta), Koreaan Cheone Lim (Opel Adam) en Adrian Fernemont (Ford Fiesta). Het is ook uitkijken naar Sebastien Bédoret, Jelle Vermeire en Romain Delhez die nog strijden voor een plaatsje in de RNT Rally Challenge. De eerste drie, vervoegen de eerste vijf finalisten, en mogen dit najaar strijden voor een R2-programma in 2017 met de steun van de RACB. Anthony Dovifat is als kampioen al zeker van een stekje in die RNT-finale, Geusens zo goed als. Ook Andy Dewallef, Gert-Jan Kobus en thuisrijder Tobias Brüls kunnen zich in de debatten mengen in de klasse RC4.

Rainer Hermann - Opel Ascona 400
Rainer Hermann - Opel Ascona 400
Bij de historics is het vooral uitkijken naar thuisrijder Rainer Hermann die het in zijn Ascona mag opnemen tegen Robert Droogmans in een Manta 400. Smaakmaker Pieter-Jan Maeyaert blijft noodgedwongen aan de kant. 

De East Belgian Rally, een organisatie van TAC en AMC Sankt-Vith, start zaterdagochtend. Er moeten dertien proeven worden afgewerkt. De eerste wagen wordt 's avonds omstreeks half elf op het podium verwacht.

Foto's: Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Belgian Rally Championship op donderdag 22 september 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons