van der Horst

Freddy Loix met Pieter Tsjoen en Skoda samen in Ieper

Loix / Miclotte - Skoda Fabia S2000
Loix / Miclotte - Skoda Fabia S2000
Twaalf nationale titels en dertien zeges in Ieper, dat is de som van het palmares van Freddy Loix en Pieter Tsjoen, die samen op de startlijst van de komende Ypres Rally prijken. Hiermee maakt Fast Freddy, de huidige coach van de officiële ŠKODA België-rijders Sébastien Bedoret en Thomas Walbrecq, op 28 en 29 juni een comeback. En voor de gelegenheid krijgt de zegerecordhouder in de Westhoek Pieter Tsjoen naast zich als corijder.
Freddy Loix
Freddy Loix
Tussen 1996 en 2016 behaalde hij 11 overwinningen in de Kattenstad, Freddy Loix mag dan ook gerust 'Mister Ypres' worden genoemd. De smalle en hobbelige wegen, de diepe koorden die moeten worden genomen, de schier oneindige wisselingen van het asfalt... Niemand had de moeilijkheden en valstrikken van de Vlaamse klassieker beter onder de knie dan de Limburger!

Zeven edities won hij aan het stuur van een Skoda. En toen hij eind 2016 de helm aan de wilgen hing sloot hij niet uit dat hij ooit nog wel eens terug aan de start zou staan, maar dan zonder druk op de schouders.

Pieter Tsjoen
Pieter Tsjoen
“En dat is precies de context die me hier is aangeboden. Ik vorm een team met Pieter Tsjoen, die niet alleen een kerel is die ik ten zeerste weet te appreciëren, maar ook de enige die als rijder (2001) en als corijder (2017) wist te winnen. We komen aan de start met een Škoda Fabia R5 van zijn nieuwe team, met slechts één doel: er zoveel mogelijk plezier aan beleven!”

Pieter Tsjoen, goed voor acht Belgische rallytitels, was na zijn rijderscarrière nog aan de slag als corijder voor Stéphane Lefebvre of Kevin Abbring.

Pieter Tsjoen - Skoda R5
Pieter Tsjoen - Skoda R5
“In 2019 stichtte ik PTR (Pieter Tsjoen Racing) en we hebben twee nieuwe ŠKODA FABIA R5 besteld. Ik had zin om een grote naam naar Ieper te brengen. Samen met Alain Penasse, organisator van de Ypres Rally, zijn we er in geslaagd om Freddy te overtuigen een comeback te maken. Ik heb altijd al een rally aan zijn zijde willen rijden en ik ben heel blij dat dat eind juni ook echt zal gebeuren!”
“Freddy en ik hebben besloten dat we ons vooral willen amuseren”, stelt de Oost-Vlaming. "Iedereen weet dat we allebei gedreven sporters zijn en dat we ons terdege zullen voorbereiden. Freddy zal allicht wel wat ritme missen, maar hij heeft zoveel ervaring dat ze ons niet verloren zullen rijden. We zien wel. Ik kijk er in ieder geval heel erg naar uit!”

Foto's: Skoda Belgium / Willy Weyens
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belgian Rally Championship op zaterdag 2 maart 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Ypres Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons