van der Horst

Frédérique Jonckheere verruimt horizon

Frédérique Jonckheere is al jaren een bekende naam in de Belgische autosport. We zagen hem in de 24 Uur van Zolder, Belcar, BTCS en nog veel andere competities, al had de West-Vlaamse ondernemer de laatste seizoenen minder tijd voor zijn passie, want de zaken gingen voor. Vandaag staat hij echter opnieuw aan de start van competities met een motor, inderdaad Frédérique Jonckheere beperkt zich niet meer tot de autosport, we zien hem nu ook op twee wielen en zelfs op het water. Het volgende project is de Hellas Rally Raid, geen wedstrijd op vier wielen, maar een rallyraid voor motoren van 11 tot en met 17 oktober.
  • Powercars
We keren even terug in de tijd en lezen in een Vlaamse krant van goed tien jaar geleden: “Qvick Motors Racing, met Oostendenaar Eric Qvick en Jabbekenaar Fréderique Jonckheere, behaalde vorig weekend op de slotproef op het circuit van Zolder de achtste overwinning van het seizoen in BTCS. Het team stelde op die manier de titel in het BTCS-toerismekampioenschap veilig en eindigde op een fraaie negende stek in het algemeen kampioenschap.”  

Frédérique Jonckheere is ondertussen nog een resem sportieve successen rijker, maar hij investeerde de laatste jaren toch vooral in de zakelijke projecten, zoals zijn bedrijf REX Work en Safetywear. Maar nu is er tijd voor… veel meer dan alleen de vier wielen.

Op naar Griekenland

Vorig seizoen verruilde Frédérique Jonckheere de vaste grond voor het water, met een deelname aan het BK Offshore AQUA Bikes AM 300, in de volksmond beter gekend als jetski. “Ik deed dat met Piranha Racing, een schitterend team dat mij geweldig gesteund heeft.”

Ondertussen leerde hij nog andere vormen van gemotoriseerde sporten kennen, gaande van de competitie op zee, over kartcross tot rallyraid met motoren. Dat laatste is een eerste, grote doel voor dit seizoen, met een deelname aan de zeer bekende Hellas Rally Raid in het najaar. Op het programma staan zeven ritten van 160 tot 250 kilometer op een selectief parcours, een onverhard traject uiteraard. Echter zijn eerste rallyraid vat Frédérique Jonckheere niet alleen aan, hij krijgt er een prima omkadering van het Nederlandse Team Memo Tours en bovendien zal hij ook op het terrein kunnen rekenen op een teamgenoot van formaat: Bjorn Hamiaux. Het wapen op de Griekse paden is dan weer een Husqvarna enduromotorfiets.  

Bjorn Hamiaux: “Het zal voor Frédérique Jonckheere een stevige opdracht zijn, maar ik ben ervan overtuigd dat hij dat kan. Frédérique is iemand die zeer gedreven is, maar ook goed kan luisteren, hij leert snel en heeft een ijzeren wil. De voornaamste troeven zijn in zo’n rallyraid, toch een zeer goede conditie, maar ook het leren doseren. Dat is niet zoals op circuit, een half uur of een uur alles geven, dit soort opdrachten betekent een ritme vinden dat je uren na elkaar moet aanhouden, in moeilijke omstandigheden en bovendien mag je geen fouten maken. En last nut not least is er het aspect van de navigatie, waarbij je toch een heel leerproces doorloopt. In een autosportwedstrijd op circuit, of zelfs in een klassieke rally moet je dat niet doen, of werk je met een corijder. Op een motorfiets in een rallyraid, ben jij én bestuurder én navigator! Dat is een hele opdracht, zeker voor iemand die nieuw in het vak is.”

Wie meer wil weten over de Hellas Rally Raid kan hier de informatie vinden: https://hellasrally.org/

Frédérique Jonckheere Press

 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Varia op woensdag 8 juli 2020.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons