van der Horst

Fuji: Vierde zege op rij voor Porsche

Porsche 919 Hybrid #17
Porsche 919 Hybrid #17
Sinds Le Mans domineert Porsche de LMP1-klasse en die lijn werd alweer doorgetrokken in Fuji. Met hun derde zege op rij nemen Timo Bernhard, Mark Webber en Brendon Hartley de leiding over in de stand bij de rijders. Marc Lieb, Romain Dumas en Neel Jani maakten er in hun #18 een dubbel van voor Porsche, hun derde al na Le Mans en de Nürburgring. Minder goed nieuws voor Porsche in GTE Pro: daar ging de zege naar de AF Corse Ferrari van Gianmaria Bruni en Toni Vilander.
De wedstrijd begon nochtans goed voor Audi dat het in de regenachtige aanvangsfase uitstekend deed met het trio André Lotterer, Marcel Fässler en Benoît Tréluyer in de #7. Het team verloor echter veel tijd nadat het te vroeg overgeschakeld was op slicks. Toyota blijft op de sukkel, andermaal kon het niet anders doen dan volgen. Het is de eerste keer dat de Japanners voor eigen publiek verslagen worden. Bij de privé-teams kon Rebellion Racing na twee nederlagen eindelijk nog eens ByKolles Racing kloppen. Mathias Beche en Nicolas Prost boekten hun eerste klassezege van het seizoen. 

G-Drive Racing - Ligier JS P2 Nissan
G-Drive Racing - Ligier JS P2 Nissan
In LMP2 ging de strijd om de zege andermaal tussen KCMG en G-Drive Racing. Deze twee teams domineren de LMP2-klasse, maar wat we te zien kregen in Fuji, tartte alle verbeelding. Maar liefst zes maal botsten de KCMG-Oreca en een van de Ligiers met elkaar. Richard Bradley en Roman Rusinov hadden elkaars wagens al meermaals geraakt, maar binnen de grenzen van het toelaatbare. Zodra Bradley echter binnen kwam voor een pitstop, kreeg hij het daarna aan de stok met Gustavo Yacaman in de andere wagen van G-Drive. Opnieuw waren er twee aanrakingen, maar ditmaal eindigde Bradley in de muur. De derde plaats van Yacaman, Ricardo Gonzalez en Pipo Derani staat dan ook nog onder voorbehoud. Romain Rusinov, Julien Canal en Sam Bird boekten hun tweede zege van het jaar, na Silverstone. Op een knappe tweede plaats vinden we Signatech Alpine, dat met Nelson Panciatici, Paul-Loup Chatin en Vincent Capillaire hun eerste podium boekt in het WEC.

AF Corse - Ferrari 458 Italia
AF Corse - Ferrari 458 Italia
In GTE-Pro kregen we het verwachte duel tussen Ferrari en Porsche. Aston Martin kon de hele wedstrijd niet volgen. Met Bruni en Vilander boekte AF Corse hun eerste zege sinds Le Mans. In de slotminuten verhinderde echter Patrick Pilet, kersvers kampioen in de Tudor United SportsCar Championship, dat James Calado er een dubbel van maakte voor Ferrari. Het verschil tussen beide legendarische merken is met nog twee races te gaan miniem.

Patrick Dempsey
Patrick Dempsey
In GTE-Am heeft Patrick Dempsey zijn allereerste zege binnen. Ondanks een bewogen begin van de wedstrijd kwam de Porsche die hij deelde met Marco Seefried en Patrick Long als eerste over de streep. Paul Dalla Lana, Mathias Lauda en Pedro Lamy kon het weekend van Aston Martin met een tweede plaats nog redden. Voor de titelstrijd deden François Perrodo, Manuel Collard en Rui Aguas de beste zaak met een derde plek in hun AF Corse-Ferrari. De concurrentie van SMP Racing werd immers pas zesde.

Foto's: Porsche, Martijn Wouters, WEC & Racing International PhotographySchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Jonathan Haesaerts in FIA World Endurance Championship op zondag 11 oktober 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6 Hours of Fuji.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons