van der Horst

Fuji: Toyota domineert de kwalificaties

Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Toyota Gazoo Racing - Toyota GR010 Hybrid
Fuji Speedway en Toyota, dat is een geslaagd huwelijk. Natuurlijk is het Japanse merk eigenaar van het circuit, maar je moet het ook waarmaken in een hypercompetitief deelnemersveld als in het FIA WEC, en dat deden ze zaterdag. Niemand minder dan Kamui Kobayashi leidde Toyota Gazoo Racing naar een 1-2, met in zijn zog teamgenoot Brendon Hartley. In LMP2 ging de pole naar United Autosports, terwijl de Iron Dames nipt verslagen werden door Corvette Racing voor de pole in de GTE-Am klasse.
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Iedereen verwachtte een dominant vertoon van Toyota en dat deed het merk ook met bravoure. Kwalificatiespecialist Kobayashi zette na net geen acht minuten in de sessie de snelste tijd op de klok, een tijd die niet meer zou geklopt worden. Al hielp een lichte regenbui op het einde ook wel mee.Hartley volgde op zes tienden, terwijl Porsche Penske Motorsport zijn beste kwalificatie tot hiertoe kende. Beide wagens starten van op de tweede startrij, met de #6 bestuurd door Kévin Estre en teamgenoot van Laurens Vanthoor die de betere was van de #7. De Chip Ganassi Racing Cadillac vervolledigde de top vijf, voor beide Ferrari's. Voor Peugeot en Stoffel Vandoorne, die langs de zijlijn toekeek, zal het morgen zwoegen worden. Het Franse merk haalde een tiende en elfde plaats.

In LMP2 is Phil Hanson op dreef. Nadat de Brit enkele weken terug nog de pole pakte in Aragón, was hij nu ook de snelste in Fuji. In de laatste minuten verbeterde hij de tijd van Louis Déletraz, die voor Team WRT uiteindelijk 91 duizendsten van een seconde trager was dan de Oreca van United Autosports. Voor het Britse team werd het wel een goede dag, gezien Oliver Jarvis als derde eindigde. De tweede Team WRT Oreca, die bestuurd werd door Ferdinand Habsburg, eindigde als zevende.

Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
Iron Dames - Porsche 911 RSR-19
Wie anders dan Ben Keating en Sarah Bovy stalen wederom de show in GTE-Am. In Monza was het de Brusselse die lang de bovenhand hield, maar ditmaal moest zij weer de duimen leggen tegenover de Texaan, die op het einde er toch nog onder de tijd van Bovy geraakte. Het verschil was dan ook vrij miniem, namelijk 35 duizendsten van een seconde. De derde plaats ging naar de D'Station Racing Aston Martin. Voor de Iron Lynx Porsche met Alessio Picariello wacht er morgen wel een inhaalrace, gezien deze helemaal als laatste van start zal gaan.

Foto's: Toyota Gazoo Racing - Porsche AGDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in FIA World Endurance Championship op zaterdag 9 september 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 6H Fuji.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons