van der Horst

‘Full grid’ voor de finale van de BGDC 2013

Pedro Bonnet - BMW 325i
Pedro Bonnet - BMW 325i
Zaterdag om 15u00 start de laatste manche van de Belgian Gentlemen Driver’s Club (BGDC) 2013 op Circuit Zolder. Een wedstrijd over 180 minuten, als hoofdmoot van de traditionele Race Promotion Night, gezien de traditionele afsluiter, een wedstrijd over 8 uren, wegens onderbezetting werd afgevoerd. Ondanks een strikte regel van 95 dB is er van een klein startveld hoegenaamd geen sprake, want meer dan waarschijnlijk zal het startveld het maximaal aantal toegelaten wagens bereiken. Een en ander is uiteraard te wijten aan het feit dat de geplande wedstrijd over acht uren niet doorgaat en zodoende deze wagens het BGDC peloton komen vervoegen in de gastklasse. De wedstrijd van de BGDC die normaliter voorzien was over twee uren, werd op drie uren gebracht. Meer dan waarschijnlijk krijgen we dus toch een mooie seizoensafsluiter.
En zodoende zien we enkele extra wagens die in de gastklasse uitkomen. Wagens en piloten die zich normaliter zouden inschrijven in de race over acht uren.

Jerry De Weerdt - Ford Mustang GT4
Jerry De Weerdt - Ford Mustang GT4
Daarbij zien we vooral de inschrijving van Belgium Racing met de Porsche 997 Supercup die het Limburgs team voor de gelegenheid de mond hebben gesnoerd inzake het aantal dB’s. Belgium Racing wil niet alleen de wedstrijd winnen, maar is ook uit om de titel te pakken in de Belcar 5000 waarin ze momenteel op 30 punten van Bert Redant staan terwijl er nog 1500 punten te verdelen zijn.

Skylimit Race Team - Porsche 996 GT3 Cup
Skylimit Race Team - Porsche 996 GT3 Cup
Ook van de partij met twee Porsches is First Motorsport onder de vlag van Skylimit en in de kleuren van Yokohama voor Peter en Frank Beliën met een 997 GT4 en Jo Lammens met een 996 R. Verder nog de knappe BRASS Ford Mustang GT4 van Jerry De Weerdt en Bjorn Kabergs. Jerry De Weerdt heeft deze nieuwkomer nauwelijks aan de tand kunnen voelen en wil vooral uitrijden en de wagen verder leren kennen. Een lange testsessie dus voor de mannen van BRASS Racing. Verder vinden we ook nog de Ford Mondeo van Jordens/Weyens, de Lotus Elise van Ooms/Barten/Dupont/Raymakers en de Renault 21 Turbo van Daneels/Danneels/Gilot op de gastenlijst.    

Belgium Racing - Porsche 997 Supercup
Belgium Racing - Porsche 997 Supercup
Er zijn heel wat nieuwigheden tijdens deze finale… mogelijk met een vingerwijzing naar hoe de BGDC er morgen zal uitzien. In Division 1, zien we de nieuwe Honda Integra van Mario Langer, Frédérick Colaux en Alexis Palm, een wagen die in 2014 heel het seizoen zal rijden, en die dus nu alvast uitgebreid komt testen. Welkom ook aan een wagen in de Klasse B, met name de Toyota Yaris 1300cc van Stene De Bruyn en Sam Van Damme, speciaal samengebracht voor deze gelegenheid. De jonge kerels Filipe Teixeira Vieira, Régis Gosselin en Mickaël Derdul zijn weer van de partij met de Suzuki Baleno, net zoals Christophe Daerden en Hakim Ouassini ook komen opdagen met de Honda Civic. Daarnaast is er een nieuwe Suzuki Swift voor Verbesselt-Verbesselt, een Alfa Romeo 156 voor het trio Verhulst-Benz-Boulat, en de terugkeer van de schitterende Citroën AX van Jérémy Princen, die het doet met Gary en Jonathan Peeters. Hervé Deger is er bij met een Clio II, en het duo Geoffrey Bouillon/Georges Bleus deelt de Franse wagen met hem. We zien ook de Nederlander Wiebe Wijtzens, met een Renault Clio III die wel eens potten zou kunnen breken.  

In de Division 3, dienen we Olivier Petroons en Ward Sluys met hun M3 E46 in het oog te houden, want zij zouden wel eens heel hoog kunnen eindigen. Terugkeer ook van Franky Huybrechts en Stefan De Coorman met de M3 E36 #20 en een soortgelijke wagen voor Rigo Meys en Stefaan Schoonjans. Opgepast voor Jef en Bart Van Samang, die de omloop kennen en de M3 E36 zou dan ook wel eens sterk voor de dag kunnen komen.

Even gokken?
Als we het echter hebben over de kandidaten op de zege in de verschillende klassen van de BGDC, dan komen we weer bij bekende namen uit. Zo is er in de Klasse D van de Division 1, de VW Golf II van Tony Kevers en Grégory Paisse die een moeilijk seizoen in schoonheid willen afsluiten. Daarvoor moeten ze afrekenen met de Renault Clio III en II, van onder meer Tanghe-Vandenabeele, dicht bij de titel, Paul Lejeune, Divoy-Asnong, Semoulin-Semoulin, Despriet-Van Colen, Buffet-Buffet, Crabbe-Servranckx-Belien, Jeukenne-Schmetz en Piessens-Longin (in de nieuwe #241), zonder de Vauxhall Astra Coupé van Plennevaux en Katsers te vergeten.

De Vocht-Doms - BMW BGDC
De Vocht-Doms - BMW BGDC
In de klasse E, is er de BMW 325i van De Vocht-Doms of Van Loo-Heyninck die beide revanche willen na Spa-Francorchamps, terwijl in de BMW Clubsport Trophy van Jan Horemans niet minder dan 9 BMW 325i aan de start verwacht worden, met onder meer Bonnet-Werckx, Donniacuo-Lambregs en De Neef-Kenis, als favorieten.Pedro Bonnet - BMW 325i Clubsport
Pedro Bonnet - BMW 325i Clubsport
Pedro Bonnet - BMW Clubsport Trophy
Pedro Bonnet - BMW Clubsport Trophy
Ex Rallycrosser Pedro Bonnet vertrekt met de beste papieren en heeft aan een vijfde plaats voldoende om kampioen te worden indien Donniacuo en Lambregs als eerste aan de meet komen. Maar Bonnet wil net als alle andere wedstrijden opnieuw op het podium staan. Jeffrey Van Hooydonk doet het met de Nederlander Ruud Meel, en Ronnie Latinne zit naast habitués Pascal Bendib en Fabrizio Valentino.
Het duel tussen de Honda Civic en de Suzuki Swift is de hoofdbrok van de Klasse C, op een omloop waar de Suzuki sterk voor de dag zou moeten komen. We noteren ook de aanwezigheid van Michel Chapel naast Philippe Lannaux en Charles Peeters, en de terugkeer van de rode Civic van Ronveaux, Hayon en Clermont.

Tot slot in Division 3, zal Johan Huygens naast Bart Van Haren zitten, om de zege van Francorchamps over te doen. De M3 E46 #17 vecht tegen Geudens-Verwimp-Navez (E36), Koen De Wit (E46), Rasse-Rasse (E36), Hoffeld-Linster-Seebach (E36), Heck-Frère (E36), zonder de Ford Focus RS van Alain en Gilles Ronchail te vergeten, evenals de BMW Z3 van Kluyskens-Vandekerckhove-De Landsheere.

Hoe het weer ook zal zijn, komende zaterdag staat op Circuit Zolder een mooie afsluiter van het autosportseizoen op de agenda. De kwalificaties vinden plaats tussen 12u00 en 13u00 ’s middags.

Foto's: Martijn Wouters-Georges De Coster-Marnik MouchaersDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Gentlemen Drivers Club op vrijdag 8 november 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Race Promotion Night.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons