van der Horst

Joint venture tussen VW Team Sweden en Marklund Motorsport

Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Johan Kristoffersson - VW Polo Supercar
Jost Capito, de directeur bij Volkswagen Motorsport wil in 2016 minstens de constructeurtitel pakken in het FIA World RX. Daarvoor gaan de twee Zweedse Teams, Tommy Kristoffersson's VW Team Sweden en Jan Marklund, een joint venture aan met steun van het moederhuis. Rijders van dienst worden hun respectievelijke zonen Johan Kristoffersson en Anton Marklund, terwijl Ole Christian Veiby als testrijder zal fungeren.
Toomas Heikkinen - VW Polo SuperCar
Toomas Heikkinen - VW Polo SuperCar
In 2015 werden binnen het team van VW Team Sweden Johan Kristoffersson en Tord Linnerud, die geen volledig kampioenschap reed, respectievelijk 3de en 14de in de eindstand. Marklund Motorsport realiseerde met Toomas Heikkinen en PG Anderson een 9de en 13de eindplaats. Volkswagen wist zijn stempel te zetten in het begin van het seizoen met overwinningen voor Kristoffersson (Montalegre) en Heikkinen (Mettet), maar op Kristoffesson na zakten de Polo’s nadien wat weg in het klassement.

Anton Marklund wist ook niet echt te overtuigen met de Audi S1 van EKRX als teammaat van Matthias Ekström en keert nu terug naar het team van vader Jan. Ook in de Audi TT Cup kan Marklund nooit echt een vuist maken.

PG Andersson
PG Andersson
Jan Marklund wordt teameigenaar, terwijl Tommy Kristoffersson de rol van General Manager krijgt en Michel Schneider Team Manager. De wagens worden gebouwd in de ateliers van Marklund, terwijl die nadien dan verhuizen naar het Zuiden van Zweden richting Kristoffersson. Een betere uitvalsbasis en ondanks binnen hetzelfde land toch een verschil van 2000 km.


Tommy Rustad - VW Polo Supercar
Tommy Rustad - VW Polo Supercar
Wat er zal gebeuren met de rest van het indrukwekkend wagenpark, is niet geweten. Over de toekomst van Toomas Heikkinen, PG Andersson en Tord Linnerud wordt met geen woord gerept. Ook over Tommy Rustad, die Europees kampioen werd met een VW Polo van Marklund Motorsport, is niets geweten; evenmin of het team nog klantenversies zal inzetten voor andere rijders als onder meer Rustad, Foust of andere gelegenheidsrijders. Wie Marklund zal vervangen in de Audi S1 van EKS RX, is ook niet geweten.

De constructeurs beginnen zich wel stilaan te moeien binnen het FIA World RX. Zo doen er nog geruchten de ronde dat Petter Solberg mogelijk met Hyundai in zee gaat en ook Peugeot zou zich profileren als officieel team.

Foto's: Johnny Loix   



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA World Rallycross Championship op zaterdag 12 december 2015.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons