van der Horst

Gabriele Tarquini zet eind deze maand een punt achter zijn racecarrière

Gabriele Tarquini - Hyundai Motorsport
Gabriele Tarquini - Hyundai Motorsport
Gabriele Tarquini kondigde vandaag aan eind dit seizoen een punt te zullen zetten achter zijn racecarrière die in de mid-seventies begon in de kartsport. De 59-jarige Italiaan betwist eind deze maand op de Russische Sochi Autodrom zijn laatste WTCR-meeting met de BRC Hyundai Elantra N. Een beslissing die hij eerder dit jaar nam na diens tot dusver laatste zege in het Spaanse Aragon. Dit betekent evenwel niet dat we 'Spiderman' niet langer achter het stuur van een toerwagen zullen terugzien. De WTCR-nestor beseft dat zijn tijd van gaan gekomen is maar wil het vuur stilletjes laten uitdoven door nog testwerk te verrichten en/of wellicht sporadisch nog een race mee te pikken.
Gabriele Tarquini
Gabriele Tarquini
Tarquini begon midden de jaren zeventig te racen met karts en klom via de gebruikelijke F3- en F3000-ladder op tot in de F1. Van de 78 GP-weekends waaraan hij met Osella, Coloni, AGS en Fondmetal deelnam, wist hij zich 38 maal voor de eigenlijke race te kwalificeren maar scoorde achter het stuur van doorgaans weinig competitieve bolides in totaal slechts één luttel punt.

In de toerwagenracerij daarentegen wist de piloot uit Giulianova een bijzonder succesrijke carrière uit te bouwen met titels in BTCC (1994 met Alfa Romeo), ETCC (2003 eveneens met Alfa Romeo), WTCC (2009 met SEAT) en WTCR (2018 met de nieuwe Hyundai i30 N TCR waarvan hij tijdens een sabbatjaar de ontwikkeling voor zijn rekening had genomen) als absolute hoogtepunten. 

Gabriele Tarquini: moeilijk moment
Gabriele Tarquini: moeilijk moment
Tarquini kondigde zijn besluit vandaag aan ter gelegenheid van de virtuele persconferentie voorafgaand aan de meeting op de Adria International Raceway dit weekend.
"Ik ben verdrietig", klonk het. “Na een lange carrière die voelde alsof er nooit een einde aan zou komen, denk je dat dit moment nooit zal komen. In het leven heeft alles een begin en een eind en ik ben oud genoeg om dit te beseffen. WTCR is de afgelopen jaren een sterke serie gebleken en hoewel mijn racetempo er nog was, besloot ik tussen de meetings in Spanje en Hongarije in dat het tijd was om ‘stop’ te zeggen. Ik vond mijn thuisrace het juiste moment om mijn beslissing aan te kondigen. De lijst met mensen die ik wil bedanken is erg lang, beginnend bij mijn familie en eindigend bij Hyundai Motorsport, mijn laatste constructeur, gezamenlijk hebben we een geweldige job geklaard. We begonnen met een wit vel papier,creëerden de Hyundai i30 N TCR, en ik won de eerste race alsook de titel voor het team waarmee ik een zeer goede relatie heb. Ik wil niet plots en helemaal stoppen, racen is als een drug voor mij en dus zal ik langzaamaan moeten afbouwen. Met Hyundai Motorsport bekijk ik of we in de toekomst tot een andere vorm van samenwerking kunnen komen."

Foto: Hans van Onsem



Dit artikel werd gepubliceerd door Hans van Onsem in FIA World Touring Car Cup op vrijdag 5 november 2021.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons