van der Horst

Gamma Racing Day: Race 1 Supersport & Sport divisies: Crash zorgt voor lange safety car procedure

Crash race 1
Crash race 1
Aan het einde van de middag, onder een stralende zon staan de Sport divisies van de Supercar Challenge pb Pirelli klaar om van start te gaan voor hun eerste race tijdens de Gamma Racing Day in Assen. Op pole position staat de Lotus Exige van Jan van der Kooi en Priscilla Speelman en Speelman zal de start voor haar rekening nemen. Naast haar op de eerste rij staat Marcel van der Maat in de oranje BMW. Pim van Riet heeft op de derde positie het stuur in handen van de Febo Seat Cup Racer en Eric van den Munckhof start vanaf plek vier. In de Sport divisie staat Carlijn Bergsma op pole position, voor Bart Drost en Kim Troeijen.
BS Racing Team - BMW E46 GTR
BS Racing Team - BMW E46 GTR
De start van de race zag er mooi uit en Priscilla Speelman wist haar eerste positie te behouden voor de BMW van Marcel van der Maat, maar daarachter gaat het mis. Pim van Riet komt in contact met de BMW van Daan Meijer en wanneer Eric van den Munckhof voorbij probeert te gaan, komen alle drie de bolides tegen elkaar wat eindigt in een heftige crash. Meijer en Van den Munckhof vliegen samen van de baan in de vangrail en ook Pim van Riet moet de Febo Seat Cup Racer iets verder naast de baan parkeren met teveel schade. De safety car wordt de baan op gestuurd om alle drie de bolides veilig te kunnen bergen.

Vijftien minuten na de start van de race wordt het veld weer vrij gegeven en kan de race ‘opnieuw’ beginnen. Priscilla Speelman heeft nog steeds de leiding in handen voor Van der Maat en daarachter is het Ronald van Loon. In de Sport divisie is na twee ronden racen de leiding voor Henk Tappel, voor Carlijn Bergsma en Bart Drost.

Van der Kooi racing - Lotus Exige+
Van der Kooi racing - Lotus Exige+
Vlak voor het pit window open gaat, weet Van der Maat Speelman voorbij te gaan en de leiding over te nemen en zien we Kim Troeijen haar auto stilzetten langs het rechte stuk met een technisch probleem.

Na de pitstops is er een mooi gevecht tussen Luuk van Loon en Jan van der Kooi. Enkele ronden lang is de spanning om te snijden en wordt er van positie gewisseld. Dan zien we de Lotus aan de leiding en dan is het de BMW die weer een paar bochten voor ligt. Als dan ook Dennis Houweling op de baan komt na zijn pitstop, komt hij direct tussen de twee strijdende coureurs terecht en kan daarbij aanhaken. De strijd wordt onderbroken omdat Van Loon een drive through moet maken. Houweling houdt Van der Kooi wel scherp en zal zeker proberen in de laatste ronden de eerste plek proberen over te nemen. Van Loon valt terug naar de vierde positie achter Peter Schreurs die op een kleine afstand rijdt van de eerste twee wagens.

In de Sport divisie is het Stan van Oord welke het veld aanvoert, maar op zijn bumper rijdt Harold Wisselink. Rob Nieman heeft de derde positie in handen voor Niels Kool en Jos Veldboer. Ook hier is de strijd mooi om te zien en er zal pas als de vlag gezwaaid wordt bekend zijn wie de overwinning zal pakken.  

Spirit Racing - Renault Clio II 2.0 16V
Spirit Racing - Renault Clio II 2.0 16V
Vooraan is het Jan van der Kooi die zijn Lotus voor de Seat van Dennis Houweling weet te houden en Van der Kooi en Speelman pakken dan ook een fraaie overwinning. Dennis Houweling wordt knap tweede en de derde plek is voor Peter Scheurs en Marcel van de Maat. Ronald en Luuk van Loon worden uiteindelijk nog vierde en pakken daarmee nog belangrijke punten voor het kampioenschap.

In de Sport divisie is het Stan van Oord die met een minimaal verschil van twee tienden Harold Wisselink achter zich weet te houden. Hij mag op de hoogste trede de beker in ontvangst nemen. Harold Wisselink en Henk Tappel worden tweede en Bart Drost en Niels Kool pakken in de laatste ronden nog de derde plek af van Rob Nieman die vierde wordt.

Supercar Challenge PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zaterdag 6 augustus 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GAMMA Racing Day.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons