van der Horst

Gamma Racing Day: Race 2 GT divisies & Superlights : Norma crasht hard, zeer nipte overwinning voor Henk Thuis

Henk Thuis - Pumax RT
Henk Thuis - Pumax RT
De tweede race van de Supercar Challenge GT divisies & Superlights Challenge tijdens de Gamma Racing Day gaat van start in Assen onder een zwaar bewolkte lucht. Op de pole position staat de Norma van Luc de Cock en Tim Joosen met Joosen achter het stuur. Hij mag opnieuw de start nemen en hij zal opnieuw de strijd aangaan met Jan Lammers in de Ligier LMP3 wagen die naast hem op de tweede positie zal starten. Daarachter staan Henk Thuis, Henry Zumbrink en Martin Lanting. In de GTB divisie start opnieuw Chris Mattheus van de eerste positie met daarachter Roger Grouwels, Dominiek Dierkes in de Radical en Cenk Ceyisakar. Bij het aftellen naar de opwarmronde, wordt er lichte regen waargenomen op het circuit, wat de start extra spannend zal maken.
Goede start van Tim Joosen welke de leiding behoudt, daarachter weet Henry Zumbrink wel een plek te winnen op Henk Thuis en Bob Herber wint een plekje op Pedro Salvador. Martin Lanting en Rob Kamphues verliezen enkele plekken bij de start. In de GTB divisie is de beste start opnieuw voor Roger Grouwels, welke samen met Koen Bogaerts plekken wint ten opzichte van Chris Mattheus en Dominiek Dierkes. Ceyisakar heeft een slechte start en valt ver terug in het veld.

Henry Zumbrink - Volvo S60 V8
Henry Zumbrink - Volvo S60 V8
Joosen trekt gelijk in de eerste ronde een gaatje naar zijn achtervolgers. Zumbrink zit na een ronde op de bumper van de Ligier van Lammers en weet hem in de tweede ronde in te halen. Thuis haakt ook gelijk aan bij Lammers en aast ook op een gaatje. Milan Dontje, heeft in de eerste twee ronden al vele plekken goed gemaakt en ligt al op de elfde positie en zal zeker nog verder naar voren rijden.

Dierkes weet zich prima staande te houden in het GT veld en weet Bogaerts in de BMW M4 Silhouette in te halen en rijdt momenteel achter de leidende Porsche van Grouwels in de GTB divisie. Dan zien we hem een klein foutje maken, door de lichte regen is de baan gladder geworden en alle wagens rijden op slicks. Ook Hans Fabri spint in zijn Porsche, maar kan zijn weg vervolgen. De Porsche van Cengiz Oguzhan heeft een lekke band opgelopen en rijdt zeer langzaam richting de pitstraat.

Aan de kop van het veld zien we dat Thuis voorbij is gegaan aan Lammers. Om de vijfde positie wordt gestreden door de Wolf GB08 van Rob Kampheus en de Mercedes SLS van Bob Herber. Kamphues weet dit gevecht te winnen en de vijfde positie over te nemen. Bernd Rosenschon in de Radical SR8 heeft inmiddels ook de juiste racepace gevonden. Van achteraan gestart ligt hij na tien minuten racen op de twaalfde positie.

Een mooi gevecht is er gaande tussen Zumbrink, Thuis en Lammers. De drie bolides zitten dicht bij elkaar en wisselen af en toe van positie. Ook Kamphues komt dichterbij aan dit strijdende groepje. Tim Joosen rijdt daarvoor aan de kop van het veld nog steeds de snelste rondetijden en zal dit proberen vol te houden tot aan de pit stops. Geen geluk voor Pedro Salvador, het ziet er naar uit dat er iets is afgebroken bij zijn wagen en hij probeert terug te komen in de pitstraat.  

Deldiche Racing - Norma M20 FC
Deldiche Racing - Norma M20 FC
Een crash op het rechte stuk onderbreekt de race. De leidende Norma van Joosen staat in de muur en is samen met de Porsche Oguzhan van de baan geraakt. De safety car wordt de baan op gestuurd en de race wordt hierdoor geneutraliseerd.

Het opruimen van de wagens en het herstellen van de vangrail duurt even en ondertussen komen alle rijders binnen voor hun verplichte pitstop. Na een dikke tien minuten mogen de coureurs weer klaar gaan zitten om te gaan racen, wanneer de safety car procedure voorbij is.

Bij de herstart weet Thuis voorbij te gaan aan Kamphues. Aan de leiding gaat momenteel Zumbrink, voor Thuis, Kamphues en Van Eerd, welke het stuur heeft overgenomen van Lammers. In de GTB divisie lag Bosman kort aan de leiding na de herstart, maar Mark van der Aa weet hem al snel een plek terug te verwijzen. Daarachter zijn het de Porsches van Jos Jansen, Marcel van Berlo en Roger Grouwels. In de ronde daarna zien we dat Van Berlo en Grouwels voorbij gaan aan Janssen.

Van Eerd gaat voorbij aan Kamphues in de drukte tussen de GTB bolides. Daar is een mooie strijd met Grouwels, Sluys, Van Berlo en Bosman. Met wisselingen alom. Grouwels en Sluys wisselen van positie en ook Bosman en Van Berlo, waardoor de top vijf nog volop strijd levert voor de overwinning.

Vooraan heeft Zumbrink inmiddels een gaatje weten te slaan naar Thuis, maar de strijd is daar zeker nog niet gestreden. Thuis noteert snellere rondetijden dan Zumbrink en zal proberen aan te haken. Daarachter is het Van Eerd die voor Kamphues blijft en zien we dat Nigel Melker de Ligier de sporen geeft. Hij is momenteel de snelste op de baan en rijdt momenteel derde in zijn klasse.

Ward Sluys/Chris Mattheus  - BMW M4 Silhouette
Ward Sluys/Chris Mattheus - BMW M4 Silhouette
In de GTB divisie zijn Sluys en Grouwels samen naar koploper Van der Aa gereden en Van der Aa weet deze aanval niet af te slaan. Zowel Sluys als Grouwels gaan voorbij aan de BMW van Van der Aa, welke wordt terug verwezen naar de derde positie.

De vraag rijst of Zumbrink zijn koppositie weet te behouden. Thuis is hem weer helemaal genaderd vlak voor het einde van de race en zal niet twijfelen als hij een kans ziet om voorbij te gaan. Het lijkt erop dat Zumbrink problemen heeft met de banden, daar we hem af en toe zien glijden. Thuis kan hiervan profiteren en weet de leiding over te nemen. Zumbrink geeft niet op en haakt aan op de bumper van de Pumax RT en hij hoopt op een foutje van zijn voorligger. Daarachter meldt Melker zich aan de staart van Kamphues maar weet hem gelijk in te halen en gaat op weg naar zijn collega Ligier rijder Van Eerd, welke nog tien seconden op hem voorligt.

De laatste ronde gaat in met een verschil van een halve seconden tussen de nummers een en twee. Daarachter zal het ook gaan om positie nummer drie en vier Van Eerd en Melker. Melker is helemaal naar Van Eerd toe gereden en hij weet de de derde positie algemeen op te eisen. Dit betekent dat hij ook zijn divisie wint samen met Milan Dontje en dat vanaf de laatste positie op de grid.

De SuperGT divisie wordt gewonnen door Henk Thuis, maar op de streep is het verschil met Henry Zumbrink maar 0.070 van een seconde. Derde wordt Martin Lanting voor Bob Herber die vlak achter hem finisht.

DayVTec - Ligier JS P3 LMP3
DayVTec - Ligier JS P3 LMP3
De Superlights Groep 1 wordt dus gewonnen door Milan Dontje en Nigel Melker, voor Frits van Eerd en Jan Lammers. Als derde mogen Rob Kamphues en Leon Rijnbeek naar het podium. In de tweede divisie van de Superlights Challenge was de overwinning voor Dominiek Dierkes voor Fiona James.

De GTB divisie was beslist enkele minuten voor de vlag werd gezwaaid. Ward Sluys wist de BMW voor Roger Grouwels te houden en pakt dus samen met Chris Mattheus opnieuw de overwinning. Koen Bogaerts en Mark van der Aa mogen als derde mee naar het podium.

Supercar Challenge by Pirelli
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op zondag 7 augustus 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GAMMA Racing Day.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons