van der Horst

Gamma Racing Days: voorbeschouwing van de organisatoren

Deldiche Racing - Norma 20FC
Deldiche Racing - Norma 20FC
Komend weekend staat de Gamma Racing Day in de agenda van de coureurs van de Supercar Challenge en de Superlights Challenge powered by Pirelli. Naast het spektakel op de baan is er voor het publiek ook veel te zien en te beleven op de paddock. In twee startvelden gaan in totaal 60 auto’s van start en de deelnemende coureurs zullen gaan strijden voor de felbegeerde overwinning voor het grote publiek.
Volvo Reede Racing By Day-V-Tec - Volvo S60 V8
Volvo Reede Racing By Day-V-Tec - Volvo S60 V8
In de SuperGT divisie zien we het gehele seizoen al de strijd tussen Henry Zumbrink, Henk Thuis, Berry van Elk, de Spaanse Moslers van Alberto De Martin/Pedro Salavador en Kosta Kanaroglou/Oliver Campos Hull en tijdens de laatste twee evenementen was daar ook de Renault RS01 van Jürgen Smet en José Manuel Perez Aicart. Helaas zijn de twee laatstgenoemde er niet bij in Assen, maar kunnen de overige heren zich presenteren tegenover enkele ‘nieuwe’ deelnemers. Zo zien we Bob Herber met zijn Mercedes SLS aan de start staan en ook Martin Lanting met een zeer fraaie Ferrarie 485 GT3. Het Day V Tec team zet twee Ligiers LPM3 bolides op de grid voor Frits van Eerd/Jan Lammers en Milan Dontje/Nigel Melker.  die overwinningen wisten te scoren. Daarnaast zien we nog enkele snelle bolides in het veld, namelijk de Mercedes SLS van Bob Herber en de zeer fraaie Ferrari 485 GT3 van Patrick van Glabeke en Martin Lanting. Ook zien we twee rappe LMP3 bolides van Frits van Eerd en Jean-Pierre Lequeux. Wie er aan het langste eind trekt en met de grootste beker naar huis gaat, dat zullen we weten na het spektakel.

JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
JR Motorsport - BMW M4 Silhouette
In de GTB divisie zijn het vooral Porsches die aan de start staan. Rijders die het gehele jaar strijden in de Porsche zijn Aart Bosman en Jos Jansen. Ook de twee bolides van Team RaceArt hebben we al diverse keren op de startgrid gezien, net zoals Marcel van Berlo en Dirk en Jan-Marc Schulz. Naast al deze Porsches zet DVB Racing ook nog eens vier Porsches in. Tegenover dit Porsche geweld zien we nog drie BMW’s die de strijd aangaan. Ward Sluys en Chris Mattheus in de BMW M4 Silhouette bolide voeren momenteel het kampioenschap aan, maar de concurrentie is net ver weg. Koen Bogaerts en Mark van der Aa besturen de tweede BMW M4 Silhouette wagen en Ruud Olij komt met zijn snelle BMW E92 M3 V8 in actie in dit veld. Naast de Porsches en BMW’s is Cor Euser weer aanwezig met zijn Marcos Mantis en brengt Henk Vuik zijn Mercedes C63 aan de start wat een mooi startveld met GT bolides oplevert.

De Gamma Racing Day is pas het derde evenement waar de sportscars van de Superlights Challenge pb Pirelli in actie komen. Tijdens de eerste twee evenementen was de Norma M20 FC van de equipe Luc de Cock en Tim Joosen het snelst in de races. Het vorige evenement reden de Superlights Challenge deelnemers samen met de GT divisies van de Supercar Challenge en equipe De Cock/Joosen wisten ook die dikke bolides voor te blijven. Hun directe concurrenten zijn Rob Kamphues en Leon Rijnbeek in de Wolf GB08 van het Bas Koeten Racing team en de Duitser Bernd Rosenschon met een Radical SR8. Of Luc de Cock en Tim Joosen hun voorsprong in het kampioenschap kunnen vergroten is nog te bezien, want de andere rijders zijn niet ver weg in de strijd en de resultaatseconden hebben zich verdubbeld inmiddels. 

In de tweede groep van de Superlights Challenge zien we een Radical bovenaan de standenlijst van Dominik Dierkes. Hij wist in de twee eerste evenementen de meeste punten te verzamelen en staat nu maar liefst twintig punten voor op Bart Ooms. Helaas zullen we de laatstgenoemde niet in actie zien in Assen. Wel de Praga R1 bolide met achter het stuur de Engelse dame Fiona James welke de overstap dit seizoen heeft gemaakt van de Lamborghini Gallardo naar de Praga. De controle over de Praga lijkt ze steeds meer te vinden en ze is dan ook zeker een kandidaat voor de overwinning in Assen.

FEBO Racing Team - Seat Sport Leon Cup Racer
FEBO Racing Team - Seat Sport Leon Cup Racer
In de Supersport divisie wisten Dennis de Borst en Martin de Kleijn in de eerste helft van het seizoen de meeste punten te verzamelen in het Seat Sport Cup Racer, maar in deze divisie zijn er nog diverse teams welke kans maken op de titel. Een voorbeeld hiervan is vice kampioen van 2015 Eric van den Munkchof, welke met zijn BMW Z4 de strijd aangaat. Momenteel tweede in de strijd om het kampioenschap is Robert van den Berg, welke in Zolder zijn eerste overwinning mocht vieren. De tweede Seat Cup Racer van Dennis Houweling en Aart-Jan Ringelberg wist ook al verschillende keren op het podium te eindigen en vele punten te verzamelen. BS Racing kende dit seizoen al heel wat pech, maar zij weten dat wanneer de auto heel blijft zij races kunnen winnen. Dit deden ze dan ook in het vorige weekend in Zolder, op zaterdag pakten zij de eerste overwinning van het jaar. Jan van der Kooi en Priscilla Speelman besturen een kleine snelle Lotus Exige en zij zijn ook altijd vooraan in het veld te vinden. Daan Meijer komt rijden in een BMW E46 GTR in Assen en heel misschien zien we de fraaie Lotus 2/11 van Luc de Cock weer terug op de startgrid. Alle rijders maken kans op de podiumplekken, geen uitzonderingen dus wie presteert het beste op het TT Circuit Assen?

Traxx Racing Team - Peugeot RCZ
Traxx Racing Team - Peugeot RCZ
De laatste divisie is de Sport divisie waar momenteel twee equipes hetzelfde aantal punten hebben verzameld, namelijk  Bart Drost en Niels Kool die uitkomen met een BMW135i en Chris Voet en Bart van den Broeck rijdend met een Peugeot RCZ.  Beide equipes wisten twee overwinningen te pakken in de eerste seizoenshelft. Ook de nummer drie van de lijst het trio Harold Wisselink, Toon Rutgers en Henk Tappel scoorden al twee overwinningen dit seizoen, maar wisten één race niet te scoren en misten daardoor enkele punten. De genoemde equipes hebben in Assen zeker nog niet gewonnen, want zij moeten ook nog afrekenen met de drie Renault Clio’s van het Spirit Racing Team. Stan van Oord heeft al bewezen snel te zijn op het TT Circuit Assen en ook Rob Nieman zagen we hier vaker op het podium. Carlijn Bergsma en Pieter de Jong starten met de snelle Lotus Exige ook in dit veld en ook zij stonden al vaker op het podium dit seizoen en zullen gebrand zijn op een eerste overwinning. De verschillen zijn klein en de acties op de baan spannend in deze laatste divisie.

Aan het einde van het weekend zullen we weten wie de bolide in Assen het beste onder controle had en wie er met de prijzen vandoor gaat. Kunt u er niet bij zijn in Assen of wilt u na het weekend de races van de Gamma Racing Day in Assen thuis nogmaals beleven, kijk dan op zondag  14 augustus op RTL7 omstreeks 14.00 uur naar de uitzendingen van RTL Autosport.

Supercar Challenge powered by Pirelli PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Supercar Challenge op woensdag 3 augustus 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GAMMA Racing Day.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons