van der Horst

Geen Loix, maar wel Neuville in East Belgian Rally

Thierry Neuville
Thierry Neuville
Zaterdag wordt in Sankt-Vith de East Belgian Rally verreden, volgens de meeste kenners de wedstrijd met het mooiste en uitdagendste parcours van België. De zevende en voorlaatste manche van het BFO Belgian Rally Championship moet het stellen zonder de kersverse kampioen, Freddy Loix, maar dat maakt de wedstrijd niet minder boeiend. Loix domineerde het Kampioenschap van België 2013, maar deze keer zal de Ford Focus WRC van Freddy Loix niet bovenaan de tabellen staan. De kersverse kampioen spaart zijn budget voor de Condroz Rally en... de Ford Focus WRC ging afgelopen weekend in vlammen op tijdens een wedstrijd in Frankrijk.
De East Belgian Rally, een realisatie van de AMC Sankt-Vith en de Tieltse Automobiel Club, maakt zich op voor een open strijd voor de overwinning en de podiumplaatsen. Daarbij wordt in de eerste plaats gekeken naar de twee premières. Voor de eerste keer in 12 jaar start Kris Princen weer met een World Rally Car, meer bepaald een Subaru Impreza WRC S9.
"Ik heb 12 jaar niet meer gereden met een WRC, maar ik leg mezelf geen druk op. Deze wedstrijd is in de eerste plaats een kennismaking met de Impreza WRC S9 van mijn copiloot Peter Kaspers. Ik heb het zo druk in mijn zaak dat ik niet eens gevolgd heb wie er aan de start zal komen. We gaan onze eigen wedstrijd rijden en dan zien hoe ver we kunnen komen, maar natuurlijk kijk ik ernaar uit om met de Subaru op dit prachtige parcours te rijden," vertelt Kris Princen.

Ook Chris Van Woensel staat aan de start met een Subaru Impreza WRC, maar dan de S5-variant en meer bepaald de Subaru waarmee Juha Kankkunen in 1999 de Rally van Finland won. Voor beide kleppers is het de eerste wedstrijd met deze wagen en beiden missen ook competitieritme, waardoor ze niet bij voorbaat gewonnen zijn, al bewees Van Woensel vorig jaar met een derde plaats in de East Belgian Rally aan het stuur van een BMW 130i dat het parcours hem wel ligt.
"Ik heb nog geen meter met de Impreza WRC gereden en dat zal ook niet meer gebeuren voor de wedstrijd, want de wagen moet deze week in Engeland nog gekeurd worden. We kochten de Impreza in Frankrijk van Michel Bonfils. De wagen werd recent helemaal gereviseerd bij First Motorsport, dus de basis lijkt goed. De East Belgian Rally beschouwen we als een testsessie om te zien wat het niveau van de wagen is. Met een WRC uit 1999 zijn we op het vloeiende parcours van de East Belgian Rally trouwens zeker niet bij voorbaat gewonnen van de snelle Super 2000's. Vorig jaar kon ik het Stéphane Lhonnay immers knap lastig maken met de BMW. Finishen is de eerste opdracht en stelselmatig het tempo opbouwen," aldus Chris Van Woensel.

De derde WRC is de Toyota Corolla WRC van Sébastien Sturbois, een trouwe deelnemer aan de enige manche van het Belgisch kampioenschap in de Oostkantons.

Voor het kampioenschap is het uitkijken naar de strijd voor de tweede plaats in het kampioenschap. Melissa Debackere, voorlopig tweede, verdedigt haar kansen met de Toyota Celica GT-Four waarmee ze knap vierde werd in Roeselare, terwijl Vincent Verschueren op dit vloeiende parcours het maximum wil puren uit zijn VW Polo Super 2000, al moet hij in Klasse 2 uitkijken voor de snelle Fiesta S2000 van Hermen Kobus.

De vierde plaats in het kampioenschap wordt fel betwist tussen enkele kampioenen. Guillaume Dilley werd in Roeselare al kampioen in Klasse 12, terwijl Filip Pyck in Sankt-Vith de titel in Klasse 3 veilig kan stellen en Cédric De Cecco op zoek gaat naar de eindzege in Klasse 6. In de algemene stand heeft de West-Vlaming 2 punten voorsprong op Dilley en 3 punten op De Cecco.

In Sankt-Vith kijken we verder uit naar de krachtige Porsches van Tim Van Parijs en Jochen Claerhout, naar een mooie strijd bij de Historics, maar vooral naar een fantastische affiche bij de snelle voortrekkers van Klasse 6. Niemand minder dan Thierry Neuville, goed op weg naar de vice-wereldtitel, wordt de ideale referentie voor Pontus Tidemand en alle kleppers van het Junior BRC.

Foto: Willy WeyensDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op woensdag 25 september 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting East Belgian Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons