van der Horst

Geko Ypres Rally: De twee VW Polo GTI’s halen het einde in een zeer moeilijke wedstrijd

Dilley - VW Polo GTI
Dilley - VW Polo GTI
De editie 2013 van de Geko Ypres Rally werd een lastige. Op vrijdag kregen de deelnemers af te rekenen met bij momenten zware buien en op zaterdag lagen de wegen vol modder. Maar, de twee teams van de Belgian VW Club slaagden erin hun VW Polo GTI tussen de verschillende valkuilen heen te loodsen. Guillaume Dilley en Geoffrey Brion wonnen de nationale rally (waarin de wagens werden opgenomen die niet werden aanvaard in het Europees kampioenschap), terwijl journalist Kristof Van de Parre en Kenneth Delvaux derde eindigden.
"Begin dit seizoen hebben we aangekondigd deel te nemen aan alle manches van het Belgisch kampioenschap Rally en we houden woord", aldus Charles-Henri Bonnet, Secretaris-Generaal van de Belgian VW Club. "Wagens uit de Groep M , zoals onze VW Polo GTI, werden niet weerhouden in deze rally voor het Europees kampioenschap. Toch stond de proef op de kalender van het Belgisch kampioenschap. Maar we beslisten toch deel te nemen aan de nationale rally, waarbij de deelnemers net na hun « Europese » collega’s startten, want we wilden nogmaals het potentieel en de betrouwbaarheid van onze Polo GTI tonen. Door ook Kristof Van de Parre, een journalist voor wie dit het rallydebuut was, te laten starten, wilden we bewijzen dat de wagen gemakkelijk te besturen is, zelfs voor iemand zonder ervaring. Na afloop van de wedstrijd kunnen we alleen maar vaststellen dat we in onze opdracht zijn geslaagd."
 
Op het einde van deze editie, waarbij de wisselende weersomstandigheden een belangrijke rol speelden, kan men bij de Belgian VW Club enkel tevreden terugkijken. "Vrijdag was echt de hel", vertelt Guillaume Dilley. "Doordat wij startten na de Europese deelnemers, hebben wij heel wat kilometers in het donker afgelegd, waarbij het bij momenten bovendien heel hard regende. De zichtbaarheid was beperkt en het parcours was met valstrikken bezaaid ! Op zaterdag kregen we dan weer af te rekenen met de vele modder die door de voorgangers op de baan werden gegooid. Ook dit maakte onze taak er niet gemakkelijker op. "
 
Ondanks deze moeilijke omstandigheden, maakten Guillaume en zijn co-piloot Geoffrey Brion geen fouten en overklasten ze de tegenstand in Groep M. "Echt concurrentie hadden we niet in onze groep, maar toch hebben we er steeds een goed ritme op kunnen nahouden om zo een nieuwe zege te boeken", gaat Guillaume verder. "Hierdoor pakken we opnieuw heel wat kostbare punten voor het kampioenschap. Opnieuw was de betrouwbaarheid op de afspraak en opnieuw hebben de prestaties meer dan een aangenaam verrast. Ondanks de handicap te moeten starten achter alle anderen, en dus meer in het donker te moeten rijden, zouden we op een 31ste plaats zijn geëindigd indien we samen met de anderen hadden gereden. Rekening houdend met het feit dat er ruim honderd wagens aan de start stonden, niet slecht !"
 
Van de Parre - VW Polo GTI
Van de Parre - VW Polo GTI
Op de andere wagen van de Belgian VW Club, maakte journalist Kristof Van de Parre zijn grote rallydebuut. En als eerste kennismaking kon deze rally wel tellen ! "In het begin was het verschrikkelijk", geeft ook hij toe. "De ene valsstrik na de andere, waar heel wat concurrenten zich trouwens lieten vangen. Gelukkig kon ik op de ervaring van mijn ploegmaat Kenneth Delvaux rekenen ! Uiteindelijk eindigen we derde in de nevenwedstrijd en denk ik het er toch vrij behoorlijk van terecht gebracht te hebben als debutant. Het was heel leuk om met deze wagen te mogen rijden. Op uitzondering van een lekke band, hebben we niet een probleem gekend en ik voelde me al snel op mijn gemak achter het stuur. De wagen is gemakkelijk te besturen en je kan er mooie prestaties mee neerzetten, wat Guillaume trouwens opnieuw heeft bewezen."
 
Kristof is trouwens van plan om in P-Magazine een artikel te wijden aan zijn rallydoop. En ook daarover is hij razend enthousiast ! "Ik beschik over voldoende materiaal om heel wat pagina’s te vullen", lacht hij. "Ik heb dit weekend zoveel ontdekt, dat hou je niet voor mogelijk ! Bovendien was het emotioneel best wel zwaar : angst, stress, opluchting, vreugde… Ik ga proberen om dit allemaal met mijn lezers te delen."
 
En misschien blijft het wel niet bij deze ene ervaring. "Ik denk dat ik het virus te pakken heb", geeft Kristof toe. "Ik vond het zo leuk dat ik veel zin heb om gauw opnieuw achter het stuur te kruipen ! In ieder geval kan ik jullie een ding verzekeren : mijn respect voor rallypiloten is enorm gegroeid. Niet alleen moeten ze over een uitstekende techniek beschikken, maar ook de fysieke en mentale weerbaarheid moet top zijn. Het is ook best wel vermoeiend ! Maar ik was dit weekend perfect omringd en ik wil bij deze nogmaals heel de ploeg van RGMI en de Belgian VW Club bedanken voor de goede omkadering. Het was fantastisch !"
 
Na een lange zomerbreak, staat op 6 en 7 september de Omloop van Vlaanderen op het programma. Vanzelfsprekend tekent ook de Belgian VW Club present !Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Rally Nationaal op maandag 1 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GEKO Ypres Rally.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons