van der Horst

Geko Ypres Rally: Winst voor Van der Marel - Geusens blijft leider

Ford Fiësta R2
Ford Fiësta R2
De jongeren van het Junior BRC hebben een groot deel van het spektakel verzorgd in de 49ste editie van de Geko Ypres Rally, de zesde manche van het Europees kampioenschap. Het niveau in de categorie R2 lag bijzonder hoog en de weersomstandigheden zorgden voor een uitermate verraderlijk parcours, maar toch reden de jonge talenten het merendeel van de snelste tijden in R2.
  • Dreamdrive
Van bij de start nam Timo Van der Marel de wedstrijd in handen. Samen met Rebecca Smart, reed de Nederlander indrukwekkende tijden met zijn Ford Fiesta R2. Nochtans maakte Timo kennis met het parcours in Ieper.
"Het voelde meteen goed aan. Op de shakedown reden we al een prima tijd. Het klopte allemaal en ik had niet de indruk dat we risico's moesten nemen om die tijden te klokken. Ik had al veel gehoord over de Rally van Ieper en ik ben dan ook enorm blij dat ik hier kon winnen. De sfeer, de duizenden toeschouwers en die specifieke proeven, het was fantastisch!," lachte Timo, die dankzij 3 snelste tijden de kloof met Polle Geusens aanzienlijk verkleinde.

Tom Van Rompuy lukte een goede start en voelde zich goed op de spekgladde ondergrond, maar viel uit toen de motor niet meer wou aanslaan na het monteren van een ander wiel.

Matthias Boon, goed voor vier snelste tijden, had met zijn Skoda Fabia R2 kunnen rivaliseren met Van der Marel, maar hij verloor een minuut door een straftijd wegens te vroeg inklokken. Met een vierde plaats kon Polle Geusens de schade beperken, hoewel de leider in het kampioenschap geen scratch kon rijden.
"Het was een zware en moeilijke wedstrijd. Vrijdag was het gewoon een kwestie van overleven op het natte parcours. Zaterdag was de kloof al te groot om nog aanspraak te maken op de zege. We hebben zeker niet alle risico's genomen," vertelde Polle.

Ghislain de Mevius was de verliezer van de wedstrijd. Ondanks een paar snelle tijden, kon hij geen punten scoren door twee tijdrovende lekke banden. De derde plaats in Ieper ging naar Victorien Heuninck met zijn vertrouwde Citroën C2-R2 Max. Een opsteker voor de Fransman: "Een afgebroken versnellingspook, constant remproblemen en motorstoringen. Nee, een probleemloze wedstrijd was het niet, maar het resultaat is wel mooi."

De jonge Quentin Collignon stond lange tijd op de tweede plaats, achter Van der Marel. Verrassend, want het was de kennismaking van Quentin met de snelle proeven in Ieper, maar in de slotfase viel Collignon met zijn C2-R2 Max terug door een lekke band en een ontregelde voortrein. Thibault Radoux, auteur van een scratch op de showproef in Wasquehal, werd zesde, voor Ghislain de Mevius en de jonge Joachim Wagemans.

In R1 maakte Guillaume de Mevius, de jongere broer van Ghislain, een sterk debuut. In zijn tweede rally ooit, na een eerste ervaring op regionaal niveau, stuurde Guillaume zijn Renault Twingo R1 naar de leidersplaats in de categorie. Zelfs een lekke band in Hollebeke bracht zijn koppositie niet in gevaar, maar op de allerlaatste proef verloor hij 5 minuten door een lekke band en schakelproblemen, zodat het knappe debuut niet bekroond werd met de zege in R1, maar zijn zege bij de Juniors in R1 kwam niet in gevaar. De Mevius opende zijn score met 22 punten, de tweede beste score na de 23 eenheden die Timo Van der Marel scoorde. Evelien De Corte, die in Ieper aan de start verscheen met een Ford Fiesta R1, eindigde op de tweede plaats, goed voor 8 punten.

Foto: RIP Degryse

Tussenstand Junior BRC
1. Geusens 66 punten
2. Boon 60
3. Van der Marel 54
4. Gh. de Mevius 43
5. Th. Radoux 35
6. Walbrecq 30
7. Van Rompuy 28
8. Sougnez 27
9. Robert 24
10. G. de Mevius 22Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Belgian Rally Championship op maandag 1 juli 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GEKO Ypres Rally.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons