van der Horst

Geko Ypres Rally: EK leider Lappi crasht – Abbring en Loix strijden voor de zege

Esapekka Lappi - Skoda Fabia S2000
Esapekka Lappi - Skoda Fabia S2000
De Finse leider in het Europees kampioenschap, Esapekka Lappi, rondde gisteren de eerste dag af op de derde plaats met een achterstand van respectievelijk 39 en 14 seconden op Abbring en Loix. Gezien zijn eerste plaats bij de reguliere Europese toppers waren we van mening dat de Finse Skoda rijder zijn derde plaats zou verdedigen en kiezen voor de punten inzake zijn leiderspositie in het EK.
Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Maar vandaag was de dezelfde Fin die het snelst uit de startblokken schoot tijdens de eerste proef van de tweede wedstrijddag op 14,5 km lange KP van Reninge. Hij won deze met een miniem verschil op Rossetti, Breen, Loix en Abbring. Iets verder volgden Cherain, Wiegand, Tsjoen en Casier. In de tussenstand veranderde er nauwelijks iets. De opmars van de Fin werd gestopt tijdens de tweede KP van Vleteren-Krombeke toen hij met zijn Skoda Fabia S2000 tegen een paal knalde. De wagen verhinderde een vrije doorgang voor het achterliggend verkeer en de proef werd geneutraliseerd. Hierdoor werd de strijd om de derde plaats tussen Loix en Lappi ietwat onthoofd en wordt het nu een duel tussen leider Abbring en Loix met een verschil van 24,6 seconden.

Loix-Gitsels - Skoda Fabia S2000
Loix-Gitsels - Skoda Fabia S2000
Via winst in de derde KP van Watou kon een ontketende Loix 4 seconden van zijn voorsprong afpitsen tegenover Abbring die derde werd na Rossetti. Breen kende technische problemen en zag inzake de strijd binnen het ERC Wiegand verder uittlopen. Freddy Loix ging door op zijn elan tijdens de laatste KP van de eerste lus. Hij was opnieuw de snelste, maar ditmaal kon Abbring de schade beperken tot 6/10 van een seconde. In de aanloop naar de tweede lus van dag 2 heeft Loix het verschil zodoende kunnen verkleinen tot 19,8 seconden. De Ier Breen blijft kampen met technische problemen. Hij moest zelfs even stoppen op de KP om te resetten.

Lefevre - Mitsubishi Lancer Evo X
Lefevre - Mitsubishi Lancer Evo X
Lefevre steekt met zijn Mitsubishi Lancer EvoX nog steeds met kop en schouders boven in Groep N en telt bijna twee minuten voorsprong op de Hongaarse Mitsubishi van Hadik, terwijl Pyck op een relatief veilige vierde plaats staat en de Hongaar Erdi in de gaten blijft houden voor de derde plaats.

Kevin Demaerschalk staat riant aan de leiding bij de voortrekkers met twee minuten voorsprong op de Italiaan Crugnola die meteen ook de leider is bij de ERC Juniors. Maar daarin heeft hij maar een voorsprong van een dikke seconde op de Fransman Lefebre.

Foto's: RIP



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zaterdag 21 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Geko Ypres Rally.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons