van der Horst

Geko Ypres Rally: Nabeschouwing Kevin Abbring

De Nederlandse Peugeot-rijder Kevin Abbring was dit weekend in de Rally van Ieper, meetellend voor het Europees Rallykampioenschap, met zijn Peugeot 208 T16 onbetwist de snelste deelnemer; helaas moest hij na de 13e klassementsproef vroegtijdig het strijdperk verlaten. Tot aan dat moment wist hij Freddy Loix, vooraf gedoodverfd als winnaar, voortdurend op afstand te houden.
  • STX Motorhomes
Abbring beleefde een fantastische openingsdag, waarbij hij verrassend de leiding nam, terwijl de ervaren Belg Loix, al 8 maal winnaar van Ieper, veel respect toonde voor de snelheid van de jonge Nederlander. "Het is soms plezanter om 2e of 3e te worden na een felle strijd op de limiet dan te winnen zonder veel tegenstand. Vorig jaar had ik de zege al na de eerste avond op zak, maar dit jaar moest ik tot aan de 14e KP Kevin voor mij dulden," lachte Loix. De rest van het veld volgde op eerbiedige afstand en de Fin Lappi, leider in het Europees Rallykampioenschap, kon het tempo van onze landgenoot niet volgen.

Na direct vanaf de start zijn stempel op de Rally van Ieper te hebben gedrukt was het Kevin Abbring niet gegund om de Peugeot 208 T16, ingeschreven door de Peugeot Rally Academy, als winnaar over het finishpodium te rijden. En dat gold helaas ook voor zijn teamgenoot Craig Breen. Peugeot Sport zal tijdens het komende 'zomer reces' onderzoek doen waarom beide auto's zijn uitgevallen.

Ondanks dat Kevin Abbring en Craig Breen bijna gelijktijdig hun auto aan de kant moesten zetten op de 14e van in totaal 20 klassementsproeven in Vlaanderen hebben ze allebei aangetoond dat de 208 T16 gerekend kan worden tot één van de allersnelste rallyauto's van dit moment. Zo was Abbring op liefst acht van de dertien klassementsproeven de allersnelste. Terecht kreeg hij dan ook de belangrijke Colin McRae Award uitgereikt voor zijn prestaties.

"Net als in Griekenland toen Craig met onze nieuwe auto direct vanaf de start de rally domineerde of op de Azoren toen Kevin een opmerkelijke tweede plaats boekte, en zelfs in het geval van Karl Kruuda's WRC-2 overwinning op Sardinië en Andreucci's overwinning in Italië, heeft de 208 T16 weer zijn potentieel overduidelijk aangetoond," zei Peugeot Sport Director, Bruno Famin. "Dat gezegd hebbende moeten we niet vergeten dat we in deze rally helaas zijn geplaagd door een paar technische problemen die we op moeten en zullen lossen."

"De tot nu toe behaalde resultaten tonen aan dat de 208 T16 een goede basis is, maar we moeten ons realiseren dat de auto volledig nieuw is. Net zoals bij andere fabrikanten het geval is, is het een complexe zaak om een competitieve rally-auto met turbomotor te ontwikkelen, waarbij de ontwikkelingskosten in lijn met de R5-reglementen beperkt moeten blijven. We zijn het overigens volledig eens met die voorschriften. En het blijft natuurlijk autosport," zei Bruno Famin.

Peugeot Sport zal alles op alles zetten om de betrouwbaarheid van de rally-auto te verbeteren. "We zetten het ontwikkelingsprogramma voort om de problemen, en in feite zijn dat er niet zoveel, op te lossen," vervolgt Bruno Famin. "Vooral het differentieel heeft problemen opgeleverd en zorgde voor het uitvallen van Craig. Het probleem aan de motor van Kevin hebben we nog niet eerder gehad. Overigens heeft Christian Jensen met een Peugeot 208 T16, één van de zes nu gebouwde, de vierde rally van het Deens kampioenschap gewonnen."

Kevin Abbring: "Ik wil Sainteloc Racing, Peugeot Sport, Peugeot Nederland, mijn co Seb Marshall en de fans bedanken die mij dit weekend gesteund hebben tijdens de Rally van Ieper. Dat heeft mij een fantastisch gevoel gegeven. De 208 T16 was ook supersnel en de 50e editie van deze rally had voor ons moeten zijn. Dit is helaas de derde keer dit jaar dat ik in leidende positie op moest geven. Maar het was één van de meest fantastische weekends van mijn leven en ik hoop dat in de volgende rally het geluk aan onze zijde is."

Het volgende optreden van Kevin Abbring zal de Barum Rally Zlin in Tsjechië zijn die van 29 tot en met 31 augustus wordt verreden.

Kevin Abbring PresseDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op dinsdag 24 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Geko Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons