van der Horst

Geko Ypres Rally: Nabeschouwing Pieter Tsjoen

Pieter Tsjoen en zijn 208 T16 hebben de aankomst behaald in de GEKO Ypres Rally. In een wedstrijd vol emoties en plotwendingen, zorgde tijdverlies door een stuurfout er uiteindelijk voor dat Pieter geen aanspraak kan maken op een officiële plaats in het eindklassement. Maar de Oostvlaming kon wel de kwaliteiten van zijn nagelnieuwe auto laten zien, met een beste tijd in de laatste en langste klassementsproef als kers op de taart.
Pieter Tsjoen zal zich zijn dertiende deelname aan de GEKO Ypres Rally ongetwijfeld nog lang herinneren. Bij de shakedown op donderdagavond zorgde een brand onder de motorkap er al voor dat het team van DG Sport dertien uur lang door de nacht werkte om de auto aan de start te krijgen. Een huzarenstukje waardoor de achtvoudig Belgisch kampioen dan toch kon deelnemen aan de belangrijkste afspraak op de Belgische rallykalender.

“Ik zal het team nooit genoeg kunnen bedanken voor die geweldige inspanning”, vertelde Pieter nog voor hij aan de rally begon. “De hele rally hebben we kunnen werken aan de optimale afstellingen van de auto. In de eerste KP’s had ik nog wat moeite met de nerveuze achtertrein. Dankzij verschillende aanpassingen kreeg ik gaandeweg een stuk meer vertrouwen in de wegligging”, voegt hij er nog aan toe.

Jammer genoeg belandde Pieter met de aankomst in zicht nog even naast de weg, in een diepe gracht.
“Het bleek onmogelijk om de auto op eigen kracht uit die gracht te krijgen, en we verloren heel wat minuten in dat incident,” legt Pieter Tsjoen uit. “De auto had gelukkig geen schade geleden, en ik kon na veel tijdverlies alsnog de laatste kilometers van de rally afwerken. Sinds onze avonturen van donderdagavond, wilde het hele team echt alles in het werk stellen om de volledige afstand af te leggen, en ik ben heel blij dat we alsnog die uitdaging tot een goed einde hebben gebracht.”

Pieter Tsjoen en zijn copiloot Eddy Chevaillier eindigden zelfs op een bijzonder positieve noot. In de laatste KP van Hollebeke, met 27,56 km de langste van de hele wedstrijd, stuurden ze de 208 T16 van het team Peugeot België-Luxemburg naar een beste tijd. Geen beter bewijs van de intrinsieke kwaliteiten van zijn nieuwe auto.
“Dit was misschien wel onze moeilijkste deelname in Ieper ooit, maar we zijn er heel trots op dat Pieter na al die plotwendingen alsnog alle kilometers van de rally heeft afgelegd”, vertelt Directeur Communicatie Wim Doms. “Naarmate de kilometers vorderden, zagen we dat Pieter en zijn auto het steeds beter met elkaar konden vinden. Dat onze 208 T16 na zijn duik in die gracht uiteindelijk teveel tijdverlies leed om nog officieel in het eindklassement teworden opgenomen, verandert niets aan de prestaties die we deze twee dagen hebben opgetekend. Deze Peugeot heeft duidelijk toekomst en Pieter begint al heel snel zijn kwaliteiten te benutten.”

Afspraak dus voor de volgende manche van het Belgian Rally Championship, de Omloop van Vlaanderen op 5 en 6 september.

Press Peugeot BeluxDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op dinsdag 24 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Geko Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons