van der Horst

Geko Ypres Rally: Negende zege voor Loix in de Westhoek

Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Freddy Loix - Skoda Fabia S2000
Na het uitvallen van de Nederlander Kevin Abbring met motorschade aan zijn Peugeot 208 T16 R5 is zijn enige belager Freddy Loix naar zijn negende zege gereden in de Kattenstad. Van alle favorieten was Loix de enige die overeind bleef. Loix zelf had liever gestreden tot de laatste meter of zoals hij zelf zegt. “Ik wordt liever tweede na een spannende wedstrijd dan te winnen met weinig tegenstand”.
  • STX Motorhomes
Kevin Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Kevin Abbring - Peugeot 208 T16 R5
Ook wij hadden het liever anders gezien. De oppositie was in Ieper nochtans niet van de poes met de voltallige top 4 van de tussenstand in het Europees kampioenschap, Lappi, Breen, Wiegand en Gryanzin, aangevuld met enkele andere zwaargewichten waaronder ex winnaar Rossetti, Pons, Abbring, Magalhaes en Consani. Zij moesten het opnemen tegen het Belgisch bastion met op kop Freddy Loix, Pieter Tsjoen, Verschueren, Casier, Cherain, Vanneste en uiteraard niet te vergeten de Nederlander Kobus die momenteel tweede staat na Loix in het Belgisch kampioenschap.  

Ieper is en blijft een verraderlijke en moeilijk rally met veel valkuilen en waarbij ook de mechaniek niet wordt gespaard. Het vraagt veel ervaring om alles tot een goed einde te brengen.

Cédric Cherain - Ford Fiësta R5
Cédric Cherain - Ford Fiësta R5
De jonge Nederlander Kevin Abbring toonde nogmaals zijn uitzonderlijk talent en reed zich met een identieke wagen als de Ier Breen opnieuw in de kijker. Hij schudde de ene na de andere KP zege uit zijn mouw en joeg zijn Peugeot R5 naar de limiet. De tegenstand kende pech of ging de boer op. De enige die vrij goed het tempo kon bijhouden was Freddy Loix in de Skoda Fabia S2000 en een goed draaiende Cédric Cherain in zijn Ford Fiësta R5. blijkbaar is de R5 toch intrinsiek sneller dan een S2000, want Abbring stevende af richting zijn eerste zege in Ieper. Maar Loix bleef in de buurt en de achterstand op
Loix-Gitsels - Skoda Fabia S2000
Loix-Gitsels - Skoda Fabia S2000
de Nederlandse TGV bleef beperkt tot een 20-tal seconden, terwijl Cherain in derde positie tegen een achterstand aankeek van anderhalve minuut. We maakten ons op voor een spannende eindsprint waarin Loix zich zeker nog een aanval zou plaatsen. Maar zover is het niet gekomen; Abbring viel uit met nog zeven KP’s voor de boeg. De motor van de Peugeot liet het afweten en meteen was de wedstrijd volledig onthoofd.

Kobus - Ford Fiesta R5
Kobus - Ford Fiesta R5
Tijdens de eerste wedstrijddag ging Abbring met zes van de zeven KP zeges aan de haal en ging rusten met een voorsprong van 25 seconden op Loix, 40 op Lappi en 54 op Cherain. Eerder hadden reeds Breen, Rossetti en Consani achterstand opgelopen of moeten opgeven. Tijdens dag 2 ging Lappi dan tegen een paal leunen en bleven nog twee wagens in de race voor de zege.


Lefevre - Mitsubishi Lancer Evo X
Lefevre - Mitsubishi Lancer Evo X
Uiteindelijk behaalde Loix na een beresterke en oerregelmatige wedstrijd zijn negende zege in Ieper en versterkt hierbij ook nog eens zijn leidersplaats in het Belgisch kampioenschap. Cherain werd tweede op een dikke minuut en realiseerde een uitstekende prestatie voor de Duitser Wiegand uiteindelijk het best scoorde van de reguliere EK rijders.


Melissa Debackere - Peugeot 207 S2000
Melissa Debackere - Peugeot 207 S2000
De Nederlander Kobus werd uiteindelijk mooi vierde voor de Italiaan Rossetti. Davy Vanneste pakte de zesde plaats voor Andy Lefevre die de groep N won in zijn Mitsubishi met bijna drie minuten voorsprong op de Subaru van de Hongaar Hadik. Zijn landgenoot Erdi mocht mee op het podium. Melissa Debackere werd mooi 9de met de verouderde Peugeot 207 S2000.
Kevin Demaerschalk was de snelste bij de voortrekkers en won de R2 voor de Fransman Levebvre die meteen ook eerste junior werd.


Foto's: RIP & Willy WeyensDit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in FIA European Rally Championship op zondag 22 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Geko Ypres Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons