van der Horst

Geko Ypres Rally: Voorbeschouwing Pieter Tsjoen en Peugeot België-Luxemburg

Dit weekend, in de GEKO Ypres Rally, beginnen Pieter Tsjoen en Peugeot België-Luxemburg aan hun langverwachte samenwerking. Voor deze eerste van vier manches in het Belgisch kampioenschap aan het stuur van een nagelnieuwe Peugeot 208 T16, heeft de achtvoudig Belgisch kampioen realistische objectieven voor ogen.
De comeback
Met maar liefst acht titels als Belgisch kampioen en een overwinning in Ieper in 2001, is Pieter Tsjoen zonder enige twijfel dé smaakmaker van het Belgisch rallykampioenschap in de laatste tien jaar. En toch hebben we hem de voorbije seizoenen heel weinig aan de start gezien…

“Mijn laatste volledige seizoen eindigde inderdaad al een paar jaar geleden,” zo vertelt de Oost-Vlaamse zakenman. “In die context mag het duidelijk zijn dat ik aan de start van Ieper dit jaar niet hetzelfde wedstrijdritme zal hebben als de andere jongens die heel vaak rijden. Maar op zich is dat niet zo erg: ik ken dit heel specifieke terrein als mijn achtertuin, en dat is een belangrijke troef ten opzicht van de buitenlandse piloten die hier nog veel moeten ontdekken.”

Gloednieuwe auto
Pieter komt in Ieper aan de start in de R5-categorie, aan het stuur van een nagelnieuwe Peugeot 208 T16 die pas enkele dagen geleden uit de ateliers van DG Sport rolde, met de steun van Peugeot Sport België-Luxemburg. “Begin deze week heb ik voor het eerst echt kennis kunnen maken met deze uitzonderlijke auto,” vertelt Pieter. “Samen met Eddy heb ik ruim honderd kilometer kunnen testen. Wat meteen opvalt, is dat onderstel, remmen en rijgedrag doen denken aan een S2000. Maar het grote verschil zit in de drukgevoede motor onder de kap, waardoor het even wennen is om de juiste toerentallen te vinden en de prestaties maximaal te benutten.”

Pieter beseft maar al te goed dat het nog even zal duren voor hij de prestaties van de Peugeot 208 T16 optimaal zal kunnen benutten. “Bovendien is de affiche in Ieper, naar goed gewoonte, echt indrukwekkend. Ik wil proberen om vanuit te tweede lijn te mikken op regelmaat. Het is zeker niet mijn bedoeling om onnodige risico’s te nemen en de koplopers van bij de start te volgen. Deze rally zit vol valstrikken, en het risico op lek rijden is immens. Voor deze eerste manche van onze campagne zijn de objectieven realistisch en bescheiden, maar naarmate de kilometers elkaar opvolgen, gaan we wel kijken wat er mogelijk is…”

Peugeot België-Luxemburg is heel blij met deze nieuwe campagne met Pieter Tsjoen. “Peugeot, en het Belux-filiaal in het bijzonder, hebben autosport in de genen,” verduidelijkt Directeur Communicatie Wim Doms. “Dit jaar organiseerden we al de 208 Rally Trophy Belux in samenwerking met DG Sport, en steeds meer teams komen daarin aan de start in een 208 R2. Daarnaast werken we ook aan het programma met RACB National Team-piloot Gino Bux in het ERC Juniorkampioenschap, met veelbelovende resultaten in de eerste twee manches in Ierland en de Azoren. En vandaag zijn we heel blij met deze kers op de taart in de tweede helft van het Belgische seizoen, met de achtvoudig Belgisch kampioen in een auto op het hoogste niveau.”

Het programma begint dus op de meest prestigieuze afspraak van het seizoen, de GEKO Ypres Rally. Daarna volgen de Omloop van Vlaanderen en de East Belgian Rally in september, en de seizoensafsluiter in de Condroz begin november. Een beperkt programma dus, maar realistisch. Niet alleen omdat de 208 T16 nog een nagelnieuwe auto is die pas uit zijn ontwikkeling komt, maar ook omdat de achtvoudig Belgisch kampioen zichzelf de tijd wil geven om terug in het competitieritme te komen.
 
Pieter Tsjoen besluit: “De voorbije jaren heb ik om verschillende redenen geen volledige kampioenschappen kunnen afwerken. Maar het rallyvirus is altijd blijven kriebelen, en voor dit jaar ging ik opnieuw op zoek naar een wat uitgebreider programma met de steun van een invoerder. Samen met Peugeot België-Luxemburg, DG Sport en mijn partners Groep Sleuyter, EasySleep, Aarova en Vento zijn we tot een interessante en voor iedereen haalbare formule gekomen, en ik kijk er nu echt naar uit om terug aan de start te staan in een splinternieuwe auto.”

Peugeot BeLux PressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op donderdag 19 juni 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Geko Ypres Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons