van der Horst

Geko Ypres Rally aan 50ste editie toe

GEKO Ypres Rally
GEKO Ypres Rally
De Geko Ypres Rally viert in 2014 zijn 50ste editie. Om dit jubileum extra in de verf te zetten, wordt het logo van de Belgische klassieker van het FIA Europees rallykampioenschap in een nieuw kleedje gestoken. Gedurende 50 jaar een topwedstrijd organiseren die internationaal erg hoog aangeschreven staat, dat verdient een gepast logo.
  • LTF
"Het jubileum van de Geko Ypres Rally zal zeker niet onopgemerkt blijven," kondigt Jan Huyghe, de Marketing Manager van het evenement aan. "We gaan de 50ste editie op gepaste wijze vieren, een gans jaar lang, maar daarover binnenkort meer. De wedstrijd kondigt zich in elk geval veelbelovend aan, want de FIA heeft recent een aantal nieuwigheden geïntroduceerd in het Europees kampioenschap die onze wedstrijd extra aantrekkelijk zullen maken."

ERC Asphalt Master

Er zal niet enkel voor de punten in het Europees en Belgisch kampioenschap gestreden worden, maar ook voor een van de drie nieuwe eretitels: de ERC Asphalt Master. Om de kwaliteiten van specialisten in de spotlights te zetten, lanceert de FIA immers drie eretitels in het Europees kampioenschap: de ERC Ice Master, de ERC Gravel Master en de ERC Asphalt Master. De Geko Ypres Rally is de tweede wedstrijd die meetelt voor de ERC Asphalt Master, na het Circuit of Ireland. Daarna volgen nog de Barum Rally, de Rallye du Valais en de Tour de Corse. Stuk voor stuk asfaltrally's met internationale faam. Het zal de Geko Ypres Rally in elk geval nog interessanter maken voor de echte tarmacspecialisten.

ERC Junior Championship

Dit jaar werd het spektakel in de Geko Ypres Rally in grote mate verzorgd door de getalenteerde jongeren die streden voor de Belgische Junior-titel. In 2014 zal er ook in het Europees kampioenschap een afzonderlijk kampioenschap zijn voor Juniors. Het kampioenschap telt zeven manches, waaronder natuurlijk de Geko Ypres Rally. Met hun R2's zullen de Europese toptalenten de degens kruisen met de Belgische juniors. Een strijd om naar uit te kijken, want de hoofdprijs voor laureaat van het Europees Junior Kampioenschap, een Europees programma aan het stuur van een R5, kan de springplank zijn naar een internationale carrière. We mogen dus de snelste jongeren van Europa aan de start van de Geko Ypres Rally verwachten.

Qualifying Stage

De strijd zal trouwens al op donderdagavond 19 juni losbarsten. De traditionele shakedown in Nieuwerkerke zal, net zoals dit jaar, van cruciaal belang zijn voor de deelnemers die mikken op de overwinning in de Kattenstad. Voor FIA en ERC prioritaire piloten is de shakedown immers een Qualifying Stage. Wie de snelste tijd realiseert, mag vrijdagmiddag zijn startpositie als eerste kiezen. In de voorbije editie zagen we dat Freddy Loix er een erezaak van maakte om als eerste van start te gaan om vrijdagavond meteen het verschil te maken, terwijl het duo Tsjoen-Casier op de Qualifying Stage al een kruis mocht maken over hun wedstrijd.
   
In afwachting van de start van het Europees kampioenschap 2014 met de Oostenrijkse Jänner Rally begin januari, wensen de organisatoren van de Geko Ypres Rally alle piloten, teams en rallyfans alvast een prettig eindejaar en de allerbeste wensen voor 2014!
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op maandag 23 december 2013 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting GEKO Ypres Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons