van der Horst

Ypres Rally: Voorbeschouwing van de organisatoren

GEKO Ypres Rally
GEKO Ypres Rally
De 50ste editie van de Geko Ypres Rally kan nu al rekenen op een fantastische affiche. Hoewel de inschrijvingen nog lang niet afgesloten zijn, hebben al meer dan 70 teams zich ingeschreven. Het staat nu al vast dat er een nieuw record gevestigd zal worden, want nergens kwamen dit seizoen meer R5's aan de start dan er in Ieper in actie zullen komen.
  • Shopa
Nog voor de inschrijving van de officiële Peugeot-piloten Craig Breen en Kevin Abbring met hun 208 T16's, tellen we al zes wagens van de nieuwe generatie op de inschrijvingslijst. Xevi Pons, regerend Kampioen van Spanje en met 68 WK-rally's op zijn naam een ervaren topper, zal zijn debuut maken op de verraderlijke asfaltproeven van de Geko Ypres Rally met een Ford Fiesta R5.

Belgische R5's in aantocht

J-Motorsport, het team van Jourdan Serderidis en Frédéric Miclotte, brengt twee Fiesta's R5 aan de start voor streekpiloot Didier Duquesne en voor Cédric Cherain, die zijn titelkansen in het Belgisch kampioenschap wil verdedigen. Bernd Casier kijkt reikhalzend uit naar de levering van zijn Ford Fiesta R5. Bernd Casier staat bij de bookmakers in elk geval met stip genoteerd voor een Top 5, nadat hij maar liefst vier keren 4de werd (2005, 2007, 2008 en 2010) en twee keer 5de (2004 en 2006). Een indrukwekkende lijst ereplaatsen voor de piloot die in 2007 op weg leek naar de overwinning. Bernd Casier mag bij de kanshebbers gerekend worden met zijn Ford Fiesta R5.

Achtvoudig Belgisch rallykampioen Pieter Tsjoen zal de kleuren van Peugeot verdedigen met een 208 T16. Na maanden inactiviteit zal Pieter Tsjoen zeker een aanpassingsperiode nodig hebben, maar met een turbomotor mogen we Tsjoen zeker in de buurt van de officiële Peugeots verwachten.

Het derde merk dat bij de R5's vertegenwoordigd zal zijn is Citroën. Vincent Verschueren wacht ongeduldig op de levering van zijn Citroën DS3 R5. De tweevoudige Belgische Super 2000-kampioen krijgt voor de eerste keer de kans om met een topwagen mee te strijden voor het podium in Ieper.

Atmosferisch of turbo?

In het Circuit of Ireland heeft Esapekka Lappi bewezen dat de Skoda Fabia Super 2000 met zijn atmosferische tweeliter zeker nog niet uitgeteld is op asfalt. De Finse kopman van Skoda Motorsport staat niet toevallig aan de leiding in het European Rally Championship. Skoda heeft in elk geval een superwapen om de Geko Ypres Rally ook dit seizoen te winnen, want Mister Ypres Freddy Loix gaat op jacht naar een negende zege in de Belgische klassieker met de Skoda Fabia Super 2000 waarmee hij dit seizoen het Belgian Rally Championship domineert.

Het wordt ongetwijfeld een fantastisch duel tussen de R5 turbo's en de atmosferische tweeliters, want in die categorie tellen we al een dozijn inschrijvingen. De kleuren van Skoda worden verdedigd door Lappi, Loix, Wiegand, de Brit Neil Simpson en de Tsjechen Antonin Tlustak en Jaroslav Orsak. Naast de Ford Fiesta S2000 van de Let Vasily Gryazin, een revelatie in het ERC dit seizoen, oogt vooral de armade van Peugeots 207 S2000 indrukwekkend met Bruno Magalhaes, Davy Vanneste, Melissa Debackere, Raphaël Venant en Laszlo Vizin.

Kortom, een topaffiche voor de Geko Ypres Rally op 20 en 21 juni, maar het wordt nog beter...
   
Geko Ypres Rally pressDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA European Rally Championship op donderdag 22 mei 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Geko Ypres Rally.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons