van der Horst

Gen3: lichter, sneller en de pitstops komen terug!

Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Stoffel Vandoorne - Mercedes EQ Formula E Team
Terwijl het tweede seizoen Formule E van de Gen2 nog maar vorige maand van start ging in Saoedi-Arabië, is de FIA ondertussen bezig met de 3de generatie Formule E-wagens. Zo werd er al een eerste kijk gegeven in het technisch reglement voor het seizoen 2022-23. De grootste wijzigingen die al zeker doorgang vinden hebben voornamelijk betrekking tot de batterij en het chassis. Daarnaast werd ook bevestigd dat de pitstops zeker terug komen.
  • Dreamdrive
Eén van de grootste punten waar de organisatie zich over buigde was hoe de batterij een stuk lichter te maken. Deze wordt nu geprepareerd door McLaren Applied Technologies en weegt maar liefst 385 kg. Voor de Gen3-wagen zou de baterij minstens 100 kg lichter moeten worden. Daarnaast zal het chassis ook een vermageringskuur krijgen van maar liefst 120 kg, waardoor de wagen met piloot maar 780 kg zal wegen.

Formule E teams
Formule E teams
Wie de eerste vier seizoenen gevolgd heeft van het kampioenschap, zal zich ongetwijfeld kunnen herinneren hoe de pitstops toen verliepen: wagen één parkeren, uitstappen en in wagen twee springen. Met de Gen2 werd beslist om de pitstops af te schaffen, maar het lijkt er op dat deze hun wederoptreden zullen maken met de Gen3. In tegenstelling tot het acrobatenwerk van vroeger, wordt er nu toegespitst op het opladen van de batterijen met snelle lader. Deze snelle oplaadtechnologie mag maar maximum 600 kilowatt overdragen naar de batterij van de wagen en zou ongeveer 30 seconden in beslag nemen.

Tot slot is er ook al bevestigd dat de maximum kracht tijdens de kwalificaties en de Aanvalsmodus opgetrokken wordt naar 350 Kw, terwijl bij de huidige wagens dit maximum maar liefst 115 Kw lager ligt. De FIA zal zijn fiat geven in juli volgend jaar over het technisch reglement en de eerste crashtesten staan geprogrammeerd voor augustus 2021. Als alles goed verloopt zullen de eerste wagens arriveren begin 2022.

Foto's: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op dinsdag 17 december 2019.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons