van der Horst

Gentlemen, start your engines

Anthony Kumpen-Bert Longin - PK Carsport
Anthony Kumpen-Bert Longin - PK Carsport
Gentlemen, start your engines. Deze gevleugelde woorden komen in 2015 ook naar Circuit Zolder. Vanop de wereldberoemde ovals kwam NASCAR enkele jaren geleden ook richting Europa en de afgelopen jaren maakte de NASCAR Whelen Euro Series naam en faam in de ons omringende landen. Dit seizoen zetten onder meer Bert Longin, Bas Leinders, Maxime Dumarey en Anthony Kumpen de stap naar het kampioenschap en gezien hun sterke resultaten kon een Belgische manche niet meer uitblijven. Circuit Zolder ontvangt dan ook volgend seizoen een wedstrijd van één van de snelst groeiende en meest aan populariteit winnende autosporttakken: de NASCAR Whelen Euro Series.
  • Prospeed Competition
Bert Longin - PK Carsport
Bert Longin - PK Carsport
U kent ze zeker en vast, de indrukwekkende bolides uit onder meer de Amerikaanse kaskraker Days of Thunder. De NASCAR is sinds jaar en dag een enorm succes in de VS, vanwege het spektakel, de spanning en de hoogstaande competitie. Nog niet zo lang geleden kwamen de wagens ook naar onze kant van de Atlantische Oceaan en ondertussen groeide de NASCAR Whelen Euro Series uit tot één van de topcompetities in Europa. Anthony Kumpen stapte dit seizoen aan boord en niet zonder succes. Op goed anderhalve week van de finale in het Franse Le Mans, maakt Anthony Kumpen overigens nog steeds kans op de titel, van een podium in de eindafrekening is de Hasselaar sowieso zo goed als zeker. De Limburger kent de competitie ondertussen dan ook al behoorlijk goed en is perfect geplaatst om tekst en uitleg te geven.
 
Anthony Kumpen - PK Carsport
Anthony Kumpen - PK Carsport
Anthony Kumpen: “NASCAR is de 2de sport in USA, na NFL (American Football) en voor de NBA (Basket). De Amerikanen investeren nu in een Europees kampioenschap, met spectaculaire races en weekends vol animatie. Weliswaar rijden wij meer op klassieke omlopen, in de VS gebeurt dat maar in enkele van de meer dan 30 races. Als zo een enorme organisatie als die van de NASCAR de beslissing neemt om de plas over te steken, dan willen ze er iets van maken. Ik geloof enorm in het concept van de weekends, de animatie en het format van de races en NASCAR zelf.

Jerry De Weerdt - Nasar Wheelen Euro Series
Jerry De Weerdt - Nasar Wheelen Euro Series
Persoonlijk denk ik dat het binnen 3 à 5 jaar, na de F1, het grootste autosportgebeuren in Europa wordt. Voor België en Circuit Zolder is de komst zeker bijzonder goed nieuws, daar dit een kampioenschap in groei is. Als we er een mooie organisatie van kunnen maken, zouden we het kampioenschap jaarlijks in ons land kunnen ontvangen. Ik ben er ook van overtuigd dat NASCAR eigenlijk evenveel succes kan kennen als destijds DTM in Zolder. De races zoals in het Britse Brands Hatch dit jaar, hebben bewezen dat het kan. Ik kijk er in ieder geval naar uit!”
 
Sport op het asfalt, een geweldig feest ernaast, dat is zowat de samenvatting van de weekends van de NASCAR Whelen Euro Series. Bert Longin weet er na dit jaar alles van:
 
Maxime Dumarey - PK Carsport
Maxime Dumarey - PK Carsport
Je kan als organisator heel gemakkelijk clubs uitnodigen van mensen die ergens iets met de VS te maken hebben, ik denk maar aan clubs van Harley Davidson, Corvette of andere. Eigenlijk kan je zelfs verder gaan, dat zagen we dit seizoen al meerdere malen, bijvoorbeeld met country bands, heuse cowboys of andere liefhebbers van de Amerikaanse cultuur. Diverse organisatoren pakken het zo aan en het is echt leuk om zo een weekend mee te maken.”
 
Daarnaast ziet de Leuvenaar nog een voordeel: “Belangrijk is ook dat NASCAR Whelen Euro Series echt niet duur is en dat de grote namen zich nu al aanmelden. Dus zou ik zeggen: kom volgend jaar gewoon zelf kijken!”
 
Circuit Zolder Press
Foto's: PK Carsport - BRASS Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Nascar Whelen Euro Series op woensdag 1 oktober 2014.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons