van der Horst

Geslaagde 40ste verjaardag voor het New Race Festival op Circuit Zolder

Start Belcar race New Race Festival
Start Belcar race New Race Festival
De opener van het Belcar Endurance Championship is meteen een schot in de roos geworden: een mooi startveld, met potentieel voor meer, een spannende wedstrijd die pas in de slotfase beslist werd, vier merken als winnaar in vier klassen en vooral ook zon en publiek! De winnaars algemeen werden Peter Guelinckx, Stienes Longin en Bert Longin in de indrukwekkende Audi R8 LMS GT2 van PK Carsport. Ook het raamprogramma met nog eens zes wedstrijden, met opnieuw volle startvelden, kon bekoren. Het seizoen 2022 is met deze 40ste verjaardag van het New Race Festival erg goed begonnen en dat laat alleen maar het beste verhopen voor de rest van het autosportseizoen op het circuit in Limburg!
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
PK Carsport - Audi R8 LMS GT2
Op zaterdag reed PK Carsport al naar de polepositie en het team zette die eerste startplaats om in een hard bevochten zege. Echter, die zege kwam niet vanzelf en pas in de slotfase kon Stienes Longin voorbij aan Kris Wauters (Belgium Racing Porsche 992 GT3 Cup), om de eerste plaats veilig te stellen. Tot dan verliep de wedstrijd onvoorspelbaar, met diverse interventies en incidenten en bleven de diverse toppers in elkaars kielzog. In de breedte presteerde Belgium Racing enorm sterk, met een tweede, derde (Derdaele-Cools, Porsche 992 GT3 Cup) en vierde plaats (Michiel Haverans, Porsche 991 GT3 Cup). Vooral die laatste viel op, want de jonge Haverans reed een dijk van een wedstrijd in een iets oudere Porsche en deed het ook helemaal alleen. Russell Racing by NGT sloot met het trio Thiers-Corten-Van Hooydonk (Porsche 992 GT3 Cup) de top 5 af.

Peter Guelinckx (PK Carsport Audi): “Het was zeker geen makkelijke race, maar uiteindelijk konden wij toch winnen, met dank aan het team en mijn teamgenoten. Het is mijn eerste zege in het nationale uithoudingskampioenschap en dat smaakt naar meer. Ik heb er alvast van genoten.
 
Tip Top - Porsche Cayman GT4
Tip Top - Porsche Cayman GT4
In de diverse klassen viel vooral op dat er geen hegemonie van één merk is. Porsche haalde de buit in GTB binnen, met de Tip Top Porsche Cayman GT4 van Peter-Gulicher, terwijl de strijd om de overwinning in TA een zaak van de diverse BMW M2 CS was, na het forfait (technisch) van de MSE BMW die op polepositie had moeten starten. Uiteindelijk was het Stevens Motorsport (Stevens-Stevens) dat het pleit won, voor Alnimax (De Witte-Borgmans) en BMS Motorsport (Baelus-Maes). 

JFT Engineering - Renault Clio
JFT Engineering - Renault Clio
Opvallend in de klasse TB bewees JFT Engineering dat de Renault Clio een perfect wapen voor het Belcar Endurance Championship is, met een zege voor de Clio RS van Van Eenaeme-Van Haeren, voor de BMW 325i van WAW Racing (Baeten-Vaessen-Suffeleers) en Simtag Racing (Dexters-Lammens-Cooremans). Filip van Eenaeme (Teammanager JFT Engineering): “Inderdaad, de Clio is perfect voor dit langere werk en ik denk dat we tijdens de 24 uur van Zolder echt wel voor een verrassing kunnen zorgen. Deze auto is wat mij betreft ook een mooie afwisseling in dit veld!”
 
Afspraak nu op pinkstermaandag 6 juni voor de tweede race van het seizoen in het Franse Magny-Cours.

Raamprogramma zorgt voor spektakel
 
Belcar Skylimit Sprint Cup
Belcar Skylimit Sprint Cup
Waar het Belcar Endurance Championship het doet over een lange race met pitstops en rijderswissels, is de Belcar Sprint Cup het korte werk, met twee wedstrijden van dertig minuten per weekend. De MSE BMW M3 van het duo Pryzbylak-Van Samang beheerste de debatten in de kwalificaties en ook de eerste race was voor het duo in de Duitse bolide, voor Wiebe Wytzes, ook in een BMW die tweede werd. Steven Maris was de derde man op het podium. In de tweede afspraak van de dag, was de zege voor Wytzes, voor Van Samang en Maris, allemaal in een BMW.

Belcar Historic Cup
Belcar Historic Cup
Luc Moortgat werd zondagochtend op Circuit Zolder winnaar van de eerste race van het New Race Festival, de eerste afspraak ook van de Belcar Historic Cup. In zijn Porsche 911 haalde hij het van de BMW-rijders Evertjan Alders en Dirk Van Rompuy. Zij profiteerden mede van de opgave na turboproblemen van Fred Bouvy in de Volvo 240 Turbo. Het veld van de Historic GT’s en toerwagens was overigens bijzonder indrukwekkend en zorgde ook ’s namiddags voor spektakel. Thuisrijder Erik Bruynoghe (Porsche) won voor Erik Qvick (BMW) en Luc Moortgat (Porsche).
 
Onze landgenoot Cédric Baeten was dan weer de snelste bij de historische eenzitters, in een Lola T580. De man uit Zonhoven won de beide races.

Circuit ZolderDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op zondag 15 mei 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting New Race Festival.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons