van der Horst

Geslaagde eerste editie Zolder Electrified

Romeo Ferraris - Giulia ETCR
Romeo Ferraris - Giulia ETCR
Het FIA ETCR stelde elektrische toptechnologie tentoon en had met Maxime Martin en Nicky Catsburg een rijdersinbreng uit de lage landen. Op vrijdag kwam Maxime Martin niet aan rijden toe, wat de Belg niet belette om de polepositie te scoren tijdens zijn kwalificatiesessie. Hij won zijn kwartfinale, de halve finale en ook de Superfinal en dat op Belgische bodem! Hij werd op het podium gekroond tot ‘King of the weekend’.
ERA Championship
ERA Championship
ERA Championship
Het ERA Championship, een raceserie voor elektrische éénzitters en een Belgisch initiatief, hield op thuiscircuit Circuit Zolder een eerste wedstrijd. Diverse rijders namen het stuur van de elektrische bolides met een Formule 4 chassis van Dome. De aandrijving werd overigens in samenwerking met diverse toeleveranciers, door ERA zelf ontwikkeld, waarbij ook de Karel de Grote Hogeschool nauw bij het project betrokken was. Op vrijdagavond werd ook de ERA Racing School voorgesteld die met de elektrische éénzitters race-opleidingen zal organiseren, waarbij het circuit van Zolder als basis gebruikt wordt. Limburger Xavier Maassen is de drijvende kracht achter het project.
 
Er stonden zeven wagens aan de start en dat leidde tot een mooie race. Het was close, er zat duidelijk snelheid in en er werd veel van positie gewisseld, een prima begin voor deze nieuwe klasse die zijn thuisbasis dus in Limburg heeft.  
 
Bedrijvigheid zowel op als naast de piste
In de paddock konden de toeschouwers en genodigden het Energy Station aanschouwen. Dat is de plaats waar de wagens uit FIA ETCR worden opgeladen via elektriciteit die met waterstof wordt opgewekt. De merken BMW, MINI, Audi, Volkswagen, Cupra, Skoda en Jaguar stelden wagens uit hun gamma aan elektrische auto’s tentoon en dat terwijl de rijders uit het FIA ETCR, samen met Thierry Neuville op zaterdag, met de glimlach handtekeningen uitdeelden. De sfeer zat er duidelijk in!
 
Car swap Neuville-Michelisz
De car swap tussen Thierry Neuville en Norbert Michelisz zorgde tijdens de middagpauze op zaterdag voor het nodige spektakel. Onze rallyheld nam het stuur van de elektrische Hyundai Veloster N ETCR en Norbert dit van de hybride Hyundai i20 N Rally1. Met donuts op het rechte stuk van start/finish demonstreerde Thierry zijn wagenbeheersing. Beide toprijders waren onder de indruk van de wagens en Neuville liet zelfs vallen dat hij in de toekomst wel een wedstrijd met een elektrische Hyundai wou betwisten.

Circuit ZolderDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Pure ETCR op zondag 10 juli 2022.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons