van der Horst

Giedo van der Garde hangt helm aan de wilgen

Giedo Van Der Garde
Giedo Van Der Garde
Giedo van der Garde was vorig decennium redelijk succesvol in de hoogste regionen van de autosport. Zo reed hij in de Formule 1 voor Caterham, won de titel in de World Series by Renault en pakte de titel in de LMP2 Pro Am-klasse in het WEC met Racing Team Holland. De laatste jaren was de Nederlander actief in het IMSA-kampioenschap, maar hij nam nu het besluit om een punt achter zijn carrière te zetten.
Giedo van der Garde
Giedo van der Garde
Van der Garde startte zijn autosportcarrière in 2003 in het Nederlandse Formule Renault-kampioenschap, waar hij enkele successen behaalde. De drie daaropvolgende jaren kwam hij uit in de Formule 3, maar op enkele podiumplaatsen na, voldeden de resultaten niet aan de verwachtingen. In 2007 koos hij vervolgens voor de World Series by Renault en na een tegenvallend eerste seizoen, pakte hij in 2008 de titel wat hem een test in de Renault F1 opleverde.

Giedo van der Garde - Sauber-Ferrari
Giedo van der Garde - Sauber-Ferrari
De volgende logische stap was GP2, voorloper van de Formule 2. Een eerste hoopvol seizoen met daarin drie zeges werd echter gevolgd door een zeer tegenvallend seizoen zonder zeges. Ook de twee volgende jaren reed van der Garde in de GP2 en eindigde in de eindstand respectievelijk vijfde en zesde. In 2013 volgde de overstap naar de Formule 1: voor Caterham betwistte hij negentien Grote Prijzen, maar wist hij geen punten te scoren. Voor het volgende jaar tekende hij een contract als reserverijder bij Sauber met de bedoeling om in 2015 voor het merk uit te komen in de F1. Maar het Zwitserse team verbrak zijn contract nog voor het seizoen begonnen was.

Van der Garde keerde zich naar de enduranceracerij en pakte met G-Drive in zijn debuutjaar de LMP2-titel in de European Le Mans Series. In 2018 stapte hij in bij Racing Team Nederland, waar hij zou blijven tot en met 2022, eerst in het WEC daarna nog een jaar in het IMSA-kampioenschap.

Foto's: Racing International Photography & Arne Simons
 Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 17 december 2023.
  • Belgian Truck GP

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons