van der Horst

Gottfried Grasser: “We zijn de Qualifying Race kampioenen van het seizoen”

Gottfried Grasser
Gottfried Grasser
Grasser Racing Team is een van de revelaties in de Blancpain Sprint Series dit seizoen, Jeroen Bleekemolen en Hari Proczyk scoorde al vier zeges en staan met hun Lamborghini momenteel tweede in het rijderskampioenschap. Het kleine Oostenrijkse team opereert met slechts een fractie van het budget van teams als WRT en HTP Motorsport, desondanks slaagt het equipe onder leiding van Gottfried Grasser er toch in om indruk te maken. “Onze crew bestaat uit drie mensen per wagen, die dag en nacht werken om dit succes te bereiken. We zijn een kleine hechte familie en ik denk dat dit het geheim is van ons succes,” verklaarde Grasser vorig weekend in Zolder tegenover Autosport.be.
  • LTF
Zandvoort: De grid in beeld gebracht
Nadat men vorig seizoen met Hari Proczyk maar nipt de Pro-Am Cup titel miste in de FIA GT Series, overtuigde Proczyk zijn sponsors om terug te keren naar het kampioenschap en bovendien Jeroen Bleekemolen aan te trekken om voor de algemene zege te strijden. “Vorig jaar had hij een teamgenoot die maar net sneller was dan hem, maar met Jeroen is het duidelijk een stap voorwaarts,” ging Grasser verder.
 
Zandvoort: De grid in beeld gebracht
“Hari is een zeer professionele en goede piloot, maar hij houdt het budget altijd in zijn achterhoofd… wanneer hij niets hoeft te riskeren, tijdens de vrije trainingen bijvoorbeeld, dan doet hij dat ook niet. Hij weet wel heel goed wanneer hij moet presteren, hij heeft een knop in zijn hoofd waarmee hij het hele budget gedoe achter zich laat en begint te rijden als een bezetene. Jeroen neemt het grootste deel van de vrije training voor zijn rekening om de wagen op snelheid te brengen, we moeten het zo wel aanpakken omdat dit de enige gelegenheid is om zo’n goede piloot achter het stuur te hebben.”
 
De beperkte middelen nopen het team om elk moment met haar Platinum-geklasseerde piloot en elke minuut tracktime tijdens de raceweekends te optimaliseren. “We hebben enkel het budget om de races te doen, er is geen geld om te gaan testen of voor andere extra’s. Ter illustratie; dit weekend waren we helemaal niet bij de les op vrijdag, we schoten zo’n 0.8s te kort op de snelste wagens, maar vandaag waren we de op één na snelste wagen op het circuit, we hebben heel wat extra snelheid gevonden afgelopen nacht.”
 
BSS Zandvoort: De actie op vrijdag in beeld gebracht
Het team is er zelfs in geslaagd om haar toeleverancier, Reiter Engineering bijna elk weekend achter zich te laten, wat de prestatie van GRT nog maar eens in de verf zet. “We werken met hen samen, wisselen onze bevindingen uit, helpen elkaar en soms rijden we met dezelfde setup.”

 
Na de dominantie van WRT en Audi vorig jaar, werd het dit seizoen al snel duidelijk dat het kampioenschap zou uitdraaien op een tweestrijd tussen de HTP Mercedes van Maxi Götz en Maxi Buhk en de GRT Lamborghini. De wagen met startnummer #28 won tot dusver vier races, drie daarvan waren echter Qualifying Races die maar een derde van de punten opleveren die te verdienen vallen in een Main Race. “Je zou kunnen zeggen dat we de Qualifying Race kampioenen zijn van het seizoen, het probleem is dus dat we telkens de verkeerde wedstrijd winnen,” gaf Grasser toe.
 
“We hadden twee grote tegenslagen dit jaar, een crash bij de start op de Slovakia Ring waar we minstens 12 punten verloren en een contact met een WRT Audi in Nogaro. HTP haalt elke race veel punten binnen en dat is altijd de sleutel tot succes.”
 
Grasser Racing Team - Lamborghini Gallardo FLII GT3
Grasser Racing Team - Lamborghini Gallardo FLII GT3
Götz en Buhk wonnen afgelopen weekend op Circuit Zolder ietwat onverwacht hun derde Main Race van het seizoen, waardoor dat Proczyk en Bleekemolen nu tegen een achterstand van 27 punten aankijken, terwijl er in Baku nog 34 te rapen vallen komend weekend. “We geven nog niet op, Baku zou de Lamborghini beter moeten liggen dan de Mercedes en HTP Motorsport weet dat. Het zal ook wat moeilijker zijn in Baku met de vele extra wagens die ook punten kunnen scoren, dat kan echter ook in ons voordeel spelen natuurlijk.”
 
Voor volgend seizoen ziet Gottfried Grasser de zaken optimistisch. “Ik kan nog niet veel zeggen over 2015, maar het zal weer een goed programma zijn. We zullen zeker de Blancpain GT Series doen, dus Endurance zal er waarschijnlijk ook weer bij zijn. We hopen snel iets te kunnen aankondigen.”

Foto's: Vincent Wouters 
 




Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in Blancpain GT Sprint op maandag 27 oktober 2014 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Belgian Masters.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons