van der Horst

GP Abu Dhabi: Max Verstappen sluit seizoen af met negentiende overwinning

Max Verstappen
Max Verstappen
De laatste race van het seizoen werd opnieuw een kolfje naar de hand van Max Verstappen (Red Bull). De nu drievoudige kampioen hield goed stand tijdens de race en verloor alleen bij de eerste pitstop zijn koppositie, om daarna niet meer in de problemen te komen en zo zijn negentiende overwinning van dit seizoen te boeken. Sergio Pérez (Red Bull) kwam als tweede over de meet, maar door een tijdstraf van 5 seconden viel de Mexicaan naast het podium achter Charles Leclerc (Ferrari) en George Russell (Mercedes).
Start 2023 F1 GP van Abu Dhabi
Start 2023 F1 GP van Abu Dhabi
In de openingsfase van de wedstrijd drong Leclerc wel nog aan bij Verstappen. De Monegask kon zich na de start zelfs even naast de Nederlander zetten, maar Verstappen liet zich niet vangen en bleef op kop. Vanaf dan kon Leclerc niet langer meer aanklampen, al liet hij de drievoudige wereldkampioen niet al te ver weg rijden. Achter hen was het Oscar Piastri (McLaren) die goed startte, maar daarna wegdeemsterde op de mediumbanden. Eerst werd de Australiër voorbij gestoken door Lando Norris (McLaren) en een handvol ronden later door Russell. Piastri reed in de dertiende ronde binnen voor banden, wat het teken was voor de eerste ronde pitstops..

Een ronde na Piastri kwam teamgenoot Norris binnen, maar deze kende een zeer slechte pitstop. Niet één, maar twee problemen bij het wisselen van zijn banden zorgden ervoor dat hij een pitstop van vijf seconden afwerkte en zo Russell, die op hetzelfde moment de pits opzocht, hem voorbij reed. De rest van het peloton kwam één voor één binnen, tot alleen Yuki Tsunoda (Scuderia AlphaTauri) overbleef en zo even op kop kwam. Een sentimenteel moment voor de Japanner en het team, die afscheid nemen van teambaas Franz Tost na deze GP. Bij AlphaTauri mikte men vooral op een éénstopper, om zo hun positie te verbeteren in de constructeursstand en de Japanner kwam als laatste in ronde 22 binnen.

Vanaf dan was het vooral uitkijken naar wie de vice-titel bij de constructeurs zou pakken: Ferrari of Mercedes. Terwijl Leclerc en Russell vooraan hun werk deden, waren het Carlos Sainz (Ferrari) en Lewis Hamilton (Mercedes) die het verschil zouden maken. Vooral de Spanjaard kende een moeilijke wedstrijd, waarbij ze bij Ferrari gokten om twee keer voor de harde rubbers te gaan, om dan uiteindelijk een korte derde stint af te werken. Maar dat senario verliep allesbehalve naar behoren, want Sainz viel ronde na ronde meer naar achteren. Daardoor werden de punten constant herschikt tijdens de race, waarbij één van beide teams geregeld afwisselend op de tweede plek belandden.

De start van de tweede pitstopcyclus begon in de 33ste ronde met Norris, die daarmee dichter naderde op Russell, maar niet voorbij kon steken. Ook Leclerc hield zonder problemen stand op plek twee, terwijl Red Bull zijn beide piloten langer liet rijden. Vooral om Pérez zo dicht mogelijk te laten aan sluiten bij Norris. Dat lukte ook in de 47ste ronde, maar het plan liep alsnog mis. Na het lange rechte stuk raakte de Mexicaan de Brit tussen de bochten zes en zeven. Toen hij er uiteindelijk een ronde later wel voorbij geraakte, kreeg hij voor de tik een tijdstraf van vijf seconden. Ondertussen bleef de Maxicaan wel opschuiven en raakte hij ook voorbij Russell. Vanaf dan werd het een tactisch steekspel.

Podium 2023 F1 GP van Abu Dhabi
Podium 2023 F1 GP van Abu Dhabi
Terwijl Verstappen zonder problemen de winst pakte, liet Leclerc in de laatste ronde Pérez expres voorbij. Hiermee in de hoop dat hij meer dan vijf seconden voorsprong zou opbouwen op Russell. Dit vooral met het oog op de tweede plek bij de constructeurs, gezien Sainz de top tien niet ging halen. Alleen lukte het plan niet, want Pérez had net geen vier seconden voorsprong op de Mercedes, waardoor de Red Bull terugviel naar de vierde plaats. Norris vervolledigde de top vijf, terwijl Piastri, Fernando Alonso (Aston Martin) en een verdienstelijke Tsunoda plaatsen zes, zeven en acht claimden. Gezien Hamilton als negende over de meet kwam en twee punten pakte, was Mercedes zeker van de tweede plaats in de eindstand met drie punten verschil op Ferrari. Lance Stroll (Aston Martin) maakte de top tien compleet.

Max Verstappen
Max Verstappen
Tot slot mogen we ook de prestaties van Verstappen niet vergeten, die zelfs nu weer twee records bijspijkert. Zo is de Nederlander de eerste met negentien overwinningen in één seizoen en reed hij maar liefst 1000 ronden op kop dit jaar. Het zal de komende jaren moeilijk worden om dit te evenaren.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Abu Dhabi 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing58 ronden in 1:27:02.624
2.Charles LeclercScuderia Ferrari+17.993s
3.George RussellMercedes-AMG F1 Team+20.328s
4.Sergio PérezRed Bull Racing+21.453s
5.Lando NorrisMcLaren F1 Team+24.284s
6.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+31.487s
7.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+39.512s
8.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+43.088s
9.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+44.424s
10.Lance StrollAston Martin F1 Team+55.632s
11.Daniel RicciardoScuderia AlphaTauri+56.229s
12.Esteban OconAlpine F1 Team+66.373s
13.Pierre GaslyAlpine F1 Team+70.360s
14.Alexander AlbonWilliams Racing+73.184s
15.Nico HülkenbergHaas F1 Team+83.696s
16.Logan SargeantWilliams Racing+87.791s
17.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+89.422s
18.Carlos Sainz Jr.Scuderia FerrariDNF
19.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+1 lap
20.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 lap

Foto's: Georges de Coster



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons