van der Horst

GP Australië: Max Verstappen wint onthoofde wedstrijd

Podium 2023 F1 GP van Australië
Podium 2023 F1 GP van Australië
De internationale autosportfederatie FIA is erin geslaagd een mogelijk bijzonder interessante Grote Prijs van Australië F1 te onthoofden. In die omstandigheden had wereldkampioen Max Verstappen nog minder moeite om de race naar zijn hand te zetten. Een tweede, eveneens bedenkelijke, en zelfs een derde rode vlag met veel brokken konden daar niets meer aan veranderen.
Een ongewoon beeld even na de start: niet Red Bull, maar wel Mercedes heeft de touwtjes in handen. George Russell en Lewis Hamilton hebben zich in de openingsronde voorbij polesitter Max Verstappen gemurwd en slagen er ondanks de krachtige DRS van de Nederlander in om stand te houden in de spits van het peloton.

Start 2023 F1 GP van Australië
Start 2023 F1 GP van Australië
Red Bull-teamgenoot Sergio Perez is afwezig vooraan door zijn schuiver in de kwalificatie. Mercedes kan dus de strategie opsplitsen wanneer Alexander Albon, na een nochtans puike start in zijn Williams, crasht en zo een neutralisatie veroorzaakt. Russell schoeit, samen met onder meer Carlos Sainz (Ferrari), nieuw rubber en lijkt zo in het voordeel, tot de wedstrijdleiding beslist om de wedstrijd (onnodig) te stoppen. De absurde regel die iedereen toelaat om bij rode vlag nieuwe banden te monteren, heeft catastrofale gevolgen voor de spanning.

Niet alleen bevindt Lewis Hamilton zich nu moederziel alleen voor de razendsnelle Red Bull van Verstappen, maar tot overmaat van ramp laat zowat iedereen de harde band monteren met de bedoeling om niet meer langs de pitsstraat te moeten. Weg is het voordeel van Russell en Sainz, weg is de onzekerheid die de overige pitstops hadden kunnen brengen. En niet voor het eerst. En toch blijft die regel in het reglement staan.
Deel 2: anticlimax
Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Met de vingers in de neus vliegt Verstappen even na de herstart voorbij een machteloze Hamilton. Net als in Bahrein en Saoedi-Arabië is de Red Bull oppermachtig en ontstaat vooral daarachter een interessante strijd tussen Mercedes, Aston Martin, Ferrari en ditmaal ook Alpine. Russell en Sainz rukken op naar voren, maar de Brit verdwijnt van het toneel wanneer zijn Mercedes-motor de geest geeft. 

Desondanks vallen er in de laatste twintig ronden geen positiewissels meer te noteren in de achtervolgende groep. Alles verandert echter wanneer Kevin Magnussen (Haas) op twee ronden van het einde een wiel verliest. Het resultaat: een tweede rode vlag!
Deel 3: onnodige poppenkast
Dat de FIA geen wedstrijden achter de Safety Car wil afsluiten, is zeker en vast begrijpelijk. Het ideale voorbeeld van hoe het niet moet, is het slot van de Grote Prijs van Italië vorig seizoen, die om exact die reden met een karrenvracht aan kritiek werd onthaald. Maar of een staande start op twee ronden van het einde een goed idee is...

Omdat iedereen zijn kans ruikt om in extremis plaatsen te winnen, worden maar liefst zeven van de zestien overgebleven rijders betrokken in diverse incidenten. De grootste slachtoffers zijn Fernando Alonso (Aston Martin), rondgetikt door Carlos Sainz, en beide Alpine-rijders Pierre Gasly en Esteban Ocon die elkaar van de baan rijden.

Pure chaos dus, deels veroorzaakt door de wedstrijdleiding, maar vooral ook door enkele onbesuisde rijders die terecht spijt zullen hebben van hun acties. Een derde rode vlag was het gevolg.

Hoewel de laatste ronde van de wedstrijd is ingegaan, bestaat er onzekerheid over het klassement. Wordt er teruggegrepen naar het rangorde voor de tweede herstart? En moet er nog geracet worden? Na (veel te lang) beraad is het antwoord op de eerste vraag 'ja' en het antwoord op de tweede vraag 'nee'.

Lewis Hamilton
Lewis Hamilton
Max Verstappen wint dus in Australië, voor aartsrivaal Lewis Hamilton en Fernando Alonso, goed voor elf wereldtitels op hetzelfde podium. In de reeks met bedenkelijke beslissingen mag ook de straf voor Carlos Sainz vanwege de aanrijding met Alonso, zelfs al heeft die laatste daar geen enkele schade van ondervonden. Ferrari blijft zo achter met lege handen, want Charles Leclerc was al in de eerste ronde in de grindbak geschoven.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Australië 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing2:32:38.371
2.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+0.179s
3.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+0.769s
4.Lance StrollAston Martin F1 Team+3.082s
5.Sergio PérezRed Bull Racing+3.320s
6.Lando NorrisMcLaren F1 Team+3.701s
7.Nico HülkenbergHaas F1 Team+4.939s
8.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+5.382s
9.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+5.713s
10.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+6.052s
11.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+6.513s
12.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+6.594s
13.Pierre GaslyAlpine F1 TeamDNF
14.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF
15.Nyck de VriesScuderia AlphaTauriDNF
16.Logan SargeantWilliams RacingDNF
17.Kevin MagnussenHaas F1 TeamDNF
18.George RussellMercedes-AMG F1 TeamDNF
19.Alexander AlbonWilliams RacingDNF
20.Charles LeclercScuderia FerrariDNF


Foto's: Georges Decoster



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons