van der Horst

GP Azerbeidzjan: Pérez leidt dominante 1-2 van Red Bull

Sergio Pérez en Max Verstappen
Sergio Pérez en Max Verstappen
De straten van Bakoe en Sergio Pérez, het blijft een geslaagd huwelijk. Nadat de Mexicaan zaterdag met de overwinning ging lopen in de Sprint Race, kon de Red Bull-piloot dit nog eens overdoen tijdens de "echte" race. Aan de meet had hij genoeg voorsprong op teamgenoot Max Verstappen, terwijl voor het eerst dit seizoen een Ferrari rijder op het podium mocht klimmen, met Charles Leclerc op een derde plek. Al kende de race op het einde nog een ernstig incident.
  • St. Paul
Sergio Pérez vliegt voorbij Charles Leclerc
Sergio Pérez vliegt voorbij Charles Leclerc
Bij de start kon Leclerc zijn pole nog verzilveren en de leiding nemen, maar lang hield de Monegask dit niet vol. Na drie ronden vloog Verstappen voorbij de de rode bolide met dank aan de DRS, terwijl Pérez nog eens drie ronden later het zelfde deed  Terwijl beide Red Bull's wegreden van Leclerc, moest Carlos Sainz (Ferrari) het opnemen tegen Lewis Hamilton (Mercedes) en de Aston Martin's van Fernando Alonso en Lance Stroll. Het duel tussen deze laatste drie genoemden maakte dat n Sainz stelselmatig kon wegrijden. Ook Hamilton besloot de druk van zich af te houden door te pitten. Net op dat moment brak er een belangrijk moment aan in de race.

Bij het indraaien van bocht vijf raakte Nyck de Vries (AlphaTauri) namelijk de muur, waardoor zijn stuurkoppeling stuk ging ging en de wagen wat verder tot stilstand. Op dat moment besloot Verstappen te pitten, maar dat zou een slechte zet blijken, want de safety car kwam buiten. Hierdoor kregen Pérez en Leclerc een gratis pitstop en moest de uittredende kampioen plaatsnemen achter beide heren. Idem voor Hamilton, die terugviel naar een negende plek. Al duurde het niet lang na de herstart vooraleer Verstappen orde op zaken stelde en in aanloop naar bocht drie al de tweede plaats van Leclerc terugpakte. Ook Alonso klom al snel naar plaats vier, terwijl Hamilton al tegen het einde van de ronde naar plaats zeven promoveerde.

Vanaf dan werd er hard geracet. Zo maakte Stroll kennis met de muur waar ook de Vries zijn race eindigde en een paar ronden later viel hij ook terug en geraakte Hamilton hem voorbij. Vooraan lag de snelheid hoog, waardoor zowel Verstappen als Pérez aan het flirten gingen met de muur. Beiden kwamen er zonder kleerscheuren van af. Terwijl de uitslag eigenlijk zo goed als vast lag, kregen we op het einde toch nog wat animo. Alleen in de slechte zin. Gezien Esteban Ocon (Alpine) als enige zijn banden behield voor de hele race, moest hij voor aanvang van de laatste ronde nog een pitstop afwerken. Alleen was Pérez dicht bij de finish, waardoor er mensen zich al richting de muur aan het begeven waren en Ocon nipt een aanrijding kon vermijden. Gelukkig zonder gevolgen, maar het was weer een episode die de organisatie best kon missen.

Sergio Pérez en Max Verstappen
Sergio Pérez en Max Verstappen
Uiteindelijk kwam Pérez zonder problemen als eerste over de lijn om voor een tweede maal de Grote Prijs van Azerbeidzjan te winnen, tevens zijn tweede overwinning van het seizoen en wederom op een stratencircuit. Daarachter eindigde Verstappen als tweede en Leclerc, die Alonso afhield, als derde. Hetzelfde verhaal voor Sainz, die de top vijf vervolledigde voor Hamilton. Deze maal geen maand meer wachten,  volgende week staat de volgende race al op het programma in Miami.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Azerbeidzjan 2023

#RijderTeamResultaat
1.Sergio PérezRed Bull Racing51 ronden in 1:32:42
2.Max VerstappenRed Bull Racing+2.137s
3.Charles LeclercScuderia Ferrari+21.217s
4.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+22.024s
5.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+45.491s
6.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+46.145s
7.Lance StrollAston Martin F1 Team+51.617s
8.George RussellMercedes-AMG F1 Team+74.240s
9.Lando NorrisMcLaren F1 Team+80.376s
10.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+83.862s
11.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+86.501s
12.Alexander AlbonWilliams Racing+88.623s
13.Kevin MagnussenHaas F1 Team+89.729s
14.Pierre GaslyAlpine F1 Team+91.332s
15.Esteban OconAlpine F1 Team+97.794s
16.Logan SargeantWilliams Racing+100.943s
17.Nico HülkenbergHaas F1 Team+1 lap
18.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+1 lap
19.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 TeamDNF
20.Nyck de VriesScuderia AlphaTauriDNF

Foto's: Red Bull Content Pool



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons