van der Horst

GP Bahrein: Red Bull domineert, Fernando Alonso mee op het podium

Max Verstappen
Max Verstappen
Geen verrassingen tijdens de Grote Prijs van Bahrein: Red Bull was op de afspraak. Lagen de tijden gisteren tijdens de kwalificaties nog dicht bij elkaar, in de race viel er niets te beginnen tegen Max Verstappen. De Nederlander won met een riante voorsprong op teamgenoot Sergio Pérez, die bij aanvang van de race meer werk op de plank had liggen. 'Driver of the race' was Fernando Alonso, die bij zijn debuut voor Aston Martin naar een derde plek reed. Bij Ferrari zit men nu reeds met de handen in het haar.
  • Hamofa Performance
Red Bull sloeg gensters in Bahrain
Red Bull sloeg gensters in Bahrain
Bij de start hield Verstappen goed stand, maar Pérez kon niet verhinderen dat Charles Leclerc (Ferrari) hem voorbij ging. Achter het trio werd ook Carlos Sainz (Ferrari) onder druk gezet door Alonso, al duurde dit maar tot bocht vier. Daar werd de veertiger ietwat ongelukkig aangetikt door teamgenoot Lance Stroll. Alonso zag hierdoor de beide Mercedes' van Lewis Hamilton en George Russell aan zich voorbij gaan. Vooraan zette tweevoudig wereldkampioen Verstappen zijn weg verder en kon al snel een kloof naar achtervolger Leclerc slaan.

Fernando Alonso - Aston Martin F1 Team
Fernando Alonso - Aston Martin F1 Team
In de dertiende ronde zocht Hamilton als eerste de pits op om strategisch in te spelen op een sterk presterende Alonso. Nog in die zelfde ronde hees de Spanjaard zich voorbij Russell. Een ronde later besloten Leclerc, Sainz en Russell vers rubber te schoeien.
Oscar Piastri (McLaren) kende een erg moeilijk debuut. De Australiër meldde problemen, kreeg tijdens zijn pitstop een nieuw stuur toegestopt maar zou niet meer aanzetten. Een ronde later kwam  teamgenoot Lando Norris binnen en ook hij kende de nodige problemen. Bij elke pitstop diende lucht bijgevuld en de Brit met Belgische roots zou uiteindelijk op twee ronden van Verstappen finishen.

Terwijl in ronde vijftien Verstappen en Alonso voor nieuwe rubbers binnen kwamen, bleef Pérez drie ronden langer buiten. Waar iedereen voor de harde band opteerde, hield men het bij Red Bull voor beide wagens opmerkelijk bij de zachte compound.  Een schot in de roos zo bleek, want terwijl de Nederlander zijn voorsprong verder uitdiepte, sprong zijn Mexicaanse teamgenoot zowat halfweg de race over Leclerc naar plaats twee. Vanaf dan domineerden en controleerden beide heren het veld om met de vingers in de neus een eerste dubbelslag te lukken.

In ronde 31 riep Mercedes Hamilton een tweede keer binnen. Iets te vroeg naar de zin van de zevenvoudige wereldkampioen, al was het de bedoeling hierdoor een nog steeds bedreigende Alonso af te houden. De Aston Martins waren immers snel, zo bleek een ronde later.

Lewis Hamilton - Mercedes W14
Lewis Hamilton - Mercedes W14
Lance Stroll zocht samen met Hamilton de pits op, Russell kwam een ronde later binnen waardoor de Brit achter de Canadees naar een  achtste plaats terugviel. Peter Bonnington bleek even de juiste strategie te hebben uitgestippeld want nadat Alonso in de 35ste ronde was binnengekomen moest hij achter Hamilton invoegen. Niet voor lang echter want twee rondjes later plakte de Spanjaard alweer op de achterspoiler van zijn voormalige McLaren-teamgenoot. Hamilton probeerde te verdedigen, maar had geen verhaal tegen een briljant inhaalmanoeuvre van de man uit Oviedo. Dat terwijl ook Sainz niet ver uit de buurt was en men bij Ferrari al rekende op een podiumplek voor Leclerc.

Niet dus, want in ronde 41 parkeerde de Monegask zijn wagen met vermoedelijk motorpech in de zijberm. Een dramatische start voor de kopman van Ferrari, die nog voor de race zijn batterijopslag had moeten wisselen. Volgde een virtual safety car-fase waarna Alonso de achtervolging op Carlos Sainz inluidde. Esteban Ocon (Alpine) zou kort daarop eveneens zijn wagen parkeren. De Fransman kende een nachtmerrie van een wedstrijd, waarbij hij tot driemaal toe een tijdsstraf opgelegd kreeg.

Fernando Alonso en Lance Stroll
Fernando Alonso en Lance Stroll
Volgde een Spaans duel tussen Sainz en Alonso om plek drie. De Ferrarist werd door zijn team gevraagd zijn positie te verdedigen maar ging daar gezien de staat van zijn banden niet op in.  Muziek in de oren voor de Aston Martin-piloot, die zijn landgenoot zwaar onder druk zette. In de 45ste ronde raakten beide kemphanen elkaar net voor de Esses; Sainz verremde zich even wat hem in de korte DRS-zone achter het paddock de das omdeed. Ook Lewis Hamilton kwam nog even dreigen maar uiteindelijk moest de  Mercedes-piloot zich met een vijfde plaats tevreden stellen.  Alonso van zijn kant lukte een 99ste podiumplaats, de eerste voor Aston Martin sinds de Azerbeidzjan GP in 2021.

Stroll en Russell werden zesde en zevende, terwijl Valtteri Bottas (Alfa Romeo) een sterk rijdende Pierre Gasly (Alpine) kon afhouden. Ook de Fransman tekende voor een sterk debuut bij zijn nieuwe werkgever, gezien hij als laatste vertrokken was. De top tien werd vervolledigd door Alexander Albon (Williams), die Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) nipt achter zich wist te houden. 

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Bahrein 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing57 ronden in 1:33:57
2.Sergio PérezRed Bull Racing+11.987s
3.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+38.637s
4.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+48.052s
5.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+50.977s
6.Lance StrollAston Martin F1 Team+54.502s
7.George RussellMercedes-AMG F1 Team+55.873s
8.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+72.647s
9.Pierre GaslyAlpine F1 Team+73.753s
10.Alexander AlbonWilliams Racing+89.774s
11.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+90.870s
12.Logan SargeantWilliams Racing+1 lap
13.Kevin MagnussenHaas F1 Team+1 lap
14.Nyck de VriesScuderia AlphaTauri+1 lap
15.Nico HülkenbergHaas F1 Team+1 lap
16.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+1 lap
17.Lando NorrisMcLaren F1 Team+2 laps
18.Esteban OconAlpine F1 TeamDNF
19.Charles LeclercScuderia FerrariDNF
20.Oscar PiastriMcLaren F1 TeamDNF

Foto's: Georges de Coster



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons