van der Horst

GP België: Max Verstappen snelste - Charles Leclerc op pole

De top drie van de kwalificatie
De top drie van de kwalificatie
Het was al zeker dat Max Verstappen (Red Bull) zondag niet van de pole zou starten gezien hij vijf plaatsen op de grid achteruit werd gezet voor het wisselen van de versnellingsbak op zijn wagen. De Nederlander reed de snelste chrono in 1:46.168 en start de Grote Prijs dus van op de zesde plaats. Charles Leclerc (Ferrari), die de tweede chrono neerzette in 1:46.988 mag dus op de polepositie plaats nemen.
  • Prospeed Competition
Regen bij de vrije training
Regen bij de vrije training
De enige vrije training op vrijdag viel volledig in het water. De regen viel met bakken uit de hemel en er konden geen chrono’s van betekenis neergezet worden. Enkele rijders, waaronder Max Verstappen, namen niet eens de piste. Gelukkig was de zon terug van de partij voor de kwalificatie alhoewel de piste er nog nat bijlag. De sessie werd zelfs met tien minuten verlaat om het asfalt toe te laten om nog meer op te drogen.

Charles Leclerc
Charles Leclerc
De wagens stonden dus op intermediates toen ze de baan opkwamen voor Q1. De piste droogde zienderogen op en daarom was het wachten tot de allerlaatste minuten van de sessie om de snelste chrono’s te noteren. Met een ronde in 1:58.300 zette Charles Leclerc de snelste chrono neer. Beide Williams-rijders, Guanyu Zhou (Alfa Romeo), Nico Hülkenberg (Haas) en Daniel Ricciardo (AlphaTauri) mochten dan weer inpakken. De Australiër verloor zijn snelste en beslissende chrono voor het overschrijden van de tracklimits.

In Q2 droogde de piste verder op en op het einde van de sessie werden zelfs slicks bovengehaald. Oscar Piastri (McLaren) toonde zich de snelste in 1:51.534 voor Carlos Sainz (Ferrari) en Leclerc. Verstappen bleef steken op de tiende plaats maar kon door naar Q3 net als beide Ferrari-,  McLaren-, Aston Martin- en Mercedes-rijders alsook zijn teamgenoot Sergio Pérez.

Max Verstappen
Max Verstappen
In de laatste sessie toonde Verstappen nogmaals zijn overmacht en reed schijnbaar achteloos naar de snelste tijd, zomaar eventjes acht tienden sneller dan Leclerc. Pérez klokte de derde tijd voor Lewis Hamilton (Mercedes) en Sainz. Piastri en Lando Norris (McLaren) volgden op P6 en P7. George Russell (Mercedes) en de Aston Martin rijders Fernando Alonso en Lance Stroll maakten de top tien vol.

Foto's: Georges De Coster
 



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons