van der Horst

GP België: Max Verstappen wint sprintrace voor Oscar Piastri

Max Verstappen wint de Sprintrace in Spa
Max Verstappen wint de Sprintrace in Spa
Het circuit van Spa-Francorchamps kreeg deze zaterdag de derde sprintrace van het seizoen. Maar de regen maakte dat de race meer dan een uur later dan voorzien van start ging. Na vijf ronden achter de safety car kon er eindelijk geracet worden. Gelukkige verliep de wedstrijd zonder problemen en die resulteerde in een elfde zege voor Max Verstappen (Red Bull) dit jaar, twee sprintraces en negen Grote prijzen. Oscar Piastri (McLaren) werd een verrassende tweede en Pierre Gasly (Alpine) claimde de derde plaats.
  • De Swert Opticiens
Plensbui net voor de start
Plensbui net voor de start
Er was al besloten om de start van de sprintrace te verlaten naar 17u05, maar op dat moment regende het pijpenstelen op het circuit. Daardoor werd besloten om te wachten tot de regen overgetrokken was om de wagens in gang te zetten. Om 17u35 vertrokken de bolides voor vijf ronden achter de safety car om daarna een race over nog elf ronden af te werken.

Start sprintrace Spa
Start sprintrace Spa
Maar vlak na het loslaten van de wagens doken ze al met tien, waaronder Lewis Hamilton (Mercedes) en Sergio Pérez (Red Bull) de pits in om de regenrubbers te laten wisselen voor intermediates. Verstappen reed door en leidde voor Charles Leclerc (Ferrari) en Lando Norris (McLaren). De volgende ronde doken de drie leiders de pits in om ook hun banden om te wisselen. Dit leidde tot wat geharrewar in de pitlane waarvan Piastri kon profiteren om voor Verstappen te rijden toen die de piste nam.  
 
Piastri wist Verstappen achter zich te houden maar verder in het peloton raakten de wagens van Hamilton en Pérez elkaar waarna de Mexicaan terugviel en uiteindelijk de strijd zou staken. Hamilton werd later bedacht met een straftijd van vijf seconden. In de vierde ronde verloor Fernando Alonso (Aston Martin) de controle over zijn wagen in de dubbele linkse en belandde in de grindbak. Een safety car periode was het gevolg waardoor Verstappen kon aansluiten bij Piastri.
 
Max Verstappen - Red Bull RB19
Max Verstappen - Red Bull RB19
Wanneer de race twee ronden later hervat werd, kostte het Verstappen weinig moeite om alsnog voorbij Piastri te gaan en weg te rijden van zijn tegenstander. De posities lagen vast en Verstappen won voor Piastri en Gasly. Hamilton kwam als vierde over de lijn, maar door zijn straftijd viel hij in het klassement terug achter beide Ferrari’s van Sainz en Leclerc en de McLaren van Norris. Het laatste punt ging naar George Russell die achtste werd. Esteban Ocon (Alpine) en Daniel Ricciardo (AlphaTauri) maakten de top tien vol.

Foto's: Georges De Coster
 



  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons