van der Horst

GP België: Top drie binnen 25 duizendsten in shootout, Verstappen snelste

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
De Sprint Shootout voor de GP van België was er eentje om vingers bij af te likken. Na een uitgestelde start wegens de regen kregen we in elke sessie spannende momenten te zien, waarbij het zeker de allerlaatste ronde nagelbijten was. Max Verstappen (Red Bull) zette de snelste tijd neer, maar hij had amper elf duizendsten voorsprong op Oscar Piastri (McLaren) en vijfentwintig duizensten van een seconde bonus op Carlos Sainz (Ferrari). De Sprint start straks om 17u05 uur, later dan oorspronkelijk voorzien gezien de shootout ook al later dan gepland werd betwist.
De shootout bepaalt de grid voor de sprintrace later vandaag. Wegens extreme regenval net voor de middag, was de start van de shootout uitgesteld met 35 minuten. Het wegdek was tegen dan al voldoende droog om met de gewone banden, de intermediates, te kwalificeren. Na shootout 1 zat het er voor de vijf traagste rijders al op. Haas wilde beide rijders zo laat mogelijk de baan op sturen aangezien de condities bleven verbeteren onder stralende zon. Helaas was de timing te nipt waardoor enkel Kevin Magnussen nog een rondetijd kon neerzetten en Nico Hülkenberg een seconde te laat over de lijn kwam. Hij start straks dus als laatste. Ook z'n teamgenoot raakte niet verder dan de achttiende plaats, Guanyu Zhou (Alfa Romeo) scheidt hen straks op de grid. De andere afvallers waren Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) en Valtteri Bottas (Alfa Romeo).

In de tweede sessie waagde Lance Stroll (Aston Martin) zich aan slicks, maar dat bleek net iets te vroeg te zijn. De Canadees crashte een halve minuut voor het einde waardoor de rode vlag naar buiten kwam en er niet voldoende tijd was om de sessie te herstarten. Dat betekende onmiddellijk ook de eliminatie van zijn teamgenoot Fernando Alonso, die straks als vijftiende zal moeten vertrekken, net na zijn teammaat. Ook Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) en de twee Williams-rijders werden uitgeschakeld aangezien zij nog onderweg waren om een betere rondetijd neer te zetten en die ronde niet mochten afwerken door de rode vlag.

De shootout is een ingekorte versie van de gewone kwalificatie, waardoor SQ3 amper acht minuten duurt en er dus net tijd genoeg was om iedereen twee getimede ronden te laten rijden. Aangezien de baan verder bleef opdrogen zou sowieso de laatste ronde de snelste blijken, en Verstappen haalde deze keer maar erg nipt de pole voor de sprint straks. Piastri volgde op amper elf duizendsten op P2, Sainz nog eens veertien duizendsten verder op P3. Charles Leclerc (Ferrari) maakte een foutje in z'n laatste ronde en kon daardoor zijn tijd niet voldoende verbeteren om een gooi te doen naar de pole. Hij strandde op P4, meer dan een seconde verderop. Segio Perez (Red Bull) volgde dicht achter Leclerc en verloor dus ook tijd door de fout van Leclerc waardoor de Mexicaan op P8 eindigde. Tussen hen finishten Lando Norris (McLaren), Pierre Gasly (Alpine) en Lewis Hamilton (Mercedes). George Russell (Mercedes) eindigde elke sessie als laatste man die kon doorstote naar de volgende sessie, nu raakte hij ook niet verder dan P10.

Foto: Georges De Coster
 



  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons