van der Horst

GP België: Verstappen ongenaakbaar naar zege

Andermaal winst voor Max Verstappen
Andermaal winst voor Max Verstappen
Red Bull lukte de dubbelzege in de Grote Prijs van België op het circuit van Spa-Francorchamps. Max Verstappen werd dominant eerste nadat hij vanop de zesde plaats gestart was, 22 seconden voor teamgenoot Sergio Perez. Charles Leclerc (Ferrari) sloot aan op P3 terwijl Lewis Hamilton (Mercedes) vierde werd en Fernando Alonso (Aston Martin) als vijfde finishte.
Start GP België 2023
Start GP België 2023
In tegenstelling tot de eerdere F1-sessies dit weekend, ging de Grote Prijs van België op een droge baan van start. Leclerc kon aanvankelijk zijn pole verzilveren, terwijl Perez ook op P2 kon aansluiten. Piastri en Sainz raakten elkaar in de eerste bocht waardoor eerstgenoemde met schade terugviel naar de laatste plaats en uiteindelijk zijn wagen moest parkeren. Ook Sainz had schade, maar kon zijn weg verderzetten. Op het einde van het lange rechte stuk slaagde Perez er in om Leclerc in te halen en de leiding over te nemen. Hamilton volgde op P3, met Verstappen op P4. Sainz, Alonso, Tsunoda en Norris sloten de top acht af.

Perez versus Leclerc
Perez versus Leclerc
Sainz verloor vervolgens elke ronde wel een plaats als gevolg van het gat in de sidepod van zijn wagen. In ronde zes slaagde Verstappen erin om Hamilton in te halen en de derde plaats in te palmen. Drie ronden ging de regerende wereldkampioen ook aan Leclerc voorbij om de tweede plaats over te nemen met drie seconden achterstand op teamgenoot Perez.

Bandenwissel bij Aston Martin
Bandenwissel bij Aston Martin
Nadat iedereen die op zachte banden gestart was z'n eerste pitstop had afgewerkt, behield Perez de leiding, twee en een halve seconde voor Verstappen die als laatste van de koplopers gepit had, en nog eens bijna vier seconden voor Leclerc. Amper twee ronden later had Verstappen de kloof met zijn teamgenoot al gedicht. Nog eens een ronde later, in ronde zeventien, werd de Nederlander de nieuwe leider van de race en nam dadelijk afstand van zijn teamgenoot.

Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Toen de race bijna halverwege was, begon het licht te regenen. Verscheidene rijders die op medium rubber waren gestart, bleven nog even op hun versleten banden rijden om te vermijden dat ze kort na hun stop nog eens zouden moeten binnenkomen om regenbanden te schoeien. Uiteindelijk leek de intensiteit van de regen niet heviger te worden, waardoor er toch werd gepit maar er opnieuw voor slicks werd gekozen. Sainz, die al een tijdje het rijtje sloot, gaf op dat ogenblik op in de pits. Vermoedelijk had het team gehoopt op hevige regenval die de rode vlag naar buiten zou brengen, maar dat gebeurde dus niet.

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
De lichte regen stopte enkele ronden later en in de top tien kregen we enkel nog voor de laatste punten inhaalacties te zien. Zo slaagde Ocon er in om stelselmatig plaatsen goed te maken en op te schuiven naar P8. Voorin wijzigde niets meer en zagen we Verstappen comfortabel winnen, ruim twintig seconden voor teamgenoot Perez. Leclerc vervolledigde het podium, Hamilton tikte als vierde aan. De Brit, die in de voorlaatste ronde nog nieuw rubber liet monteren, pakte wel het punt voor de snelste wedstrijdronde.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van België 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing44 ronden in 1:22:30
2.Sergio PérezRed Bull Racing+22.305s
3.Charles LeclercScuderia Ferrari+32.259s
4.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+49.671s
5.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+56.184s
6.George RussellMercedes-AMG F1 Team+63.101s
7.Lando NorrisMcLaren F1 Team+73.719s
8.Esteban OconAlpine F1 Team+74.719s
9.Lance StrollAston Martin F1 Team+79.340s
10.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+80.221s
11.Pierre GaslyAlpine F1 Team+83.084s
12.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+85.191s
13.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+95.441s
14.Alexander AlbonWilliams Racing+96.184s
15.Kevin MagnussenHaas F1 Team+101.754s
16.Daniel RicciardoScuderia AlphaTauri+103.071s
17.Logan SargeantWilliams Racing+104.476s
18.Nico HülkenbergHaas F1 Team+110.450s
19.Carlos Sainz Jr.Scuderia FerrariDNF
20.Oscar PiastriMcLaren F1 TeamDNF

Foto's: Racing International Photography  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons