van der Horst

GP Brazilië: Verstappen wint zonder tegenstand

Max Verstappen
Max Verstappen
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Brazilië gewonnen. De Nederlander reed van begin tot eind aan de leiding en kon Lando Norris (McLaren) net als gisteren comfortabel achter zich houden. Fernando Alonso (Aston Martin) haalde de derde plek, met amper 53 duizendsten voorsprong op Sergio Perez (Red Bull).
Charles Leclerc - Ferrari
Charles Leclerc - Ferrari
Tijdens de formatieronde had Charles Leclerc (Ferrari) een probleem met zijn wagen waardoor zijn twee achterwielen blokkeerden en de Monegask crashte. Hij trachtte de bandenmuur te verlaten maar ontdekte dat de hydraulica van zijn wagen ook uitgevallen was en hij dus definitief de bolide parkeerde. Daardoor bleef de tweede startplaats op de grid leeg. Voor de eerste keer dit jaar bezette Aston Martin de tweede startrij. Zij startten net als de meeste rijders op de zachte banden. Enkel Logan Sargeant (Williams) startte vanop de negentiende plaats met de medium compound.

Rode vlag tijdens de GP van Brazilië
Rode vlag tijdens de GP van Brazilië
Polesitter Max Verstappen was overigens goed gestart, terwijl Lando Norris beide Aston Martins én Lewis Hamilton (Mercedes) kon verschalken en opschuiven naar P2. Nog voor de negentien startende wagens de eerste bocht bereikten, kregen we al een nieuwe crash te zien. Nico Hülkenberg (Haas) raakte de linker achterkant van Alexander Albon (Williams) waardoor Albon tegen Kevin Magnussen (Haas) vlamde en beide wagens crashten. Magnussen raakte onderweg nog de achtervleugel van Oscar Piastri (McLaren), terwijl ook een rondvliegend wiel de achtervleugel van Daniel Ricciardo (Alpha Tauri) raakte. Het bracht onmiddellijk de safety car naar buiten en een ronde later werd met rood gezwaaid. 

We kregen na zo'n vijfentwintig minuten pauze een herstart te zien, opnieuw met Verstappen vanop P1. Hij werd op de grid gevolgd door Norris, Hamilton, Fernando Alonso (Aston Martin), Lance Stroll (Aston Martin), George Russell (Mercedes), Sergio Perez (Red Bull) en Carlos Sainz (Ferrari) op P8. Opnieuw kon Verstappen zijn eerste plek verzilveren, terwijl Norris nog net Alonso en Hamilton van zich af kon houden. Alonso schoof op naar P3, maar zijn teamgenoot had een slechte start en viel terug naar een zevende positie en moest dus ook Russell (P5) en Perez (P6) voor zich dulden.

Lando Norris - McLaren
Lando Norris - McLaren
Norris maakte in de eerste ronden indruk en ondernam ook een inhaalpoging op Verstappen, die net niet lukte. Maar vanaf de negende ronde reed de Nederlander langzaam weg van Norris. We kregen vanaf dan echter een mooi duel te zien tussen Hamilton, Russell en Perez, de strijd om P4. In de eerste bocht van de veertiende ronde raakte Perez voorbij Russell. Ondertussen waren ook Stroll, Sainz en Gasly tot bij Russell genaderd. Vier ronden kon Perez hetzelfde manoeuvre herhalen bij Hamilton en zo P4 overnemen. Hamilton kwam vervolgens als eerste van de top tien de pits binnen voor een eerste pitstop. Hij schakelde over naar de medium compound en viel terug naar de elfde positie maar had vrije baan. Russell volgde een ronde later z'n voorbeeld, Perez volgde nog eens een ronde later. De Mexicaan kwam net achter Hamilton terecht en moest de Mercedes-rijder dus opnieuw inhalen, maar dat lukte al na twee ronden. Ook Stroll raakte even later voorbij de Brit en kwam zo terug in de top vijf terecht.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Mercedes leek niet echt vooruit te branden op de medium compound. Nadat Hamilton de posities verloor aan Perez en Stroll, verloor Russel in ronde 35 ook de zevende positie aan Sainz. Twee ronden nadien kon de Spanjaard ook P6 van Hamilton overnemen. In ronde 43 ging ook Gasly voorbij Russell, die vanop P9 nog drie seconden voorsprong had op Yuki Tsunoda (Alpha Tauri). Twee ronden later dook Russell de pits in, net wanneer Tsunoda DRS kon activeren. Uiteindelijk slaagde de Japanner er toch in, na zijn stop, om Russell op de baan in te halen. Even later besloot Mercedes om Russell binnen te roepen om op te geven, blijkbaar kon de motor de geest geven mocht hij blijven rijden.

Sergio Pérez - Red Bull
Sergio Pérez - Red Bull
Vijftien ronden voor het einde kregen we eindelijk nog eens een strijd te zien voor een podiumplaats. Perez was na de tweede stop tot bij Alonso genaderd, een duel voor P3. Tien ronden later was Perez nog steeds niet voorbij de Spanjaard geraakt. De Aston Martin-rijder maakte slim gebruik van zijn batterij en koos ook andere rijlijnen om meer grip te krijgen bij het wegrijden uit de bochten. In de eerste bocht van de voorlaatste ronde kon Perez uiteindelijk toch Alonso inhalen voor P3. In de laatste ronde slaagde Alonso er echter in om Perez terug te pakken en zo kon Alonso alsnog Verstappen en Norris op het podium vervoegen.

Foto's: Georges De Coster - Racing International Photography

Uitslag Race F1 Grote Prijs van São Paulo 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:26:07.136
2.Lando NorrisMcLaren F1 Team+8.277s
3.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+34.155s
4.Sergio PérezRed Bull Racing+34.208s
5.Lance StrollAston Martin F1 Team+40.845s
6.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+50.188s
7.Pierre GaslyAlpine F1 Team+56.093s
8.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+62.859s
9.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+69.880s
10.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
11.Logan SargeantWilliams Racing+1 ronde
12.Nico HülkenbergHaas F1 Team+1 ronde
13.Daniel RicciardoScuderia AlphaTauri+1 ronde
14.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+2 ronden
15.George RussellMercedes-AMG F1 TeamDNF
16.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 TeamDNF
17.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 TeamDNF
18.Charles LeclercScuderia FerrariDNF
19.Kevin MagnussenHaas F1 TeamDNF
20.Alexander AlbonWilliams RacingDNF



  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons