van der Horst

GP Brazilië: Verstappen op pole na stilgelegde kwalificatie

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen (Red Bull) heeft de pole positie behaald voor de Grote Prijs van Brazilië. De Nederlandse wereldkampioen ging drie tienden sneller dan Ferrari-rijder Charles Leclerc en zes tienden sneller dan Lance Stroll (Aston Martin). De laatste kwalificatiesessie werd omwille van extreme wind en regen ruim vier minuten voor het einde stilgelegd door de wedstrijdleiding en niet meer herstart.
  • De Swert Opticiens
Aangezien we opnieuw een Sprint weekend hebben, was het na één vrije training eerder vandaag al tijd voor de kwalificatie. Hoewel er zestig procent kans op regen was en de donkere wolken het circuit omringden, bleef het uiteindelijk droog tot en met het begin van de laatste kwalificatiesessie. Het einde van Q1 was spannend, maar uiteindelijk zagen we daar geen grote verrassingen bij de rijders die geëlimineerd werden. De twee Alpha Tauri's en Alfa Romeo's haalden net als Logan Sargeant (Williams) Q2 niet.

Nico Hülkenberg - Haas
Nico Hülkenberg - Haas
In de tweede kwalificatiesessie verliep het einde wat atypisch in die zin dat de laatste ronde bij de meeste rijders geen verbetering opleverde. De baantemperatuur was gedaald en dat kan wel meegespeeld hebben. Uiteindelijk raakten beide Haas-rijders niet in de top tien, net als het Alpine-duo en Alex Albon (Williams) wiens tijd geschrapt werd en zo vijftiende en laatste in de sessie werd.

In Q3 werd het onheilspellend donker en de baan werd licht vochtig - zonder regen - waardoor iedereen maar één ronde, met voorzichtigheid, kon neerzetten alvorens de regen met bakken uit de lucht viel. Oscar Piastri (McLaren) ging iets te snel in de laatste bocht waardoor hij het gras in gleed en geen tijd neerzette. Sergio Perez (Red Bull) moest vertragen omwille van de gele vlag en werd dus negende. Uiteindelijk besloot de wedstrijdleiding om de sessie stil te leggen na iets meer dan vijf minuten en deze ook niet te laten herstarten. Grote verrassing was bijgevolg Aston Martin, met Lance Stroll en Fernando Alonso op P3 en 4. McLaren, dat al de hele tijd sterk voor de dag kwam, moest vrede nemen met de zevende en tiende plek.

Foto's: Georges de Coster  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons