van der Horst

GP Canada: Verstappen wint voor Sainz en Hamilton - UPDATE

Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen - Red Bull
Max Verstappen (Red Bull) heeft de Grote Prijs van Canada gewonnen. De Nederlander kreeg de laatste veertien ronden de hete avond van Carlos Sainz (Ferrari) in zijn nek, maar de Spanjaard moest genoegen nemen met de tweede plek. Voor het de tweede keer dit jaar slaagde Lewis Hamilton (Mercedes) erin om op het podium te eindigen. Fernando Alonso (Alpine) die vanop de tweede plek gestart was, finishte op de zevende positie.
  • Skylimit Events
In tegenstelling tot gisteren ging de race vandaag van start onder een staalblauwe hemel. Iedereen kwam goed weg en na één ronde zagen we maar weinig wijzigingen in de top tien. Mick Schumacher (Haas) verloor twee posities en viel terug naar P8, Esteban Ocon (Alpine) en George Russell (Mercedes) wonnen bijgevolg elk één.

Start van de race
Start van de race
Zodra DRS geactiveerd werd, slaagde Carlos Sainz (Ferrari) erin om Fernando Alonso (Alpine) in te halen en de tweede plek over te nemen. Alonso kon dankzij DRS vervolgens wel dicht bij Sainz blijven rijden en Lewis Hamilton (Mercedes) achter zich houden. Russell haalde in de zesde ronde Kevin Magnussen (Haas) in om de vijfde plek in te palmen.

Op het einde van de zevende ronde moest Magnussen verplicht de pits binnenkomen nadat hij de zwart-oranje vlag gekregen had omdat zijn voorvleugel een loshangend stuk had. Zo viel hij terug van P6 naar de laatste positie.

In ronde negen moest Sergio Perez (Red Bull) zijn wagen parkeren, vermoedelijk omdat zijn versnellingsbak het begeven had. Het bracht de virtuele safety car naar buiten, wat teamgenoot Verstappen de pits deed opzoeken. Hij switchte naar harde banden, terwijl Sainz de leiding overnam. Hamilton volgde het voorbeeld van Verstappen en beide rijders verloren twee plaatsen met hun pitstop. Na Sainz zagen we dus Alonso, Verstappen, Russell, Ocon en Hamilton. Toen VSC afgelopen was, kon Hamilton in de DRS-zone Ocon inhalen en opschuiven naar P5.

In de vijftiende ronde kon ook Verstappen met behulp van DRS een plaatsje goedmaken. Hij reed toen zo'n zes seconden achter Sainz.

We kregen in ronde negentien een nieuwe VSC te zien toen Mick Schumacher z'n bolide moest parkeren met een elektrisch probleem, op dezelfde plaats waar Perez eerder opgegeven had. Sainz en Russell maakten hun eerste pitstop, Alonso bleef verder rijden. Zo kregen we bij de groene vlag Verstappen op P1, gevolgd door Alonso - die nog niet binnengekomen was - Sainz, Hamilton en Russell. Alonso verloor echter een ronde later al een plaats aan Sainz, de ronde daarna volgde ook Hamilton diens voorbeeld. Alonso's oude medium banden konden geen weerstand bieden aan het versere rubber van z'n concurrenten.

Toen Alonso op het einde van ronde 28 uiteindelijk zijn pitstop maakte, viel hij terug naar P7, ruim twee seconden achter Charles Leclerc (Ferrari) die op harde banden gestart was en nog een pitstop moest maken.

Lewis Hamilton - Mercedes
Lewis Hamilton - Mercedes
Vervolgens kregen we een periode zonder inhaalacties te zien. Het duurde tot ronde 42 alvorens Leclerc zijn enige pitstop maakte en op P12 terecht kwam. Leider Verstappen maakte een ronde later een tweede pitstop en kwam net na Hamilton terug de baan op in derde stelling. Hij kon Hamilton echter onmiddellijk inhalen op het lange rechte stuk, waarna de Brit ook een tweede stop maakte en twaalf seconden achter zijn teamgenoot terecht kwam. Nog eens een ronde later maakte Russell ook zijn laatste pitstop waardoor enkel Sainz in de top vier geen twee stops gemaakt had. Hij reed aan de leiding, negen seconden voor Verstappen.

In ronde 49 crashte Yuki Tsunoda (Alpha Tauri) in de tweede bocht, bij het uitkomen van de pitlane. Dat bracht de safety car naar buiten waardoor Sainz ook zijn tweede pitstop maakte en in tweede stelling aansloot achter Verstappen. Ook beide Alpine-rijders maakten een extra stop, net als beide Alfa Romeo's.

Op het einde van ronde 54 werd de race herstart maar we kregen geen enkele positiewijziging te zien tot drie ronden later in het middenveld. Voorin had Sainz DRS op Verstappen, maar we werden niet getrakteerd op een inhaalspoging. Zo won Verstappen voor het eerst de GP van Canada, gevolgd door Sainz en Hamilton. Russell werd vierde, terwijl Charles Leclerc een goede inhaalrace reed om als vijfde over de streep te komen.

UPDATE: Fernando Alonso, die kampte met verlies aan kracht van zijn motor zou de Alfa Romeo van Bottas afgehouden hebben in de laatste ronde op een ongehoorde manner door plots uit te wijken. De Spanjaard wordt daarvoor bestraft met een penalty van 5 seconden waardoor hij terugvalt naar de negende plaats achter de beide Alfa Romeo's.

Foto's: Red Bull Content Pool & Mercedes-AMG Petronas Formula 1 Team

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Canada 2022

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:36:21.757
2.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+0.993s
3.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+7.006s
4.George RussellMercedes-AMG F1 Team+12.313s
5.Charles LeclercScuderia Ferrari+15.168s
6.Esteban OconAlpine F1 Team+23.890s
7.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+24.945s
8.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+25.247s
9.Guanyu ZhouAlfa Romeo F1 Team+26.952s
10.Lance StrollAston Martin Aramco F1 Team+38.222s
11.Daniel RicciardoMcLaren F1 Team+43.047s
12.Sebastian VettelAston Martin Aramco F1 Team+44.245s
13.Alexander AlbonWilliams Racing+44.893s
14.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri+45.183s
15.Lando NorrisMcLaren F1 Team+52.145s
16.Nicholas LatifiWilliams Racing+59.978s
17.Kevin MagnussenHaas F1 Team+68.180s
18.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauriDNF
19.Mick SchumacherHaas F1 TeamDNF
20.Sergio PérezRed Bull RacingDNF



  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons