van der Horst

GP Emilia-Romagna: Hamilton met wat geluk, Mercedes opnieuw kampioen

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas
Lewis Hamilton en Valtteri Bottas
Opnieuw feest voor Mercedes. De Duitse constructeur domineerde de Grote Prijs Formule 1 van Emilia Romagna op het iconische circuit van Imola en is dankzij een nieuwe dubbelzege zeker van een zevende opeenvolgende constructeurstitel. Een record. De zege was voor Lewis Hamilton, voor Valtteri Bottas en Renault-rijder Daniel Ricciardo, voor de tweede keer in drie wedstrijden op het podium.
  • STX Motorhomes
Het voordeel in de beginfase van de Grote Prijs in Imola was voor polesitter Valtteri Bottas, die beter wegkwam dan teamgenoot Lewis Hamilton en op die manier zelfs Max Verstappen (Red Bull Racing) naar de tweede plek zag doorschuiven. Op een circuit waar inhalen geen evidentie bleek, zat er voor de WK-leider niets anders op dan door te gaan wanneer Bottas en Verstappen al waren binnengekomen. De Finse Mercedes-rijder had schade opgelopen aan de bodemplaat van zijn W11 en was dus een haalbare prooi.

Hoewel Valtteri Bottas onvermijdelijk tijd liet liggen, was het geen uitgemaakte zaak dat Lewis Hamilton de leiding zou overnemen. Tot de Virtual Safety Car in het spel kwam. Esteban Ocon (Renault) was stilgevallen en dat vergde, op het ideale moment voor de zesvoudige wereldkampioen, een neutralisatie van de wedstrijd. Bottas zag zo nog maar eens een overwinning in rook opgaan. Tot overmaat van ramp werd hij nog eens ingehaald door Max Verstappen, maar die zag niet veel later een einde komen aan zijn wedstrijd door een lekke band.
Een tweede tattoo?
Daniel Ricciardo - Renault R.S.20
Daniel Ricciardo - Renault R.S.20
Daniel Ricciardo (Renault) nam het geschenk in dank aan en stuurde zijn RS20, ook door de vroege opgave van Pierre Gasly (Alpha Tauri, motorprobleem), naar een tweede podiumplaats van 2020. Hij hield maar net de teamgenoot van de Franse GP-winnaar af, de (afscheidnemende?) Rus Daniil Kvyat, die beter deed dan Charles Leclerc (Ferrari), Sergio Perez (Racing Point) en McLaren-rijders Carlos Sainz Jr. en Lando Norris. De overige punten waren voor Alfa Romeo: Kimi Raïkkönen en Antonio Giovinazzi werden respectievelijk negende en tiende.

Punten waren niet weggelegd voor George Russell, al zag het er wel even naar uit dat de jonge Brit voor het eerst in zijn prille carrière in de top 10 zou eindigen. Tijdens de safety car-neutralisatie die volgde op de lekke band van Max Verstappen liet de Williams-rijder zich echter verrassen door koude banden. Ook Alexander Albon moet met lege handen naar huis. De tweede rijder van Red Bull Racing ging na de laatste herstart in de fout en werd pas vijftiende.

Het Formule 1-circus trekt nu naar het Midden-Oosten voor de laatste wedstrijden van dit bijzonder seizoen, met eerst nog een tussenstop in Turkije. In Istanbul vindt op 15 november de veertiende race van het jaar plaats.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Emilia Romagna 2020

#RijderTeamResultaat
1.Lewis HamiltonMercedes1:28:32.430
2.Valtteri BottasMercedes+5.783s
3.Daniel RicciardoRenault+14.320s
4.Daniil KvyatScuderia AlphaTauri Honda+15.141s
5.Charles LeclercFerrari+19.111s
6.Sergio PérezRacing Point BWT Mercedes+19.652s
7.Carlos Sainz Jr.McLaren Renault+20.230s
8.Lando NorrisMcLaren Renault+21.131s
9.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+22.224s
10.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+26.398s
11.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+27.135s
12.Sebastian VettelFerrari+28.453s
13.Lance StrollRacing Point BWT Mercedes+29.163s
14.Romain GrosjeanHaas+32.935s
15.Alexander AlbonRed Bull Racing Honda+57.284s
16.George RussellWilliams MercedesDNF
17.Max VerstappenRed Bull Racing HondaDNF
18.Kevin MagnussenHaasDNF
19.Esteban OconRenaultDNF
20.Pierry GaslyScuderia AlphaTauri HondaDNF


Foto's: Mercedes-AMG Petronas Motorsport, Renault F1 Team



  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons