van der Horst

GP Frankrijk: Verstappen wint heerlijk duel met Hamilton

Max Verstappen haalt Lewis Hamilton in
Max Verstappen haalt Lewis Hamilton in
Zo saai als de Grote Prijs van Frankrijk vaak kan zijn, zoveel intrige had de wedstrijd op het circuit van Paul Ricard deze namiddag. Tot tweemaal toe verloor Max Verstappen (Red Bull) de leiding aan titelrivaal Lewis Hamilton (Mercedes), maar telkens vocht de Nederlander terug. Verstappen neemt zo twaalf punten voorsprong in het wereldkampioenschap.
Insiders waren van mening dat Mercedes over de betere race pace beschikte in Le Castellet, maar speerpunt Lewis Hamilton had geen betere start, noch een inhaalactie nodig om de kans te krijgen die voorspelling waar te maken. Verstappen ging in de eerste bocht in de fout, waardoor de rollen al na enkele hectometers waren omgedraaid. Verstappen en Valtteri Bottas (Mercedes) haakten aan, terwijl Sergio Perez (Red Bull) ruimte liet om het rubber in leven te houden.

Vrij snel werd duidelijk dat de Grote Prijs van Frankrijk 2021 niet noodzakelijk een wedstrijd met één pitstop zou worden. Charles Leclerc (Ferrari) koos al na vijftien ronden voor nieuw rubber, maar zou zich die keuze beklagen. Rijders die meer geduld konden oefenen, zoals Lando Norris (McLaren), kwamen er veel beter van af. Ook de twee topteams zouden heel uiteenlopende strategische keuzes maken.
Strategisch steekspel
Grote Prijs van Frankrijk - Start
Grote Prijs van Frankrijk - Start
Mercedes dacht zonder kleerscheuren uit de eerste pitstopronde te komen door Lewis Hamilton een ronde later dan Max Verstappen binnen te halen. Het verdict was onverbiddelijk: Red Bull profiteerde van een razendsnelle outlap om weer de leiding over te nemen. Mercedes dreigde dan maar met een tweede pitstop - om op dezelfde manier weer de leiding te pakken - maar toen Verstappen als verdediging de pits indook, besloot Hamilton de race zonder extra bandenwissel uit te rijden. De Brit kwam uiteindelijk, mede door een zwakke poging van Bottas om de WK-leider tijd te laten verliezen, twee ronden tekort om de wedstrijd te winnen.

Hamilton is daarom ook niet de nieuwe WK-leider, maar moet nog meer achtervolgen op een sterk presterende Max Verstappen. Het verschil na de Franse Grote Prijs bedraagt twaalf punten, aangezien Verstappen ook de snelste raceronde reed.
McLaren ter ere van Mansour Ojjeh
Veel meer dan op de stratencircuits had het middenveld een onoverbrugbare achterstand op de twee topteams in de Formule 1. Op basis van de kwalificaties leken Ferrari en Alpha Tauri te strijden voor de plaats van best of the rest, maar dat was zonder McLaren gerekend. Zowel Daniel Ricciardo als Lando Norris reden de pannen van het dak, waarbij vooral een betere bandenstrategie de vijfde plek bezorgde aan de jonge Brit. De nieuwkomer bij McLaren werd zesde, voor Pierre Gasly (Alpha Tauri), Fernando Alonso (Alpine), Sebastian Vettel (Aston Martin) en Lance Stroll (Aston Martin).

Ferrari droop met het schaamrood op de wangen af. Na een veelbelovende kwalificatiesessie en wedstrijdbegin, konden de twee rode bolides het rubber niet voldoende sparen om punten te pakken. Carlos Sainz werd nog elfde, terwijl Charles Leclerc genoegen moest nemen met een dramatische zestiende plek.

De coronapandemie dwingt de Formule 1 voor het tweede seizoen op rij tot een dubbele afspraak op de Red Bull Ring. Komende zondag vindt al de Grote Prijs van Oostenrijk plaats, een week later wordt op hetzelfde circuit de Grote Prijs van Styrië betwist.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Frankrijk 2021

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing Honda1:27:25.770
2.Lewis HamiltonMercedes+2.904s
3.Sergio PérezRed Bull Racing Honda+8.811s
4.Valtteri BottasMercedes+14.618s
5.Lando NorrisMcLaren Mercedes+64.032s
6.Daniel RicciardoMcLaren Mercedes+75.857s
7.Pierre GaslyScuderia AlphaTauri Honda+76.596s
8.Fernando AlonsoAlpine F1 Team+77.695s
9.Sebastian VettelAston Martin Cognizant F1 Team+79.666s
10.Lance StrollAston Martin Cognizant F1 Team+91.946s
11.Carlos SainzFerrari+99.337s
12.George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
13.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri Honda+1 ronde
14.Esteban OconAlpine F1 Team+1 ronde
15.Antonio GiovinazziAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
16.Charles LeclercFerrari+1 ronde
17.Kimi RaikkonenAlfa Romeo Racing Ferrari+1 ronde
18.Nicholas LatifiWilliams Mercedes+1 ronde
19.Mick SchumacherHaas+1 ronde
20.Nikita MazepinHaas+1 ronde


Foto's: Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons