van der Horst

GP Las Vegas: Max Verstappen vecht terug en klopt Charles Leclerc

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
99 procent show en 1 procent competitie, zo labelde wereldkampioen Max Verstappen (Red Bull Racing) de Grote Prijs van Las Vegas. Het werd wel met voorsprong de beste race van het seizoen. De Nederlander won, maar moest daarvoor afrekenen met Charles Leclerc (Ferrari) en Red Bull-teamgenoot Sergio Perez. De Ferrari-rijder knokte zich in de laatste ronde terug naar de zilveren medaille.
  • Prospeed Competition
Max Verstappen hoeft niet vanop polepositie te starten om zich de overwinning toe te eigenen. De Grote Prijs van Las Vegas leverde een nieuw bewijs, want al in de eerste bocht rekende de Red Bull-rijder af met Charles Leclerc. Niet definitief, want de inhaalactie had buiten de witte lijnen van het circuit plaatsgevonden. Een tijdstraf van vijf seconden was het verdict.

De start van de GP van Las Vegas
De start van de GP van Las Vegas
Omdat niemand wist hoe het Pirelli-rubber zou standhouden in de koude, nachtelijke temperaturen van de Amerikaanse gokstad, namen de tenoren weinig afstand van elkaar. Verstappen kwam daarom achter George Russell (Mercedes) weer de baan op na zijn straf. Opvallend: Charles Leclerc had even voordien op het circuit weer de leiding veroverd. Waren we op weg naar een eerste echt duel tussen Red Bull en Ferrari?
Perez gokt zich naar de leiding
George Russell was de eerste die eraan moest geloven, maar Verstappens opportunistische inhaalpoging resulteerde in brokken. Beide rijders konden hun weg voortzetten, maar het gevolg was wel een neutralisatie waarvan Sergio Perez (Red Bull) optimaal kon profiteren. 

Sergio Pérez - Red Bull Racing
Sergio Pérez - Red Bull Racing
De Mexicaanse runner-up in het kampioenschap wisselde tweemaal tijdens een safety car-periode en kwam op die manier in het kielzog van leider Charles Leclerc terecht. Even kon hij zelfs de leiding overnemen, maar de vreugde was van korte duur. Leclerc speelde alles of niets en leek eens te meer af te stevenen op de overwinning.

Verstappen was de volgende Red Bull-rijder die het Ferrari-speerpunt mocht aanvallen. Ditmaal wel met succes. Een achttiende zege van het seizoen was de beloning. Daarachter bleven Leclerc en Perez bikkelen tot in de laatste ronde, waarin de Monegask aan het langste eind trok.
McLaren een schim van zichzelf
Nog in de laatste ronde nam George Russell, die na het incident met Verstappen pluimen was verloren, de maat van Esteban Ocon (Alpine) in de strijd om de vierde plaats. Ook Lance Stroll (Aston Martin), Carlos Sainz (Ferrari), Lewis Hamilton (Mercedes) en Oscar Piastri (McLaren) scoorden punten. McLaren-teamgenoot Lando Norris crashte al in de openingsfase uit de race.

Ondanks alle kritiek werd de Grote Prijs van Las Vegas ontegensprekelijk de beste wedstrijd van het seizoen. De kans is klein dat de afsluitende GP van Abu Dhabi, die volgend weekend wordt betwist, beter zal doen...

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Las Vegas 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing1:29:08.289
2.Charles LeclercScuderia Ferrari+2.070s
3.Sergio PérezRed Bull Racing+2.241s
4.Esteban OconAlpine F1 Team+18.665s
5.Lance StrollAston Martin F1 Team+20.067s
6.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+20.834s
7.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+21.755s
8.George RussellMercedes-AMG F1 Team+23.091s
9.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+25.964s
10.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+29.496s
11.Pierre GaslyAlpine F1 Team+34.270s
12.Alexander AlbonWilliams Racing+43.398s
13.Kevin MagnussenHaas F1 Team+44.825s
14.Daniel RicciardoScuderia AlphaTauri+48.525s
15.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 Team+50.162s
16.Logan SargeantWilliams Racing+50.882s
17.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+85.350s
18.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauriDNF
19.Nico HülkenbergHaas F1 TeamDNF
20.Lando NorrisMcLaren F1 TeamDNF


Foto's: Georges de Coster - Red Bull Racing



  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons