van der Horst

GP Nederland: Max Verstappen wint zelfs in zware weersomstandigheden

Max Verstappen - Red Bull Racing
Max Verstappen - Red Bull Racing
Zo we dit weekend iets geleerd hebben tijdens de Grote Prijs van Nederland, is het dat zelfs Moeder Natuur Max Verstappen niet kan verhinderen te winnen. Onder de wisselende weersomstandigheden moest de thuisrijder het vooral uitvechten met teamgenoot Sergio Perez, maar zelfs dan bleef Verstappen koel, terwijl de Red Bull-piloot richting zijn negende overwinning op rij reed. Niet Perez, maar Fernando Alonso (Aston Martin) mocht nog eens mee op het podium, terwijl de Mexicaan door een penalty de derde plek verloor aan Pierre Gasly (Alpine).
  • De Swert Opticiens
Start 2023 F1 GP van Nederland
Start 2023 F1 GP van Nederland
De start begon goed voor Verstappen die Lando Norris (McLaren) achter zich kon houden. Al gebeurde de voornaamste actie net achter het duo. Alonso, die van een vijfde plek gestart was, vertrok uitstekend. De Spanjaard volgde George Russell (Mercedes) en Alexander Albon (Williams) op de voet, om beiden in de derde bocht te verschalken en zo de derde plaats op te eisen. Terwijl er ook nog een gevechtje was tussen Albon, Carlos Sainz (Ferrari) en Perez, gingen de hemelsluizen tegen het einde van de eerste ronde helemaal open. De top zes bleef buiten in tegenstelling tot Perez die de juiste keuze bleek te hebben gemaakt.

2023 F1 GP van Nederland
2023 F1 GP van Nederland
Doordat de baan nu nat was moest de top zes het tempo enorm drukken. Sommigen bleven zelfs nog een ronde langer buiten, zij werden allemaal opgerold door de Red Bull van Pérez, die zo  de leiding nam, voor Guangyou Zhou (Alfa Romeo) en Gasly. Verstappen, die in de tweede ronde was binnengekomen, zette snel orde op zaken en reed na de zevende ronde al terug in tweede stelling. Met een snel opdrogende baan, duurde het niet lang voor de slicks terug boven werden gehaald. Zhou en Alonso waren de eerste die binnen kwamen na ronde tien,  Verstappen volgde een ronde later. Nog eentje later was het de beurt aan Perez en ditmaal maakte hij de foute keuze. De Nederlander snelde hem voorbij, al bleven beiden nog steeds 1-2, met Alonso in hun zog.

Alonso verloor even de derde plaats na een slechte pitstop even voorbij halfweg koers, maar de nestor van het veld heroverde zijn goed met nog  twintig ronden op de teller. Een tiental ronden later gingen de hemelsluizen andermaal open. Verstappen anticipeerde ditmaal wel, al werd het na enkele ronden duidelijk dat dit een stortbui was en zelfs intermediates niet zouden helpen. Pérez verloor zo de tweede plek aan Alonso, maar Zhou was het grootste slachtoffer, door in Tarzan rechtdoor in de bandenmuur te schuiven. Een rode vlag was het logisch gevolg. Iets minder dan een uur stonden de bolides stil, om uiteindelijk terug van start te gaan.

Koning Willem-Alexander feliciteert Max Verstappen
Koning Willem-Alexander feliciteert Max Verstappen
Na de herneming bleef Verstappen onbedreigd voor Alonso uit rijden, richting winst. De Spanjaard lukte weliswaar de snelste ronde.  Pérez leek de derde plaats stevig in handen te hebben, tot de stewards hem vijf ronden voor het afvlaggen vijf seconden straftijd toebedeelden om te snel door de pitstraat te zijn gereden. De Mexicaan deed er alles aan om uit de klauwen van achtervolger Gasly te blijven, maar dat lukte hem niet. De Fransman mocht voor het eerst sinds Azerbeidzjan 2021 mee op het podium. Sainz finishte nipt voor Lewis Hamilton (Mercedes) op P4. Norris, Albon, Oscar Piastri (McLaren) en Esteban Ocon (Alpine) vervolledigden de top tien. Met negen overwinningen op rij evenaart Verstappen het record van Sebastian Vettel en Alberto Ascari, de Nederlander kan het volgend weekend tijdens de Grote Prijs van Italië wellicht scherper stellen.

Uitslag Race F1 Grote Prijs van Nederland 2023

#RijderTeamResultaat
1.Max VerstappenRed Bull Racing72 ronden in 2:24:04
2.Fernando AlonsoAston Martin F1 Team+3.744s
3.Pierre GaslyAlpine F1 Team+7.058s
4.Sergio PérezRed Bull Racing+10.068s
5.Carlos Sainz Jr.Scuderia Ferrari+12.541s
6.Lewis HamiltonMercedes-AMG F1 Team+13.209s
7.Lando NorrisMcLaren F1 Team+13.232s
8.Alexander AlbonWilliams Racing+15.155s
9.Oscar PiastriMcLaren F1 Team+16.580s
10.Esteban OconAlpine F1 Team+18.346s
11.Lance StrollAston Martin F1 Team+20.087s
12.Nico HülkenbergHaas F1 Team+20.840s
13.Liam LawsonScuderia AlphaTauri+26.147s
14.Valtteri BottasAlfa Romeo F1 Team+27.388s
15.Yuki TsunodaScuderia AlphaTauri+29.893s
16.Kevin MagnussenHaas F1 Team+31.410s
17.George RussellMercedes-AMG F1 Team+55.754s
18.Zhou GuangyuAlfa Romeo F1 TeamDNF
19.Charles LeclercScuderia FerrariDNF
20.Logan SargeantWilliams RacingDNF


Foto's: Georges de Coster - Racing International Photography



  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons