van der Horst

GP Rusland: Lando Norris pakt allereerste pole

Lando Norris
Lando Norris
Er is geschiedenis geschreven in het Sotsji, althans in het boek van Lando Norris. De Britse McLaren-piloot pakte namelijk op een baan onder wisselvallige omstandigheden de pole voor de Ferrari van zijn voormalige teamgenoot Carlos Sainz. Tweede verrassing was het feit dat George Russell zijn Williams naar een derde plaats piloteerde, voor de Mercedes van toekomstig teamgenoot Lewis Hamilton.
  • Dreamdrive
Terwijl de derde vrije training nog afgelast werd vanwege de zware regenval die over Sotsji hing, besloot wedstrijdleider Michael Masi om de kwalificaties toch door te laten gaan. In de eerste sessie was het opvallendste feit dat Max Verstappen geen tijd neerzette. De Nederlander heeft de motor van zijn Red Bull laten vervangen en zou sowieso achteraan starten. Na één rondje op de intermediates gaf de Red Bull-piloot er de brui aan. Daarnaast konden ook beide Haas-piloten zich niet kwalificeren voor Q2 en konden beide Alfa Romeo's ook niet de volgende ronde behalen.

In Q2 kregen we een gelijkaardige situatie, maar ditmaal voor Charles Leclerc (Ferrari) en Nicholas Latifi (Williams). Beide heren besloten eveneens om geen tijd neer te zetten. Vermoedelijk zullen zij ook een penalty krijgen omwille van het wisselen van een krachtbron. Wel verrassend was dat beide AlphaTauri's niet konden doorstoten tot Q3. Pierre Gasly en Yuki Tsunoda kwamen niet verder dan een twaalfde en dertiende plaats. Nog verrassend was ook de uitschakeling van Sebastian Vettel. De Aston Martin was nipt in de top tien, totdat Russell net iets beter deed en zo de Duitser naar P11 stuurde, tot ongeloof van Vettel zelf.

Q3 begon nog een beetje nat waarbij de intermediates nog de beste bandenkeuze bleek. Maar lang duurde het niet, want zes minuten van het einde besloot Russell om als eerste met softs buiten te komen. Op dat moment gebeurde er een drama voor Hamilton, die bij het inrijden van de pits de muur raakte en zo kostbare tijd verloor voor zowel hemzelf als Valtteri Bottas. Voor de Fin betekende dit dat hij niet verder kwam dan plaats zeven, al besloot men bij Mercedes om ook zijn krachtbron te vervangen en hij zal dus achteraan starten. In strijd om de pole werd het nog spannend op het einde. Sainz zette de eerste stap, maar Norris deed daar nog eens vijf tienden af. Verrassend reed Russell naar een derde plek, terwijl Hamilton ook nog probeerde zijn tijd te verbeteren, maar spinde en een tweede maal de muur raakte.

Hiermee pakt Norris zijn allereerste pole in zijn Formule 1-carrière en blijft McLaren op een flow, nadat zij twee weken geleden nog in Monza een 1-2 scoorden. Of het een tweede overwinning op rij zal worden voor de Britse constructeur, zullen we vanaf 14 uur weten.

Foto: Racing International Photography  • Qvick Motors

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons